Πρόσφατα, παρακολουθήσαμε συνέντευξη του Δημήτρη Κοργιαλά στην εκπομπή Happy Day. Ο τραγουδιστής μίλησε για τις νέες του δουλειές σε Ελλάδα και εξωτερικό, για τη ζωή του στη Ναύπακτο, για την καθημερινότητα του γιου του εκεί και για το πόσο θετικό θεωρεί ότι τον μεγαλώνει στη ζωή της επαρχίας. Μέχρι εδώ όλα καλά. 

Κάποια στιγμή η δημοσιογράφος Ελένη Μουστάκη τον ρώτησε αν θα ξαναπαντρευόταν. Από την αντίδρασή του φάνηκε ότι ο γάμος δεν είναι απλά κάτι που δεν επιδιώκει, αλλά κάτι που το απεύχεται. Και πάλι, μέχρι εδώ όλα καλά. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν άρχισε να εξηγεί τον λόγο. Όπως είπε, δεν την ξαναπατάει. Με τι; Με τις γυναίκες που ασχολούνται με την καριέρα τους και φτάνουν πιο ψηλά από τους άντρες, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στον χωρισμό. 

Συγκεκριμένα, τον ακούσαμε να λέει: “Το ότι οι γυναίκες έχουν ανεβεί πάρα πάρα πολύ ψηλά, σε σχέση με τον άντρα, σε πολλούς τομείς, αυτό το κάνει ακόμα πιο δύσκολο και έχει μια συνέπεια ότι χαλάνε και οι γάμοι πολύ πιο εύκολα. Γιατί έχει τον εγωισμό του και ο άντρας. Η γυναίκα θέλει να έχει τη δουλειά της. Και καλά κάνει. Και τη δουλειά της να ‘χει και τα παιδιά της να ‘χει και την οικογένεια, αλλά αυτό δεν στέκει τόσο πολύ μέσα στο σπίτι. Υπάρχει μία δυσκολία”. 

Η μετάφραση της δήλωσης του Δημήτρη Κοργιαλά

Μπορεί ο τραγουδιστής να προσπάθησε να λειάνει την εξήγησή του με το “και καλά κάνει”. Δεν τα κατάφερε όμως. Λίγο πολύ, από τη δήλωσή του καταλαβαίνουμε ότι δεν έχει πρόβλημα με τις γυναίκες που απλά δουλεύουν, ώστε να βγάλουν κάποια χρήματα. Το πρόβλημα για εκείνον είναι οι γυναίκες, που δουλεύουν, για να κάνουν καριέρα και σταδιακά ανεβαίνουν. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που τα καταφέρνουν τόσο καλά, ώστε τελικά να ξεπεράσουν και την αντίστοιχη επαγγελματική βαθμίδα του άντρα που έχουν δίπλα τους. 

Η ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια της δήλωσής του; Αιτία των χωρισμών δεν θεωρεί, για παράδειγμα, ότι οι πετυχημένες επαγγελματικά γυναίκες δεν έχουν χρόνο για το σπίτι, τον άντρα και τα παιδιά τους, όπως συχνά ακούμε. Λέει ξεκάθαρα ότι τα ζευγάρια χωρίζουν, “γιατί έχει τον εγωισμό του και ο άντρας”. Με άλλα λόγια, ρίχνει τις ευθύνες στις γυναίκες για τον εκάστοτε άντρα, που είναι τόσο ανασφαλής, ώστε τελικά να χωρίσει, επειδή πληγώθηκε που δεν βγάζει αυτός περισσότερα χρήματα ή που ο επαγγελματικός τίτλος της συντρόφου του έχει περισσότερο πρεστίζ από τον δικό του. 

Ποιος φταίει τελικά;

Χρειάζεται πραγματικά να κάνουμε κάποιο μακροσκελές σχόλιο; Η δήλωση του Δημήτρη Κοργιαλά έχει μία ξεκάθαρα σεξιστική βάση. Μάς λέει αυτό που για χρόνια προσπαθούσε να μάς πείσει η κοινωνία: Ότι η γυναίκα είναι για το σπίτι και την οικογένεια, άντε το πολύ πολύ να δουλέψει και πουθενά γραμματέας, για να βγάλει το χαρτζιλίκι της. Αν θέλει κάτι παραπάνω, τότε να μη θέλει άντρα και οικογένεια. Αν θέλει άντρα, τότε να τον σεβαστεί, μένοντας υπό του, μη τυχόν και πληγωθεί το εγώ του. 

Βέβαια, όπως είπαμε, στην ίδια του τη δήλωση, που έκανε για να τα ρίξει στις γυναίκες, μάς έδειξε την πραγματική αιτία τέτοιου είδους χωρισμών. Αν είσαι άντρας και πάρεις διαζύγιο, επειδή η γυναίκα σου είναι πιο πετυχημένη, δεν φταίει εκείνη. Εσύ φταις, που αποφάσισες ότι ο εγωισμός σου και το να το παίζεις κουβαλητής και στυλοβάτης είναι σημαντικότερα από την σχέση σας.  

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!