Πλέον βρισκόμαστε “ανάσες” πριν μάθουμε ποιος θα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Για ένα μεγάλο διάστημα, η επανεκλογή του Donald Trump ήταν το πιο πιθανό σενάριο. Μέχρι και οι πόροι, που είχε συγκεντρώσει ο Αμερικανός πρόεδρος για την εκστρατεία του, ξεπερνούσαν αυτούς του Δημοκρατικού υποψηφίου κατά περισσότερα από 100 εκατομμύρια. Ωστόσο, σήμερα, λίγο πριν το οριστικό τέλος των 59ων εκλογών των ΗΠΑ, η ισορροπία φαίνεται να έχει αλλάξει.  

Ο Joe Biden, από το καλοκαίρι κι έπειτα, έχει καταφέρει να φτάσει τα ποσοστά του Trump και σε κάποιες περιπτώσεις να τα ξεπεράσει. Τι έφερε αυτή την αλλαγή; Ο Covid-19 και ο θάνατος του George Floyd ισοφάρισαν τον Biden με τον Trump. Οι Αμερικανοί είδαν όλο και περισσότερους ανθρώπους να αρρωσταίνουν και πεθαίνουν στη διάρκεια της πανδημίας και τον πρόεδρό τους να μην λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα και να βάζει πρώτη την οικονομία και μετά την υγεία των πολιτών. Παράλληλα, ο θάνατος του Floyd από αστυνομικούς έγινε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της χρόνιας κατάχρησης εξουσίας από τις αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, απαίτησε αλλαγή και κατάλαβε ότι η αποχή από τις εκλογές δεν θα την φέρει.  

Το μεγάλο “μπουστάρισμα” του Biden, όμως, φαίνεται να ήρθε με την Kamala Harris, τη δική του επιλογή για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ. Η κίνησή του ήταν καθαρά στρατηγική, αφού ο κόσμος ζήταγε περισσότερο από ποτέ μία έγχρωμη γυναίκα σε υψηλή θέση στη Ουάσιγκτον. Είναι πράγματι η ιδανική υποψήφια; Κατά πολλούς ναι, αφού η “ταυτότητά” της τής επιτρέπει να ξέρει τις δυσκολίες των κοινωνικά παραγκωνισμένων. Κατά κάποιους άλλους, όμως, η Harris δεν διαφέρει από τους υπόλοιπους πολιτικούς και είναι “κολοτούμπας”. 

https://www.instagram.com/p/CDw4BBGjpvq/

Το βιογραφικό της 

Η Kamala Harris γεννήθηκε στο Όκλαντ της Καλιφόρνια τον Οκτώβριο του 1964. Ο πατέρας είναι Τζαμαϊκανός και είχε υπάρξει καθηγητής στο Πανεπιστήμιου Stanford, ενώ η Ινδή μητέρα της ήταν βιοϊατρική επιστήμονας με ειδίκευση στην ογκολογία.  

Αφότου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στις πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Howard, πήρε πτυχίο νομικής από το Κολλέγιο Hastings το 1989. Έναν χρόνο αργότερα, η καριέρα της επίσημα ξεκίνησε. Βρέθηκε στην εισαγγελία του Σαν Φρανσίσκο να εργάζεται ως κατήγορος και να αναλαμβάνει υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος και παιδικής κακοποίησης. Το 2003 έγινε η πρώτη Αφροαμερικανίδα που εκλέχθηκε περιφερειακή εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, θέση στην οποία επανεκλέχθηκε το 2007.  

Το 2010 κατάφερε να γράψει διπλή ιστορία. Με διαφορά μικρότερη του 1%, η Harris εκλέχθηκε γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια. Δεν είναι μόνο η πρώτη γυναίκα που βρέθηκε σε αυτή τη θέση, αλλά και το πρώτο έγχρωμο πρόσωπο ανεξαρτήτως φύλου. Το 2014 επανεκλέχθηκε, αυτή τη φορά με ποσοστό 56%.     

