Καλεσμένος στην εκπομπή “Πρωινό” βρέθηκε ο Δημήτρης Μοθωναίος ένα χρόνο μετά την συγκλονιστική περσινή του συνέντευξη στο πλαίσιο του #metoo, στην οποία είχε μιλήσει για την σεξουαλική κακοποίησή του από άτομο της οικογένειάς του όταν ήταν παιδί. Το θέμα που έθιξε μιλώντας σχετικά με τους παρουσιαστές Φαίη Σκορδά και Γιώργο Λιάγκα, ήταν το πόσο δύσκολο είναι για τα άτομα της οικογένειας να δεχθούν το γεγονός.

“Η μητέρα μου είναι μια πολύ ρομαντική ψυχή που δεν μπορούσε να διανοηθεί”, ανέφερε σχετικά.

“Έχω την αίσθηση ότι και η μητέρα μου χρειάστηκε να το ακούσει πολύ δυνατά για να το καταλάβει με ένα τρόπο. Μιλούσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Έχουν υπάρξει έρευνες που η μητέρα ενός καταγγέλλοντος διαβάζει την γραπτή καταγγελία του παιδιού και τις λέξεις “βιασμός”, “παρενόχληση”, δεν τις διαβάζει καν. Ο μηχανισμός άρνησης είναι τόσο μεγάλος. Ειδικά όταν ένας άνθρωπος είναι μέσα στο σπίτι”.

Ο μηχανισμός αυτός σχετίζεται με την ευθύνη. Όταν μια μητέρα ή ένας πατέρας έρχονται αντιμέτωποι με μια τόσο σκληρή αλήθεια για το παιδί τους, η άρνηση, το να κλείσουν τα μάτια στο γεγονός και τις επιπτώσεις του, είναι ένας τρόπος να αποποιηθούν την δική τους προσωπική ευθύνη. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το victim blaming  είναι τόσο ισχυρό, ακόμα και μέσα στις οικογένειες των θυμάτων.

Το γεγονός της σεξουαλικής κακοποίησης ενός παιδιού μέσα στο ίδιο του το περιβάλλον είναι μια βόμβα που θίγει την ίδια την δομή της οικογένειας, και θέτει τον γονέα προ των ευθυνών της προστασίας που πιθανά δεν παρείχε στο παιδί του.