Σύμφωνα με έρευνα του Time Out από το 2016, το 39% δηλώνει ότι αυνανίζεται κάποια στιγμή της μέρας στη δουλειά. Παρά το ποσοστό, όμως, όλοι ξέρουμε πως οι πιθανότητες λένε ότι αν κάποιος μάς έπιανε να αυνανιζόμαστε στο γραφείο, ακόμα και στις τουαλέτες του, μάλλον θα μέναμε άνεργοι. Και φυσικά, αν μιλάμε για ακόμα πιο δημόσια μέρη ή παρενοχλητική συμπεριφορά, μάλλον θα μάς ακολουθούσε και μία καταγγελία.  

Το θέμα του αυνανισμού στη δουλειά είναι διττό. Από τη μία, έχουμε το γεγονός ότι εν έτη 2021 για πολλούς ο αυνανισμός αποτελεί ακόμα ταμπού. Αποτελεί, δηλαδή, ταμπού ακόμα και να αναφέρεις ότι το κάνεις σπίτι σου. Το να το κάνεις στη δουλειά σου ή σε όποιον άλλον μη προσωπικό σου χώρο θεωρείται από την πλειονότητα καταδικαστέο. Από την άλλη, είναι το θέμα της συναίνεσης και του γεγονότος ότι δεν έχεις το δικαίωμα από καμία άποψη να αυνανιστείς με το έτσι θέλω μπροστά στον όποιον άλλον άνθρωπο, είτε του δείχνεις τα γενετικά σου όργανα είτε όχι, είτε έχεις χτίσει την όποια άλλη αιτιολόγηση στο μυαλό σου.  

Διαλείμματα αυνανισμού στη δουλειά

Αν γινόταν, όμως, όλη η παραπάνω παράγραφος με κάποιον τρόπο να μην αποτελεί πρόβλημα; Αν, δηλαδή, υπήρχε τρόπος να είναι αποδεκτός ο αυνανισμός στο γραφείο και μάλιστα έτσι ώστε να μην ξεπερνάς τα όρια κανενός. Αυτό ακριβώς εξερευνά η Erika Lust. Πρόκειται για μία δημιουργό ταινιών για ενήλικες, η οποία έχει τη δική της εταιρεία, απασχολώντας 36 εργαζόμενους. Η ίδια, ειδικά με την πανδημία, παρατήρησε ότι το προσωπικό ήταν αρκετά πιο ταραγμένο και η απόδοση και η παραγωγικότητά του είχαν πέσει. Αποφάσισε, λοιπόν, να πάρει μία πρωτοβουλία, που θα τους βοηθούσε να εκτονωθούν και να ανεβάσουν τη διάθεσή τους.  

Με αφορμή τον Εθνικό Μήνα Αυνανισμού -στις ΗΠΑ-, αποφάσισε ότι κάθε υπάλληλος της θα δικαιούται καθημερινά ένα διάλειμμα αυνανισμού. Φυσικά, αυτό δεν θα γίνεται ούτε στο γραφείο του καθενός, ούτε στις τουαλέτες. Έχει δημιουργηθεί ένας ιδιωτικός χώρος αποκλειστικά γι’ αυτό, τον οποίο οι υπάλληλοι θα πρέπει να κλείνουν από πριν. Η ίδια θα μοιράζεται στα social media της πώς πάει το εγχείρημα, ενώ στις 28 Μαΐου (Παγκόσμια Ημέρα Αυνανισμού) θα μοιραστεί μία ASMR ηχογράφηση με τους ήχους ευχαρίστησης των υπαλλήλων στα διαλείμματά τους. 

Πάντως, σύμφωνα με έρευνες, τα διαλείμματα αυνανισμού πράγματι μπορούν να βοηθήσουν στην απόδοση στη δουλειά. Ο αυνανισμός αυξάνει τη συγκέντρωση, μειώνει την επιθετικότητα και μάς κάνει πιο παραγωγικούς και πιο συνεργάσιμους.