Την σοβαρή διαπίστωση ότι “Ο νόμος δεν είναι υπέρ των ομόφυλων ζευγαριών”, έκανε για άλλη μια φορά Φώτης Σεργουλόπουλος και τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει ο διαχωρισμός του σεξουαλικού προσανατολισμού από την πολιτεία, λέγοντας ότι πρόκειται για κάτι ρατσιστικό.

Ο γνωστός ηθοποιός και παρουσιαστής μίλησε στην εκπομπή Special Report του ΑΝΤ1 και αναφέρθηκε εκτενώς στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα για τα ζευγάρια μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που έχουν δημιουργήσει οικογένεια. Το πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, δεν γνωρίζουμε, διότι το ελληνικό κράτος δεν διαθέτει επίσημα στοιχεία, καθώς δεν αναγνωρίζει τις οικογένειες αυτές ως τέτοιες. Όταν λοιπόν ρωτήθηκε ο ίδιος για το πως μπήκε σε αυτήν την περιπέτεια να αποκτήσει μια τέτοια οικογένεια, απάντησε:

“Δεν θα το έλεγα περιπέτεια, θα το πω εξέλιξη. Ο άνθρωπος εξελίσσεται σε μια διαδρομή που κάνει στη ζωή του και αποφασίζει να την εξελίξει όπως εκείνος θέλει. Οπότε για μένα ήταν ένα φυσικό πράγμα το πώς συνέχισα τη ζωή μου και πώς αναπτύχθηκε και πώς έγινε τώρα μια ολόκληρη οικογένεια. Είναι πολύ… κανονικό”, είπε αρχικά για την απόφασή του να γίνει γονιός.

“Ο πατέρας του παιδιού μου δεν είναι διαφορετικός, είναι σαν όλους τους άλλους. Οι άλλοι τον βλέπουν διαφορετικά”, συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλών ειδών οικογένειες.

“Ένα παιδί μπορεί να ζει μόνο με τον παππού του, με τον παππού και τη γιαγιά, μόνο με τον μπαμπά, μόνο με την μαμά, με δυο μπαμπάδες, με δυο μαμάδες, μπορεί να ζει σε ένα περιβάλλον που αυτό θεωρεί οικογένεια. Οπότε δεν είναι περίεργο για αυτό. Όταν είσαι παιδί τα πράγματα τα δέχεσαι και τα αντιλαμβάνεσαι όπως είναι στην οικογένεια σου. Καταλαβαίνεις την οικογένειά σου όπως αυτή σου παρουσιάζεται. Αυτή έχεις σαν στήριγμα, αυτή σε προστατεύει. Οπότε το παιδί μου αντιλαμβάνεται την οικογένεια στην οποία ζει”, επεσήμανε.

Όταν ρωτήθηκε γιατί υπάρχει φόβος να μιλήσουν ανοιχτά μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που έχουν δημιουργήσει οικογένειες, απάντησε:

“Ο νόμος δεν είναι υπέρ των ομόφυλων ζευγαριών. Οπότε, κάθε ομόφυλο ζευγάρι που έχει κάνει μια ομόφυλη οικογένεια δεν θέλει να το εκθέσει προς τα έξω, για να μην φανεί ότι υπάρχει κάποια τρύπα του νόμου. Προστατεύει την οικογένειά του αυτό το ζευγάρι”.

Συνέχισε μάλιστα λέγοντας  ότι ως δημόσιο πρόσωπο θεώρησε ότι έπρεπε να μιλήσει ανοιχτά για τη θέση του στην κοινωνία και προκειμένου να τη διεκδικήσει.

“Δεν μπορώ να σου πω ότι θα ήθελα όλοι να συμφωνούν με αυτό που είμαι εγώ. Δεν με αφορά να συμφωνούν όλοι. Αυτό που με αφορά είναι η κοινωνία, δηλαδή οι αρχές, να με θεωρούν ίσο. Δεν με θεωρούν ίσο. Θεωρούν ότι δεν με ξέρουν. Για αυτό και συστήνομαι κάθε φορά. Και όσο συστήνομαι και εμφανίζομαι τόσο αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι γύρω μας και στις οικογένειές μας, στο περιβάλλον μας και διεκδικούν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους. Είναι απλό. Δεν έχει να φοβηθεί κανείς τίποτα. Ο φόβος είναι κάτι άγνωστο για μένα, ευτυχώς. Νομίζω ότι πρέπει να φαινόμαστε”.

Όσο αφορά στον  διαχωρισμό του σεξουαλικού προσανατολισμού από την πολιτεία, είπε ξεκάθαρα ότι “Είναι ρατσιστικό. Δεν μπορεί εμένα να μου συμπεριφέρεται η πολιτεία διαφορετικά από ό,τι συμπεριφέρεται σε οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο”.

Όταν ρωτήθηκε για το πώς η πολιτεία ξεχωρίζει το παιδί του, απάντησε: “Η πολιτεία δεν αναγνωρίζει τον δεύτερο γονιό του σπιτιού. Δεν είναι θέμα δικό μου ή του γονιού, είναι θέμα του παιδιού. Το παιδί η πολιτεία οφείλει να το προστατεύει, έχει υποχρέωση να το προστατεύσει και να έχει ίδια δικαιώματα με το οποιοδήποτε άλλο παιδί”.

Επεξήγησε μάλιστα περισσότερο λέγοντας ότι σύμφωνα με τον νόμο, στην δική τους οικογένεια, “δεν υφίσταται δεύτερος άνθρωπος μέσα στο σπίτι. Αν μου συμβεί κάτι, το παιδί δεν πηγαίνει στον δεύτερο γονιό. Αν συμβεί κάτι σε ένα ζευγάρι που ο βιολογικός πατέρας ή η βιολογική μητέρα χάνεται, το παιδί είναι έκθετο. Πηγαίνει στον πρώτο συγγενή εξ αίματος. Είναι μεγάλο τραύμα για ένα παιδί γιατί έχει ζήσει σε μια οικογένεια που αναγνωρίζει τους γονείς του και αυτούς αγαπάει, αυτούς θέλει”.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!