Η φετινή αναχώρηση του Ιουλίου και η άφιξη του Αυγούστου ήταν τραγικές. Στις 31 Ιουλίου ένας άντρας μαχαίρωσε τη σύζυγό του στην Κρήτη, την 1η Αυγούστου ένας άλλος επίσης μαχαίρωσε τη σύζυγό του στη Ζάκυνθο και στις 2 Αυγούστου μία 17χρονη βρέθηκε νεκρή στο Περιστέρι, όπως φαίνεται, μετά από ξυλοδαρμό από την σχέση της. Τρεις γυναικοκτονίες μέσα σε μόλις τρεις μέρες. Κι όμως, η ελληνική πολιτεία αρνείται ακόμα να ξεχωρίσει τον όρο από τις υπόλοιπες δολοφονίες και να δεχτεί ότι αυτές οι γυναίκες πέθαναν ακριβώς επειδή ήταν γυναίκες και επειδή ένας άντρας πίστευε ότι έχει εξουσία στο σώμα και τη ζωή τους.

Αυτό προσπαθεί να αλλάξει η Ζέτα Δούκα. Η ηθοποιός υπήρξε ένα από τα βασικά πρόσωπα, που κινητοποίησαν την αρχή του ελληνικού #metoo, όταν βγήκε και μίλησε για την τοξική εμπειρία της με τον Γιώργο Κιμούλη. Έκτοτε έχει συμμετάσχει ενεργά σε μία προσπάθεια, πράγματι στην κοινωνία μας να έρθει μία αλλαγή και να μην μείνουμε μόνο στα λόγια. Μία τέτοια προσπάθεια είναι και η στήριξη της προσπάθειας του Strong Me, καλώντας τους ακολούθους της να υπογράψουν στο ψήφισμα του κινήματος, ώστε να πιεστεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και να προχωρήσει στη νομική αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία”. Όχι απλά για μία ηθική ικανοποίηση, αλλά έτσι ώστε το έγκλημα να προχωρήσει στη δικαιοσύνη με την πραγματική του ταυτότητα και να έχει τη δέουσα αντιμετώπιση και ποινή. 

Στο βίντεο, που μοιράστηκε η Ζέτα Δούκα στο Instagram, την ακούσαμε να λέει: “Σήμερα το πρωί ξυπνήσαμε με την είδηση μιας ακόμη γυναικοκτονίας, ενός εγκλήματος δηλαδή που το θύμα είναι γυναίκα, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα και επειδή κάποιος άνδρας θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα και μπορεί να της αφαιρέσει τη ζωή. 

Ο όρος ‘γυναικοκτονία’ δεν έχει καθιερωθεί ούτε αποτυπωθεί από την κοινωνία και την δικαιοσύνη έτσι όπως πρέπει και για τις διαστάσεις που έχει πάρει. Γι’ αυτόν το λόγο, το Strong Me έχει ξεκινήσει ένα ψήφισμα. Μπες στο σύνδεσμο και ψήφισε για την νομική κατοχύρωση του. Κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Πες τη γυναικοκτονία με το όνομά της”.

Μπορείς να υπογράψεις το ψήφισμα του Strong Me για αναγνώριση του όρου ‘γυναικοκτονία’ εδώ