Πριν μερικές μέρες, έγινε γνωστό ότι ο Κωνσταντίνος Πλεύρης έστειλε εξώδικο στη δημοσιογράφο του Kontra, Νατάσα Γιάμαλη. Αφορμή ήταν το σχόλιο της στη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων του σταθμού, σχετικά με ρατσιστικές δηλώσεις που στο παρελθόν έχουν κάνει διάφορα δημόσια πρόσωπα για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης ουσιαστικά την κατηγόρησε στο εξώδικο ότι είπε ανακρίβειες και συκοφαντίες. Βασικό αίτημα είχε να τον καλέσει στην εκπομπή της.  

Δεν θα αναλύσουμε κατά πόσο έχει το συγκεκριμένο εξώδικο, με τις κατηγορίες και το αίτημά του, πραγματική βάση. Ούτε το γεγονός ότι είναι όλο γραμμένο στην αρχαΐζουσα. Αυτό που θα σχολιάσουμε; Ότι ο κ. Πλεύρης αποφάσισε να συμπεριλάβει στο εξώδικό αρκετές σεξιστικές φράσεις και mansplaining. Όχι, προφανώς, γιατί πρόσθεταν κάτι στην επιχειρηματολογία του, αλλά για να μειώσει την επαγγελματική ιδιότητα της Νατάσας Γιάμαλη. 

Το κακό ξεκινάει από την πρώτη φράση του εξώδικου. Σε αυτή διαβάζουμε να λέει: “Παρακολουθώ τας εκπομπάς σας, όχι διότι έχουν αξίαν, αλλά διότι έχετε ωραίαν εμφάνισιν”. Λίγο παρακάτω, στο σημείο που αιτείται να τον καλέσει στην εκπομπή της, της δίνει κίνητρο. Αυτό είναι να της εξηγήσει ακριβώς πώς η ίδια παραπληροφορεί το κοινό της, μιας και μέσα σε όλα κατά την γνώμη του η δημοσιογράφος δεν γνωρίζει τη σημασία εννοιών, όπως ρατσισμός, ιθαγένεια, υπηκοότητα κιναιδισμού και παναριστερισμός.

Στη συνέχεια, προσπαθεί να την καθησυχάσει αναφέροντας ουσιαστικά ότι ευτυχώς είναι ωραία. Οπότε κανένας δεν βλέπει τα ελαττώματα, που ο ίδιος της προσάπτει, και φαντάζει πιο κοντά στο “έξωθεν Ελένη, έσωθεν Εκάβη”. Κι επειδή μάλλον δεν γινόταν να μην κάνει και φινάλε ισάξιο του υπόλοιπου κειμένου, αποφάσισε δίπλα στην φράση να προσθέσει ότι η Νατάσα Γιάμαλη μπορεί να βρει κάποιον να της εξηγήσει τι σημαίνει. 

Η απάντηση της Νατάσας Γιάμαλη

Η δημοσιογράφος δεν άφησε αναπάντητο το εξώδικο του Κωνσταντίνου Πλεύρη. Κατ’ αρχάς, απάντησε και η ίδια με εξώδικο. Σε αυτό, απαντά βέβαια σε όλες τις κατηγορίες του κ. Πλεύρη, με μία παράγραφο να αναφέρεται στα σεξιστικά του σημεία: “Δηλώνετε δε ότι την εκπομπή μου την παρακολουθείτε όχι διότι έχω αξία, αλλά διότι έχω ωραία εμφάνιση. Εξάλλου κατά την άποψή σας αγνοώ παντελώς έννοιες όπως ρατσισμός, ιθαγένεια, υπηκοότητα, κιναιδισμός, παναριστερισμός και θα επιθυμούσατε να μου αναπτύξετε διεξοδικά τις δικές σας ορθές θέσεις, εφόσον ‘μου επιτρέψουν’ (ποιοι άραγε;) να σας προσκαλέσω στην εκπομπή που παρουσιάζω. Ωστόσο οι δικές σας θέσεις είναι γνωστές και έχουν κριθεί”. 

Στη συνέχεια, μοιράστηκε η ίδια τις φωτογραφίες των δύο εξώδικων, μαζί με tweets, τα οποία αναφέρονταν πιο συγκεκριμένα στα σεξιστικά σχόλια και το mansplaining του Κωνσταντίνου Πλεύρη. Μεταξύ άλλων, σε αυτά διαβάζουμε να γράφει η Νατάσα Γιάμαλη: “Όταν ο σεξισμός ‘παρακολουθώ τας εκπομπάς σας όχι διότι έχουν αξίαν, αλλά διότι έχετε ωραίαν εμφάνισιν’ / ‘έξωθεν Ελένη, έσωθεν Εκάβη’ και το  mansplaining ‘κάποιος θα σας εξηγήσει τι σημαίνει’, ‘αγνοείτε ουσιαστικώς τας εννοίας…’  συναντούν την ακροδεξιά ρητορική περί ‘ρατσισμού, ιθαγένειας, κιναιδισμού, παναριστερισμού’ αλλά και την ανάγκη για αυτοπροβολή, με επιχείρημα απολύτως τεκμηριωμένες δηλώσεις τρίτων που μετέφερα στο πλαίσιο του σχολίου μου στο δελτίο του Kontra για τον κορυφαίο Αφροέλληνα, Γιάννη Αντετοκούνμπο, τότε έχουμε ένα εξώδικο του κ. Κωνσταντίνου Πλεύρη”.