Έχουμε 2021. Δεν θα έπρεπε να εντυπωσιαζόμαστε όταν ανακοινώνεται ότι μία γυναίκα παίρνει ηγετική θέση. Ωστόσο, δεν γίνεται να μην ασχοληθούμε με αυτό, όταν συμβαίνει για πρώτη φορά σε ένα ίδρυμα, που έχει αιώνες ιστορίας στην πλάτη του. Το Μουσείο του Λούβρου υφίσταται εδώ και περίπου 230 χρόνια. Κι όμως, σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε δει μόνο άντρες να παρελαύνουν από τις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου (CEO) και του προέδρου. Επιτέλους, αυτό θα αλλάξει από την ερχόμενη 1η Σεπτεμβρίου. 

Ο Jean-Luc Martinez είχε τη διεύθυνση του μουσείου από τον Απρίλιο του 2013. Τώρα έφτασε η ώρα να αντικατασταθεί, σε μία προσπάθεια ανανέωσης του Λούβρου. Σκοπός είναι να ανακάμψει από την πανδημία και να προσεγγίσει το νεότερο γαλλικό και παγκόσμιο κοινό. Ανάμεσα σε τέσσερις υποψήφιους για τη θέση του, τελικά ανακοινώθηκε ότι θα δούμε σε αυτήν την Laurence des Cars. Με άλλα λόγια, για πρώτη φορά στην ιστορία του το μουσείο θα τεθεί υπό γυναικεία διεύθυνση, με την des Cars να αναλαμβάνει τη θέση της CEO και της προέδρου. 

Όσο για το αν έχει τα προσόντα για τη θέση, που κέρδισε; Μία ματιά στο βιογραφικό της αποδεικνύει τις γνώσεις της αναφορικά με την τέχνη, αλλά και την σχέση της με το ίδιο το μουσείο. Αρκεί να πούμε ότι έχει σπουδάσει ιστορία της τέχνης. Πρώτα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και μετέπειτα στην Σχολή του Λούβρου. Στην τελευταία, μάλιστα, αργότερα υπήρξε και καθηγήτρια. Επιπλέον, η επαγγελματική της πορεία περιλαμβάνει τη διεύθυνση των μουσείων Ορσέ και Ορανζερί, ενώ ανήκε στην ομάδα ανάπτυξης του Λούβρου του Άμπου Ντάμπι, που άνοιξε το 2017 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!