Το Δημοκρατικό κόμμα την αναγνώρισε ως ένα αναδυόμενο αστέρι. Αυτός είναι και ο λόγος που το 2016 αποφάσισαν ότι έπρεπε να είναι εκείνη που θα διεκδικούσε μία θέση στη Γερουσία, με την αποχώρηση λόγω σύνταξης της Barbara Boxer. Κέρδισε με ποσοστό 62% και έγινε η μόνη μαύρη γυναίκα της Γερουσίας. 

Σε όλη αυτή την πορεία της, όλοι φαίνεται να της έδωσαν παρόμοιους χαρακτηρισμούς: σκληρή και αμείλικτη.  

Διεκδικώντας την αντιπροεδρία στο πλευρό του Joe Biden 

Η αντιπροεδρία δεν ήταν ο πρώτος στόχος της Kamala Harris. Το 2019 ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020. Δημόσια, μάλιστα, είχε έρθει αρκετές φορές σε ρήξη, για φυλετικά ζητήματα, με τον τότε αντίπαλό της Joe Biden 

Η εκστρατεία της πήγαινε αρκετά καλά. Μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019, η Harris θεωρούταν ένα από τα φαβορί των Δημοκρατικών. Ωστόσο, άρχισε να χάνει τη δύναμή της, φάσκοντας και αντιφάσκοντας για διάφορα ζητήματα. Κατέληξε, λοιπόν, να μην έχει τους χρηματικούς πόρους, για να συνεχίσει. Έτσι, τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη διεκδίκηση του χρίσματος. 

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Biden την επέλεξε ως αντιπρόεδρό του, σε περίπτωση νίκης του. Αυτό ήδη την καθιστά την πρώτη Αφροαμερικανίδα υποψήφια για υψηλό αξίωμα μέσω ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ. Σε περίπτωση νίκης των Δημοκρατικών, θα γίνει η γυναίκα -και η Αφροαμερικανίδα- που έχει φτάσει το υψηλότερο μέχρι στιγμής αξίωμα στις ΗΠΑ. Ο υποψήφιος πρόεδρος την χαρακτήρισε ως “μία άφοβη μαχήτρια για τους αδύναμους και μία από τις καλύτερες δημόσιους λειτουργούς αυτής της χώρας”.  

Η στάση της σε κρίσιμα ζητήματα των ΗΠΑ 

Αστυνομία 

Από τη δολοφονία του George Floyd κι έπειτα, η χρηματοδότηση και η επιτήρηση των αστυνομικών αρχών της χώρας έχουν αποτελέσει από τα μεγαλύτερα θέματα συζήτησης. Η Harris πήρε αμέσως θέση υπέρ του κινήματος Black Lives Matter και συμμετείχε σε διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον. Έχει πάρει ξεκάθαρη θέση στην υπόθεση του Jacob Blake -αστυνομικός τον πυροβόλησε εφτά φορές στην πλάτη και τον άφησε παράλυτο-, υποστηρίζοντας ότι ο αστυνομικός πρέπει να καταδικαστεί. Παράλληλα, μαζί με τον Biden, στηρίζουν την κατάργηση των ενταλμάτων που επιτρέπουν είσοδο χωρίς προειδοποίηση, αλλά και των λαβών από τον λαιμό και την καρωτίδα. Παράλληλα, θέλουν τη δημιουργία ενός συστήματος εντοπισμού και καταγραφής των αστυνομικών που καταχρώνται την εξουσία τους.  

https://www.instagram.com/p/CBEfz1JDE0i/

Η υποψήφια αντιπρόεδρος, ωστόσο, έχει κατηγορηθεί ότι απλά ακολουθεί το “κύμα” της εποχής. Δεν τάσσεται κατά των αστυνομικών πρακτικών γιατί το πιστεύει, αλλά διότι αυτό θέλει να ακούσει το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Βασικό επιχείρημα εναντίον της είναι ότι στα χρόνια της ως γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνια, δεν ερεύνησε ούτε μία υπόθεση αστυνομικών παραβάσεων, ανάμεσά τους και αμφιλεγόμενους πυροβολισμούς.  

