Το ακτιβίστρια Christie Elan-Cane αγωνίζεται για αυτόν τον σκοπό εδώ και 30 χρόνια

Το Elan-Cane  που ανήκει στα άτομα χωρίς προσδιορισμό φύλου, παλεύει ώστε να μπει ο ένδειξη ‘Χ’ στα διαβατήριά στην θέση του φύλου για όσους δεν προσδιορίζονται ως άρρενες ή θήλεις. Ο δικαστικός αγώνας του έχει πια φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, κάνοντας αυτήν να είναι πρώτη περίπτωση δίκης αυτού του είδους για τα ανθρώπινα δικαιώματα των διαφυλετικών ατόμων. Όσο περιμένουμε για την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι σημαίνει για τα τους διαφυλετικούς ο προσδιορισμός αυτός.

Το Elan-Cane παλεύει για την προσθήκη του διακριτικού ‘Χ’ δίπλα στην θέση ‘Φύλο’ των δημόσιων εγγράφων, όπως το Βρετανικό διαβατήριο, εδώ και 30 χρόνια. Μέχρι σήμερα, μπορείς να διαλέξεις μόνο ανάμεσα σε δύο επιλογές ‘M/F’. Το ‘Χ’ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από άτομα που δεν προσδιορίζονται ούτε ως άνδρες, ούτε ως γυναίκες ή το φύλο με το οποίο τους χαρακτήρισαν στην γέννησή τους.

Η προσφυγή αυτή έρχεται μετά την αρνητική απόφαση του Εφετείου για την ένδειξη ‘Χ’ το 2020. Μιλώντας για το θέμα στο Twitter, το Elan-Cane είπε: “Δεν θα πω ψέματα ότι δεν πιστεύω πως το σημερινό πρωινό δεν θα είναι δύσκολο. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξηγήσει το γιατί είναι επιτρεπτό να ασκεί τέτοιον διαχωρισμό εναντίον μου. Αυτό που ζητάω είναι η αλλαγή πολιτικής σχετικά με την ένδειξη ‘Χ’. Άλλες χώρες το έχουν κάνει. Γιατί όχι και το Ηνωμένο Βασίλειο;”

Ανάμεσα στις χώρες που επιτρέπουν ντοκουμέντα ουδέτερου φύλου βρίσκονται η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δανία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Νέα Ζηλανδία, η Ινδία, η Ιρλανδία και το Νεπάλ.

Σύμφωνα με το Pink News, ο James Eadie QC που εκπροσωπεί την κυβέρνηση στο δικαστήριο, ισχυρίζεται ότι κάτι τέτοιο θα έχει μεγάλο οικονομικό κόστος και ότι “ο αριθμός ατόμων που θα επωφεληθεί είναι πολύ μικρός”. Είπε επίσης ότι κάτι τέτοιο θα επηρεάσει και άλλες πτυχές της κοινωνικής ζωής, όπως τα δικαιώματα σύνταξης και την πολιτική των φυλακών. “Αν ανοίξεις την πόρτα σε κάτι τέτοιο, γνωρίζουμε τι θα επακολουθήσει. Είναι απαραίτητο να σκεφτούμε τις επιπτώσεις.”

Η στάση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το ‘Χ’ ως φύλο στα διαβατήρια έχει καταγγελθεί ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε μια σχετική ακρόαση το 2019, τρεις ανώτεροι δικαστές άκουσαν ότι η πολιτική της χώρας σχετικά με τα διαβατήρια είναι “αθέμιτη” σε σχέση με τον σεβασμό που πρέπει να υπάρχει προς την ιδιωτική ζωή.

Στην πρόσφατη απογραφή, η οποία γίνεται κάθε 10 χρόνια, υπήρξαν για πρώτη φορά ερωτήσεις για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και το φύλο, παρόλα αυτά δεν περιλάμβανε την επιλογή non-binary. Πολλοί υποστηρικτές θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τα σωστά βήματα και έχασε την ευκαιρία να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δεδομένα που σχετίζονται με τα άτομα ουδέτερου φύλου στην χώρα.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί σε προσεχή ημερομηνία και ο 30χρονος αγώνας του Elan-Cane, δεν θα δει το τέλος αυτής της διαμάχης όπως φαίνεται, καθώς η συζήτηση για την νομική αναγνώριση θα συνεχιστεί, άσχετα με την ετυμηγορία της δίκης. Ο επικεφαλής του Stonewall έκανε μια ανάρτηση στο Twitter με το εξής αισιόδοξο μήνυμα: “Είμαι αισιόδοξος για ένα θετικό αποτέλεσμα στην υπόθεση του Χ στα διαβατήρια και δηλώνω τον θαυμασμό μου για την επιμονή με την οποία @ChristieElanCan έχει χαράξει τον δρόμο για τα δικαιώματα των nongendered και nonbinary ανθρώπων για τρεις δεκαετίες.”