Σε μια κίνηση που επιδιώκει να αποκαταστήσει την εικόνα των δημιουργών που αδίκως έχουν λογοκριθεί στα κοινωνικά δίκτυα, ο διάσημος Βρετανός φωτογράφος Rankin συνεργάστηκε με την Quantus Gallery για να εγκαινιάσει μια μοναδικά πολύπλευρη έκθεση με τίτλο THE UNSEEN. Το έργο είναι προσβάσιμο παγκοσμίως μέσω του επίσημου site του project ΤΗΕ UNSEEN ενώ ένας ψηφιακός – φυσικός εκθεσιακός χώρος θα είναι ανοιχτός για το κοινό στην Quantus Gallery στο Shoreditch του Λονδίνου. Παράλληλα οποιοσδήποτε χρήστης του οποίου το περιεχόμενο έχει λογοκριθεί μπορεί να υποβάλλει συμμετοχή στην έκθεση.

Ο Rankin ελπίζει να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα του για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το άδικο shadow ban, την αφαίρεση περιεχομένου και λογαριασμών και την απαγόρευση διαφημίσεων, όπως εκείνη της καμπάνιας της Adidas, που λαμβάνουν χώρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να καταστήσει τις εφαρμογές υπεύθυνες για μια πιο υπεύθυνη άποψη σχετικά με τη λογοκρισία.

Και είναι σαφές γιατί ο Rankin ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία, διότι τα στατιστικά στοιχεία γύρω από τους βασικούς λόγους της λογοκρισίας είναι απολύτως τρομακτικά. Το 29,6% του περιεχομένου που σχετίζεται με το γυναικείο σώμα και τις εμπειρίες που σχετίζονται με τον σεξισμό/μισογυνισμό λογοκρίνεται και αφαιρείται, όπως και το 10% των εμπειριών ομοφοβίας. Επίσης, οι εμπειρίες που σχετίζονται με πολιτικά θέματα λογοκρίνονται σε ποσοστό 7%, ενώ η χονδροφοβία/διακρίσεις σε σχέση με το βάρος είναι στο 5% και τα θέματα του ableism και των ρατσιστικών εμπειριών ανέρχονται και τα δύο αντίστοιχα στο 4%.

Ο Βρετανός φωτογράφος δήλωσε σχετικά με την έκθεσή του, “Η λογοκρισία είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την αποτροπή ψευδών ειδήσεων, την προστασία των παιδιών και άλλα. Αλλά συχνά χρησιμοποιείται ακούσια για να φιμώσει περιθωριοποιημένες φωνές. Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα και όσοι επηρεάζονται αξίζουν να έχουν λόγο στις πολιτικές που τους επηρεάζουν στις πλατφόρμες που αγαπούν και στις οποίες χτίζουν τις επιχειρήσεις τους”.

Όλες οι αναρτήσεις που είχαν λογοκριθεί προηγουμένως αποκαταστάθηκαν στην ψηφιακή πλατφόρμα του THE UNSEEN στην προβλεπόμενη μορφή τους. Εκτός όμως από τις ήδη λογοκριμένες εικόνες ο Rankin παρουσιάζει 13 πορτρέτα της κοινότητας του THE UNSEEN, δηλαδή των χρηστών που είδαν το περιεχόμενό τους να λογοκρίνεται. Τα πορτρέτα τους συνοδεύονται από τις προσωπικές τους ιστορίες.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!