Πριν μερικές μέρες ανακοινώθηκε ένα στατιστικό ρεκόρ για την queer κοινότητα. Η επίσημη εθνική στατιστική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε τα πορίσματα μίας έρευνας του 2019 για τη σεξουαλικότητα των πολιτών της χώρας. Αυτή έδειξε ότι πλέον η χώρα έχει ρεκόρ αριθμού ανθρώπων άνω των 16 ετών, που προσδιορίζονται ως gay, λεσβίες ή bisexual. Συγκεκριμένα, το ποσοστό τους ανέβηκε στο 2,7% και μεταφράζεται σε 1,4 εκατομμύριο ανθρώπους. Φυσικά, αυτό σημαίνει και μία πτώση στα ποσοστά των straight ανθρώπων, που από το 94,6% του 2018 έπεσαν στο 93,7%. 

Τι βλέπουμε αν βάλουμε τα συγκεκριμένα ποσοστά στο μικροσκόπιο; Η πλειοψηφία αυτού του 2,7% και συγκεκριμένα το 1/3 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 16 με 24. Ταυτόχρονα, όμως, έχει ανέβει και το ποσοστό των άνω των 65, οι οποίοι προσδιορίζονται ως queer. Από το 0,7% πήγαν στο 1%. Όσο για τη σεξουαλική προτίμηση ανά φύλο (η έρευνα δεν περιείχε ερωτήματα για την ταυτότητα φύλου), βλέπουμε ότι το 1,4% των γυναικών δηλώνει bisexual και το 1,1% λεσβίες, ενώ bisexual δηλώνει μόλις το 0,8% των αντρών και gay το 2,1%. 

Βέβαια, η αύξηση των ανθρώπων, που προσδιορίζονται ως queer, δεν είναι αποκλειστικά θέμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, ένα ρεκόρ έσπασε και στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, υπήρξε μία αύξηση κατά 24% όσων προσδιορίζονται ως queer ή τρανς, με το ποσοστό τους να ακουμπάει το 5,6% του πληθυσμού. Μάλιστα, και εδώ είδαμε να πρωτοστατεί η νεότερη γενιά, αφού το 15,9% της Gen Z προσδιορίζεται ως LGBTQI+. 

Πού οφείλεται αυτή η αύξηση;

Είναι πιθανό κάποιοι να πουν ότι βλέπουμε τα ποσοστά να αυξάνονται, γιατί πλέον έχει γίνει μόδα να είσαι queer. Μία εξήγηση που ξεκάθαρα στηρίζει ομοφοβικές ρητορικές περί επιλογής (άρα και δυνατότητας αναίρεσης της επιλογής) της σεξουαλικότητας και ότι κάποιοι άνθρωποι δηλώνουν queer απλά για να τραβήξουν την προσοχή. 

Βέβαια, αυτή εξήγηση μόνο ακριβής δεν είναι. Τι πιστεύουν πράγματι οι άνθρωποι που διεξήγαγαν την έρευνα; Ότι η αύξηση της queer κοινότητας οφείλεται σε δύο λόγους. Η μία είναι ότι η νέα γενιά νιώθει αρκετά πιο άνετα και έλευθερα να εξερευνήσει τη σεξουαλικότητά της και πολύ πιο σπάνια καταλήγει να την καταπιέζει ή να βρίσκεται σε άρνηση. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε μία εποχή, που πλέον το να είσαι queer δεν αποτελεί ταμπού. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι οι άνθρωποι φοβούνται πολύ λιγότερο να παραδεχτούν δημόσια (ή σε έναν ερευνητή) τη σεξουαλικότητά τους και να ζήσουν όπως θέλουν. Γι’ αυτό εξάλλου, αν και η νέα γενιά πρωτοστατεί, βλέπουμε και την αύξηση στους άνω των 65 ετών.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!