https://www.instagram.com/p/CBOdsMGj9rp/

Οπλοκατοχή 

Η Harris δεν υποστηρίζει την πλήρη κατάργηση της οπλοκατοχής από απλούς πολίτες -και η ίδια εξάλλου έχει δικό της όπλο-. Υποστηρίζει, όμως, ένα πιο αυστηρό πλαίσιο πώλησης των όπλων. Συγκεκριμένα, προωθεί την επαναφορά της απαγόρευσης αυτόματων όπλων, που ίσχυσε στις ΗΠΑ από το 1994 έως το 2004. Αν και τα στατιστικά, είχαν δείξει ότι υπήρξε ελάχιστη μείωση της εγκληματικότητας με την απαγόρευση αυτή.  

Ακόμα πιο σημαντική κίνηση, που θέλει να προωθήσει, είναι η έρευνα των δυνάμει αγοραστών όπλων. Θέλει, δηλαδή, οι πωλητές να ελέγχουν την πελατεία τους και να μην επιτρέπεται να πωλούν όπλα σε άτομα με ποινικό μητρώο. Διαφορετικά, θα τους αφαιρείτε η άδεια πώλησης. “Πριν κάποιος αγοράσει ένα θανατηφόρο όπλο, ίσως θα θέλαμε να ξέρουμε εάν κάποιο δικαστήριο τον έχει κρίνει επικίνδυνο για τον εαυτό του ή τους άλλους. Ίσως θα ήθελες να το ξέρεις”, είχε αναφέρει η Harris σε ομιλία της στη Φιλαδέλφεια.  

Σύστημα υγείας 

Υπήρξε ένα από τα πεδία, που η αλλαγή στάσης της φαίνεται να οδήγησε στην αποκλιμάκωση της δημοφιλίας της το 2019 στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Η πρωταρχική θέση της Harris για το σύστημα υγείας των ΗΠΑ ήταν υποστηρικτική στον Bernie Sanders. Όπως ο γερουσιαστής, έτσι και αυτή υποστήριζε ένα δημόσιο σύστημα υγείας και την κατάργηση των ιδιωτικών ασφαλειών υγείας. Οι Αμερικανοί δεν θα χρειαζόταν να πληρώνουν για την ιατρική τους περίθαλψη και τα έξοδα τους θα καλύπτονταν από το κράτος μέσω των φόρων.  

https://www.instagram.com/p/B0g5OxYHCvR/

Λίγο αφότου έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρική κούρσα, η στάση της άλλαξε και ακολούθησε την γραμμή του Joe Biden. Δεν προωθεί πλέον ένα καθαρά δημόσιο σύστημα υγείας. Η ιατρική περίθαλψη των Αμερικανών θα παραμείνει στα χέρια των ιδιωτικών ασφαλειών, με μόνη κίνηση την μείωση του κόστους τους. Πρόκειται στην ουσία για μία συνέχεια του Obamacare.  

Νομιμοποίηση της μαριχουάνα 

Ένα από τα λίγα σημεία, στα οποία έχει αντίθετη θέση από τον Biden. Η Harris υποστηρίζει τη νομιμοποίηση της μαριχουάνα σε εθνικό επίπεδο και την υποβολή της σε ένα θεσμικό πλαίσιο κανόνων. Ζητάει, μάλιστα, και την αναίρεση καταδικών σχετικών με τη μαριχουάνα.  

https://www.instagram.com/p/B0REOf-HCff/

Ωστόσο, αυτό είναι ακόμα ένα σημείο, για το οποίο πολύ την χαρακτηρίζουν “κολοτούμπα”. Σήμερα ζητάει να αναιρεθούν οι ποινές όσων καταδικάστηκαν. Μέχρι πριν μερικά χρόνια, όμως, ως γενική εισαγγελέας, η ίδια προσωπικά είχε αποφασίσει την καταδίκη περισσότερων από 1.900 ανθρώπων για αδικήματα σχετικά με τη μαριχουάνα. Η απάντησή της σε αυτό είναι απλά ότι “οι καιροί αλλάζουν”.   

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!