Σίγουρα γίνονται βήματα βελτίωσης, αλλά τα δικαιώματα και η ταυτότητα των τρανς ανθρώπων μοιάζουν να αμφισβητούνται συνεχώς. Στις ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο ίσως έχουμε τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Πολιτείες ψηφίζουν νόμους που αποκλείουν τρανς άτομα από σχολικές και κολεγιακές ομάδες ταιριαστές με την ταυτότητα φύλου τους. Τον περασμένο Φεβρουάριο, δικαστής αποφάσισε ότι τα καλλιστεία Miss United States καλώς απαγόρευσαν τη συμμετοχή τρανς γυναίκας, μιας και διαφορετικά “θα υποτιμούταν το μήνυμά τους για την ενδυνάμωση της βιολογικής θηλυκότητας”. 

Ευτυχώς, βέβαια, όλοι οι θεσμοί δεν έχουν την ίδια στάση. Αυτή την στιγμή στα αμερικανικά καλλιστεία τελείται μία ιστορική στιγμή για την τρανς κοινότητα. Η Kataluna Enriquez συμμετέχει σε τρανς καλλιστεία από το 2016. Πριν έναν χρόνο, όμως, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της και στα υπόλοιπα. Η απόφαση αυτή αποδείχθηκε εξαιρετικά σωστή. Διαγωνίστηκε στα πολιτειακά καλλιστεία της Νεβάδα και στις 27 Ιουνίου στέφθηκε Miss Nevada USA. Τι σημαίνει αυτό; Από τη μία, είναι η πρώτη τρανς γυναίκα που λαμβάνει αυτόν τον τίτλο. Από την άλλη, είναι η πρώτη που θα διαγωνιστεί στα εθνικά καλλιστεία Miss USA, ανοίγοντας την “πόρτα” και σ’ άλλα μέλη της τρανς κοινότητας να τολμήσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. 

Η Enriquez δήλωσε στη Las Vegas Review-Journal για τη νίκη της: “Κάτι που είναι σημαντικό για εμένα είναι η συμπεριληπτικότητα, η ποικιλομορφία και η εκπροσώπηση. Είναι κάτι που δεν είχα όσο μεγάλωνα και λείπει ακόμα από τον σημερινό κόσμο. Σήμερα, είμαι μία περήφανη έγχρωμη τρανς γυναίκα. Προσωπικά, έμαθα ότι οι διαφορές μου δεν με κάνουν χειρότερη, αλλά καλύτερη. 

Ήθελα να μοιραστώ την ιστορία μου και να δείξω ότι είμαι περισσότερα από ένα σώμα. Για τα καλλιστεία, ο κόσμος νομίζει ότι έχουν να κάνουν μόνο με την ομορφιά. Σχετίζονται, όμως, και με το πώς παρουσιάζεις τον εαυτό σου, για τι μιλάς, τι έχεις καταφέρει και τι στόχους έχεις”.