Όσα βήματα μπροστά κι αν έχει κάνει η ελληνική κοινωνία και μαζί της η ελληνική τηλεόραση, κάποιες παθογένειες δεν έχουν φύγει ακόμα εντελώς. Σκέψου μόνο πόσες φορές έχεις ακούσει, κυρίως στα ριάλιτι, να μιλάνε για “παντελονάτους” και γιά άντρες, που “τιμούν τα παντελόνια τους”. Σκέψου επίσης πόσες φορές έχεις ακούσει να αναφέρονται σε δυναμικές και γενικά δυνατές γυναίκες ως “αντράκια”. Με άλλα λόγια, σκέψου πόσες φορές θετικά στοιχεία χαρακτήρα, όπως η ειλικρίνεια, η τιμιότητα, το θάρρος, η αντοχή και η γνησιότητα, στην ελληνική τηλεόραση και κοινωνία έχουν ταυτιστεί με το αντρικό φύλο ή, όπως κάποιοι ακόμα θέλουν να το αποκαλούν, το “ισχυρό”. 

Σε αυτόν τον τηλεοπτικό κόσμο, λοιπόν, είναι αναζωογονητικό να ακούμε πρόσωπα όχι μόνο να μην ακολουθούν αυτή τη ρητορική, αλλά και να την κρίνουν αρνητικά. Και το MasterChef μάς χάρισε μία τέτοια αναζωογονητική στιγμή. Πώς; Την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από ομαδική δοκιμασία, οι παίκτες της ηττημένης ομάδας κλήθηκαν να ψηφίσουν άτομα προς αποχώρηση. Στο πλαίσιο της δικαιολόγησης των ψήφων τους, λοιπόν, σχολίαζαν και γενικότερα κομμάτια της ομάδας, με δύο από αυτούς να επαινούν την αρχηγό, τη Βασιλική, επειδή αποφάσισε να θέσει τον εαυτό της αυτόματα υποψήφιο προς αποχώρηση αντί να πάρει την ασυλία. 

Όλα καλά μέχρι εδώ. Ωστόσο, ο τρόπος που αποφάσισαν να την επαινέσουν ήταν κάπως προβληματικός. Συγκεκριμένα, ο Νικήτας και ο Βασίλης έσπευσαν να τονίσουν ότι είναι μεγάλο αντράκι, αλλά και ότι είναι πιο άντρας απ’ όλους. Ο πρώτος ανέφερε, “Μπράβο. Στο δίνω. Είσαι αντράκι μεγάλο με αυτό, που έχεις κάνει. Έχεις κάνει μεγάλη διαφορά. Έχεις ανέβει δέκα levels με όλες τις κινήσεις, που ‘χεις κάνει, απ’ την ώρα που πήγαμε στην ομαδική, απ’ την ώρα που ήρθε το συμβούλιο και από σήμερα. Δέκα levels”. Μετά ο δεύτερος συμπλήρωσε “Respect. Απλά respect. Απέδειξες σε όλους ότι είσαι πιο άντρας απ’ όλους μας. Μπράβο. Μπράβο σου”.

Κι ενώ νομίζαμε ότι γι’ ακόμα μία φορά η ελληνική τηλεόραση θα μάς αφήσει να βουλιάξουμε σε ένα βούρκο πατριαρχικών και σεξιστικών φράσεων, ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος ήρθε και μάς έσωσε. Όταν πλέον όλοι οι παίκτες ψήφισαν άτομα προς αποχώρηση, ο chef και κριτής έσπευσε να σχολιάσει ότι η Βασιλική μπορεί απλός να είναι η ίδια δυνατή και ότι δεν χρειάζεται να είναι ούτε άντρας ούτε αντράκι, ώστε αυτό να πιστοποιηθεί, “Εγώ μια παρατήρηση έχω να κάνω. Ότι η Βασιλική, η οποία κρίθηκε για τις κινήσεις της, δεν χρειάζεται να ‘ναι άντρας και αντράκι. Είναι η Βασιλική η ίδια δυνατή. Απλά λέω, είναι η ίδια δυνατή”. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!