Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις πολλά πράγματα. Από ραντεβού και φίλους μέχρι ρούχα, μαγαζιά και διαδρομές. Υπήρχε, όμως, κάτι που δεν περιμέναμε ότι θα μπορούσαμε να βρούμε σε αυτόν. Τι είναι αυτό; Αν ο σύντροφός μας μάς απατάει και είναι καλή ιδέα να βγούμε με το τελευταίο άτομο, που ματσάραμε στο Tinder. 

Ίσως να μην το έχεις πάρει είδηση, αλλά στις γωνιές του Facebook αυτή την στιγμή ανθίζουν οι ομάδες AWSB aka Are We Sharing Boyfriends. Δεν χρειάζονται πολλά, για να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται, αφού το μαρτυρά το ίδιο τους το όνομα. Κυρίως γυναίκες δημιουργούν ομάδες με επίκεντρο διαφορετικές συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη και ανοίγουν μία δίοδο επικοινωνίας, ώστε γυναίκες σε αυτές τις περιοχές να μοιραστούν φωτογραφίες των συντρόφων τους και να ρωτήσουν αν κάποια άλλη βγαίνει μαζί τους ή γνωρίζουν κάτι, σε περίπτωση που έχουν δει κάποιο περίεργο σημάδι. Εναλλακτικά, άλλες γυναίκες ανεβάζουν φωτογραφίες από άτομα, που μόλις ξεκίνησαν να βγαίνουν, ώστε να μάθουν αν πρέπει να επενδύσουν συναισθηματικά. 

Ίσως το όλο concept ακούγεται παρανοϊκό. Ωστόσο, αν καταφέρεις να γίνεις δεκτός στις ομάδες και να δεις τα σχόλια στις δημοσιεύσεις, θα ανακαλύψεις ότι πολλές από τις γυναίκες είχαν δίκιο για τις αμφιβολίες τους. Θα δεις από γυναίκες να ανακαλύπτουν ότι το άτομο της φωτογραφίας συνεχίζει να χρησιμοποιεί κανονικά το Tinder μέχρι πως είναι παντρεμένο με παιδιά. Ή ακόμα και να παίρνουν απλά τη συμβουλή ότι δεν είναι πολύ καλή περίπτωση και θα ήταν καλύτερο να μείνουν μακριά του. 

Ακόμα κι όταν έχουν αποτελέσματα, αυτές οι ομάδες είναι πιθανόν να φαντάζουν ως μία τεράστια υπερβολή, ως κάτι κατινίστικο ή ακόμα και ως κάτι τοξικό. Και ίσως από την πλευρά κάποιων χρηστών τους πράγματι να είναι. Θα ήταν λάθος, όμως, να τσουβαλιάσουμε τα πάντα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, βλέπουμε γυναίκες, που σπεύδουν να βοηθήσουν η μία την άλλη και που δεν τα βάζουν με την άλλη γυναίκα, ακόμα κι αν μόλις ανακάλυψαν ότι αυτή η άλλη γυναίκα είναι δεσμός του συντρόφου τους. 

Ακόμα κι αν ακούγεται παράξενο, δεν είναι λίγες οι φορές, που οι ομάδες AWSB καταλήγουν σε μέσο αλληλοενδυνάμωσης και αλληλοπροστασίας των γυναικών. Εκεί που οι μισές φωτογραφίες δείχνουν έναν άντρα και έχουν λεζάντες τύπου “Τον ξέρει καμιά σας;”, οι άλλες μισές δείχνουν άντρες, με τους οποίους είχαν σχέση ή απλά έβγαιναν στο παρελθόν, με σκοπό να προειδοποιήσουν ότι πρόκειται για τοξικές και κακοποιητικές περιπτώσεις ή ακόμα και ότι είναι απατεώνες, που προσπαθούν να φάνε χρήματα από τα υποψήφια θύματά τους. 

Όσο κι αν μοιάζουν με συστήματα παρακολούθησης, αυτές οι ομάδες έχουν στο επίκεντρο τις γυναίκες και το να μην πληγωθούν. Αυτό δεν φαίνεται μόνο από την αλληλεπίδραση των χρηστών, αλλά και από τους ίδιους τους κανόνες. Δεν περιορίζονται μόνο στα κλασικά, ότι απαγορεύεται η λεκτική βία και η παρενόχληση, αλλά επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι θα αποκλειστεί απευθείας όποιος ρουφιανέψει τις γυναίκες που ανεβάζουν δημοσιεύσεις, όποιος κάνει screenshots με τις φωτογραφίες και τα ονόματά τους και όποιος προσπαθήσει να τις βγάλει κακές, επειδή προσπαθούν να ηρεμήσουν ή να επιβεβαιώσουν ένα ένστικτο, που έχουν γύρω από την σχέση τους. Μέσα σε όλα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να σε δεχτούν, αν είσαι άντρας ή αν γενικά δεν είσαι από την περιοχή, που αφορούν, μιας και θεωρούν ότι έχεις κάποιον άλλον σκοπό από το να βοηθήσεις ή να ψάξεις βοήθεια. 

Εν κατακλείδι, ξεκάθαρα λατρεύουμε τις AWSB ομάδες. Έχουν τα αγαπημένα μας στοιχεία, από γυναικεία ενδυνάμωση μέχρι γυναικεία αλληλοστήριξη. Και, για να είμαστε ειλικρινείς, κάπως μάς αρέσει και το drama της υπόθεσης. Αν, λοιπόν, κάποιος ενδιαφέρεται να φτιάξει αντίστοιχες ομάδες για πόλεις της Ελλάδας, δεν θα λέγαμε όχι.