Η νέα σειρά του Netflix, Inventing Anna, με πρωταγωνίστρια την Julia Garner δεν έχει κλείσει ούτε μία εβδομάδα κυκλοφορίας. Κι όμως, έχει ήδη καταφέρει να βρίσκεται στα top 10 του Netflix, σε πολλά εκ των οποίων -όπως στης Ελλάδας- στην κορυφή. Σε περίπτωση που ανήκεις στους ελάχιστους, που δεν την έχουν παρακολουθήσει ακόμα, πρόκειται για την πραγματική ιστορία της Anna Delvey, που το πραγματικό της όνομα ήταν Anna Sorokin. Η Delvey, λοιπόν, πήγε στη Νέα Υόρκη και εξαπάτησε την ελίτ της, προσποιούμενη τη Γερμανίδα κληρονόμο. Σταδιακά εκμεταλλεύτηκε οικονομικά τράπεζες, ξενοδοχεία και πλούσιους της πόλης. 

Τελικά, η απάτη της άρχισε να αποκαλύπτεται όταν δεν μπόρεσε να πληρώσει τον λογαριασμό ενός ξενοδοχείου και σταδιακά άρχισαν να να φουσκώνουν όλο και περισσότερο απλήρωτοι λογαριασμοί, δάνεια από τράπεζες και ακάλυπτες επιταγές. Στη σειρά της Shonda Rhimes, λοιπόν, την βλέπουμε να φτάνει να συλλαμβάνεται τον Οκτώβριο του 2017 και στο φινάλε να δικάζεται και να καταδικάζεται το 2019. Μάς μένει, λοιπόν, μία απορία. Τι συνέβη μετά στην Anna Sorokin;

Η καταδίκη της

Η Sorokin, μετά τη σύλληψή της, βρέθηκε στη φυλακή του Rikers Island μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκης της. Η ίδια προσπάθησε αρκετές φορές να καθυστερήσει τη διαδικασία, με ξεσπάσματα θυμού και προσβλητικά σκίτσα του κύριου κατήγορου της. Τελικά, ο δικαστής αποφάσισε την καταδίκη της σε τέσσερα με δώδεκα χρόνια φυλάκισής της για εξαπάτηση ξενοδοχείων, εστιατορίων, τραπεζών και μίας εταιρείας ιδιωτικών jet, συνολικού ύψους άνω των 200.000 δολαρίων. Στο άκουσμα της καταδίκης της, ζήτησε συγγνώμη για τα λάθη της, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε στο σωφρονιστικό ίδρυμα Albion Correctional Facility της Νέας Υόρκης, για να εκτίσει την ποινή της. 

Η πρόωρη αποφυλάκισή της

Τελικά, η Sorokin δεν έκανε ούτε το μίνιμουμ της ποινής της. Τον Οκτώβριο του 2020, ένα ακριβώς έτος μετά την καταδίκη της, στην ακρόαση αποφυλάκισής της απολογήθηκε και εξέφρασε τη μετάνοιά της για τις πράξεις της, αν και μερικούς μήνες νωρίτερα είχε δηλώσει στη The New York Times ότι δεν λυπάται καθόλου για ό,τι έκανε. Ωστόσο, όταν αυτό αναφέρθηκε στην ακρόασή της, υποστήριξε ότι ο δημοσιογράφος διαστρέβλωσε τα λεγόμενά της. Μάλιστα, ανέφερε και ότι στη φυλακή μαγείρευε, έκανε yoga και διαλογιζόταν την περισσότερη ώρα. Η Sorokin φαίνεται ότι έπεισε την επιτροπή. Τον Φεβρουάριο του 2021 αποφασίστηκε η αποφυλάκισή της με αναστολή, ενώ η ποινή της μειώθηκε λόγω καλής διαγωγής. 

Πώς χρησιμοποίησε την αμοιβή του Netflix;

Το Netflix πλήρωσε τη Sorokin ως σύμβουλο για τη σειρά. Αυτό γνωρίζουμε ότι σίγουρα αφορούσε τη συνάντησή της με την Garner, η οποία την υποδύθηκε. Δεν είναι, όμως, γνωστό αν συνέβαλε με τον όποιο άλλο τρόπο. Αρχικά, βάση νομοθεσίας που απαγορεύει εγκληματίες να κερδοσκοπούν από το έγκλημά τους, η πολιτεία της Νέας Υόρκης δεν της επέτρεψε να λάβει την άνω των 300.000 δολαρίων αμοιβή της. Αυτό, όμως, άλλαξε με τον όρο ότι όλο το ποσό θα πήγαινε, για να ξεπληρώσει όλους όσους είχε εξαπατήσει. Έτσι κι έγινε, λοιπόν, καλύπτοντας σχεδόν όλο το ποσό, που είχε ουσιαστικά κλέψει από τράπεζες. 

Είναι ξανά υπό κράτηση

Πριν τη σύλληψή της το 2017, η visa της Sorokin για την παραμονή της στις ΗΠΑ είχε ήδη λήξει. Έτσι, η ICE (το αντίστοιχο δικό μας Αλλοδαπών) είχε δηλώσει ότι θα την απελάσει μόλις αποφυλακιστεί, είτε στη Ρωσία, τον τόπο καταγωγής της, είτε στη Γερμανία, όπου είχε μεγαλώσει. Αυτό πράγματι ξεκίνησε να συμβαίνει, αφού εβδομάδες μετά την αποφυλάκισή της, στις 25 Μαρτίου 2021, τη συνέλαβαν. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει αποφασιστεί αν θα την απελάσουν και έκτοτε βρίσκεται υπό κράτηση. 

Η ίδια τώρα, σε κείμενο της για το Insider τον Φεβρουάριο του 2022, αναφέρει ότι δεν ευθύνεται η ίδια, που παρέμεινε στη χώρα μετά τη λήξη της visa της. Μάλιστα, υπογραμμίζει πως η κράτησή της είναι αδικαιολόγητη, μιας και δεν έχει παραβεί κανέναν όρο αναστολής ούτε της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ούτε της ICE. Παράλληλα, αποκάλυψε και ότι αυτή την στιγμή έχει κάνει ένσταση στην καταδίκη της, για να καθαρίσει το όνομά της, μιας και υποστηρίζει ότι οι πράξεις της ισούν με αστική διαφορά και όχι με εγκληματική ενέργεια. 

Τα social media της

Σε περίπτωση που θες να την ακολουθήσεις, μπορείς. Λίγο μετά την αποφυλάκισή της, η Sorokin έκανε Twitter με το ψεύτικο όνομά της, το οποίο όμως λίγο αργότερα μπλοκαρίστηκε από την πλατφόρμα. Ωστόσο, συνεχίζει να έχει Instagram, επίσης με το όνομα Delvey, οπού την βλέπουμε κυρίως να ασχολείται με άρθρα, που καλύπτουν την υπόθεσή της, αλλά και με το Inventing Anna