Το περασμένο Σάββατο, στις 2 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ το πέμπτο Women’s March. Τα προηγούμενα χρόνια η τεράστια πορεία για τα δικαιώματα των γυναικών είχε εστιάσει κατά κύριο λόγο στα σχετικά με το #MeToo ζητήματα. Φέτος, όμως, ήταν αναγκαίο να στρέψει αλλού την προσοχή του. Από την 1η Σεπτεμβρίου στο Τέξας ισχύει το Heartbeat Bill. Ένα νομοθέτημα που ουσιαστικά καθιστά παράνομες τις εκτρώσεις. Πώς; Απαγορεύοντας τις από το πέρας των έξι εβδομάδων κύησης και έπειτα, ακόμα κι αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας. 

Για την ώρα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει απορρίψει όλες τα αιτήματα για ακύρωση του νομοσχεδίου. Ωστόσο, δράσεις όπως η πορεία συνεχίζουν να προσπαθούν για την ανατροπή του, αλλά και για να αποτρέψουν άλλες πολιτείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Τέξας. Έγινε, εξάλλου, μόλις δυο μέρες πριν την ακρόαση στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου νομοθέτες του Μισισιπή προσπαθούν να καταργήσουν το δικαίωμα στην άμβλωση, που κατοχυρώθηκε στην πολιτεία το 1973 με την υπόθεση “Roe εναντίον Wade”.

Η Jennifer Lawrence και η Amy Schumer ήταν εκεί

Το θέμα των αμβλώσεων δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, που δεν θέλουν να κάνουν παιδί για τον όποιο λόγο. Αφορά όλες τις γυναίκες. Αν χάσεις ένα μέρος της αυτονομίας του σώματός σου, ακόμα κι αν εσένα προσωπικά δεν σε αφορά, σταδιακά ανοίγει ο δρόμος, για να χάσεις ακόμα περισσότερα δικαιώματα. Και κάποια στιγμή θα φτάσεις να χάνεις και αυτό που σε αφορά. Γι΄ αυτό και στο Women’s March είδαμε γυναίκες, που φαινομενικά το δικαίωμα στην άμβλωση δεν τις απασχολεί. 

Τέτοιες γυναίκες είναι η Jennifer Lawrence και η Amy Schumer. Γιατί; Διότι η δεύτερη, λόγω ενδομητρίωσης, αναγκάστηκε να αφαιρέσει τη μήτρα της. Οπότε δεν μπορεί να μείνει έγκυος. Από την άλλη, πρώτη πρόσφατα ανακοίνωσε ότι περιμένει το πρώτο της παιδί. Οπότε για την ώρα τουλάχιστον δεν θέλει να κάνει έκτρωση. Ωστόσο, χάρη σε ένα post της Schumer, είδαμε ότι και οι δύο ηθοποιοί βρέθηκαν στην πορεία στην Ουάσιγκτον. Όπως πολύ ωραία το έθεσε η κωμικός στη λεζάντα, “Εγώ δεν έχω μήτρα και αυτή είναι έγκυος, αλλά είμαστε εδώ έξω”. Παράλληλα, στη φωτογραφία τις είδαμε να κρατούν πλακάτ που έγραφαν “Η άμβλωση είναι απαραίτητη” και “Οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι ελεύθερες αν δεν ελέγχουν τα σώματά τους”. Να πούμε, μάλιστα, πως σε αυτή η φωτογραφία είναι η πρώτη φορά, που είδαμε τη φουσκωμένη κοιλίτσα της Lawrence.