Η Whoopi Goldberg έκανε κάποια απαράδεκτα σχόλια για το Ολοκαύτωμα στην εκπομπή The View του ABC που συμπαρουσιάζει.

Συγκεκριμένα, η ηθοποιός και παρουσιάστρια είχε εκφράσει μια άκρως προβληματική άποψη λέγοντας τα εξής: “Το Ολοκαύτωμα δεν έχει να κάνει με την φυλή (την εθνικότητα), αλλά περισσότερο με την απανθρωπιά ανθρώπου προς άνθρωπο”. Η δήλωση αυτή ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις από την Εβραϊκή Κοινότητα, το κοινό αλλά και από το Auschwitz Memorial και την Anti-Defamation League.

Τα σχόλια αυτά μάλιστα ήρθαν λίγες μέρες μετά την Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, στις 27 Ιανουαρίου που τιμά την ημέρα που το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς ελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό το 1945, αλλά και τα έξι εκατομμύρια Εβραίους και άλλες μειονότητες που θανατώθηκαν στην ναζιστική Γερμανία στην διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου.

Η ίδια ζήτησε συγγνώμη για την δήλωση αυτή, όμως η πρόεδρος του ABC News, Kim Godwin προχώρησε στην αποπομπή της από το πάνελ των παρουσιαστριών της εκπομπής με μια δήλωση που έλεγε τα εξής:

“Αναστέλλουμε την συνεργασία μας με την Whoopi Goldberg για δύο εβδομάδες εξαιτίας των λανθασμένων και οδυνηρών σχολίων της. Ενώ η Whoopi έχει ζητήσει συγγνώμη, της ζήτησα να πάρει λίγο χρόνο για να σκεφτεί και να καταλάβει τον αντικτυπο που είχαν αυτά τα σχόλιά της. Ολόκληρος ο οργανισμός ABC News, συμπαραστέκεται στους Εβραίους συνεργάτες μας, φίλους, στις οικογένειές τους και στην Εβραϊκή κοινότητα.”

Ο μεγάλος δημοσιογράφος του CNN, Oliver Darcy, μιλώντας σχετικά έκανε μια δήλωση στο Twitter, που έλεγε τα εξής: “Τα λόγια μετράνε και θα πρέπει να έχουμε λαμβάνουμε υπόψη μας τον αντίκτυπο τους.”

Η απόφαση αυτή πάρθηκε αμέσως μετά την απολογία και την συγγνώμη που εξέφρασε η Goldberg την επόμενη μέρα: “Είπα κάτι για το οποίο αισθάνομαι την ευθύνη να μην το αφήσω έτσι, καθώς τα λόγια μου έχουν στενοχωρήσει τόσους ανθρώπους, πράγμα που δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου. Καταλαβαίνω τώρα, και γι’ αυτό είμαι βαθύτατα ευγνώμων, καθώς οι πληροφορίες που έχω λάβει στο μεταξύ, με έχουν βοηθήσει να κατανοήσω καλύτερα κάποια πράγματα.”

“Ενώ μιλούσαμε για την απόφαση ενός σχολείου του Tennessee να αφαιρέσει ένα graphic novel για το Ολοκαύτωμα από την βιβλιοθήκη του, εγώ είπα ότι το Ολοκαύτωμα δεν έγινε εξαιτίας φυλής, αλλά εξαιτίας της απανθρωπιάς ανθρώπου προς άνθρωπο. Ήταν όμως πράγματι φυλετικό ζήτημα γιατί ο Χίτλερ και οι Ναζί, έβλεπαν τους Εβραίους ως μια κατώτερη φυλή.”

Στην συνέχεια η Goldberg προχώρησε επίσης σε ένα σχετικό tweet στο οποίο λέει “Ζητώ συγγνώμη για τον πόνο που έχω προκαλέσει.”