Ένα από τα μεγαλύτερα τουρνουά τένις παγκοσμίως, το Wimbledon, πραγματοποιείται αυτές τις μέρες. Ίσως, λοιπόν, αυτό να είναι μία καλή αφορμή να μιλήσουμε για ένα από τα πιο μελανά σημεία του, το τρομερά σεξιστικό dress code του. Αν δεν το γνωρίζεις, το Wimbledon ξεκίνησε πριν από περίπου 145 χρόνια, τον 19ο αιώνα, με σταθερό dress code οι αθλητές να φοράνε μόνο λευκά. Επιχείρημα αυτού του κανόνα ήταν ότι με τα λευκά ο ιδρώτας στα ρούχα δεν φαίνεται, μιας και το αντίθετο θα ήταν ανάρμοστο. Ο κανόνας είναι τόσο αυστηρός, ώστε να απαγορευτούν και τα χρωματιστά εσώρουχα, όταν το 2013 φάνηκε η κόκκινη κιλότα της Alize Cornet, αλλά και το 2017 να αναγκάζουν τη Venus Williams να αλλάξει σουτιέν, επειδή φαινόντουσαν οι ροζ τιράντες της.
Είναι έτσι κι αλλιώς το dress code τραβηγμένο; Ναι. Το θέμα, όμως, είναι ότι είναι και εξαιρετικά σεξιστικό, αφού δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις γυναίκες, όταν έχουν περίοδο. Πρόβλημα, που έχει γίνει γνωστό στη διοργάνωση, αλλά αποφασίζεται να το αγνοεί σταθερά. Τι εννοούμε; Κατ’ αρχάς, πρέπει να σημειώσουμε ότι η ίδια η πατριαρχική κοινωνία έχει δημιουργήσει το στίγμα γύρω από την περίοδο και κατ’ επέκταση το άγχος και την ντροπή για το ενδεχόμενο να φανεί έστω και λίγο αίμα από την περίοδό μας στον υπόλοιπο κόσμο. Βάσει αυτού, λοιπόν, είναι κατανοητό πόσο αγχωτικό μπορεί να είναι για μία αθλήτρια να έχει περίοδο, να έχει το άγχος ενός πολύ σημαντικού αγώνα και να είναι αναγκασμένη να φοράει λευκά. Με τον μέσο αγώνα μεταξύ γυναικών να κρατά γύρω στις 3 ώρες, διάστημα δηλαδή που δεν μπορούν να σταματήσουν και να πάνε στην τουαλέτα, για να ελέγξουν την κατάσταση της περιόδου τους στην απαραίτητη συχνότητα.
Venus Williams on pink bra: "I don't like talking about bras in press conferences. It’s weird. … You can talk about it with your friends." pic.twitter.com/ccfVErRpwr
— Tennis (@tennis_photos) July 3, 2017
Όχι, αυτό δεν είναι κάτι, που απλά το λέμε εμείς, αλλά υπαρκτό πρόβλημα, που έχουν φέρει στο προσκήνιο οι ίδιες οι αθλήτριες. Πρόσφατα, η Rennae Stubbs σχολίασε στη The Telegraph ότι μία από τις πιο άβολες στιγμές στην καριέρα της ήταν, όταν έπρεπε βγει εκτός γηπέδου στο Wimbledon εξαιτίας της περιόδου της, ενώ η Tatiana Golovin συμπλήρωσε “Είναι πολύ περίπλοκο να φοράς λευκό, γιατί έχεις τους φωτογράφους, σε φωτογραφίζουν από παντού, γλιστράς στο γήπεδο, πέφτεις, παίζεις και η φούστα σου σηκώνεται”. Η κοινή συμφωνία όλων δεν είναι μόνο ότι τις αγχώνει ή τις κάνει να ντρέπονται, αλλά και ότι αυτά τα συναισθήματα ρίχνουν τρομερά την απόδοσή τους, αφού δεν τις αφήνει να συγκεντρωθούν 100% στους αγώνες τους. Ίσως σε κάποιους να ακούγεται σαν δικαιολογία για κακές επιδόσεις, αλλά όποιος έχει περίοδο μπορεί να το κατανοήσει.
Η broadcaster Catherine Whitaker έχει κάνει ίσως την πιο εύστοχη τοποθέτηση πάνω στο θέμα: “Αν το Wimbledon είχε ενδυματολογική πολιτική, που επηρέαζε άντρες με τον τρόπο, που επηρεάζει τις γυναίκες, δεν νομίζω ότι η συγκεκριμένη παράδοση θα κρατούσε. Δεν μπορώ να φανταστώ να πηγαίνω στη σημαντικότερη μέρα της ζωής μου με περίοδο και να αναγκάζομαι να φοράω λευκά”.