Στις 19 Μαΐου στο Τέξας, ο κυβερνήτης Greg Abbott υπέγραψε μία νέα νομοθεσία κατά των εκτρώσεων. Συγκεκριμένα, το “νομοσχέδιο του χτύπου της καρδιάς” (heartbeat bill). Σύμφωνα με αυτό, από τον Σεπτέμβριο οι εκτρώσεις θα απαγορεύονται μόλις ξεπεραστούν οι έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης. Ένα διάστημα μέσα στο οποίο οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν καταλάβει καν ακόμα την εγκυμοσύνη. Μάλιστα, δεν υπάρχει καμία εξαίρεση για περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας. Επιπλέον, το νομοσχέδιο ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο στον οποιονδήποτε πολίτη να έχει το δικαίωμα να μηνύσει γιατρούς ή κλινικές, που βοήθησαν να πραγματοποιηθεί μία έκτρωση. 

Μία μαθήτρια αλλάζει την ομιλία της και μιλάει για το νομοσχέδιο

Το παραπάνω νομοσχέδιο αποτέλεσε αφορμή για την Paxton Smith να αλλάξει την ομιλία αποφοίτησής της. Η κοπέλα ήταν η μαθήτρια που αποφοίτησε με τη μεγαλύτερη βαθμολογία από το λύκειο Lake Highlands στο Ντάλας. Οπότε της δόθηκε το βήμα, για να μιλήσει για όποιο θέμα θέλει. Αρχικά, ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει για τα media της εποχής, με το θέμα και την ομιλία της να έχουν εγκριθεί από το σχολικό συμβούλιο. Ωστόσο, αποφάσισε ότι θα ήταν λάθος να μην χρησιμοποιήσει την ευκαιρία της να ακουστεί η φωνή της, για να μιλήσει για το πιο μείζον θέμα των ημερών στο Τέξας. Αφιέρωσε, λοιπόν, τον χρόνο της για να αναφερθεί στο νέο νομοσχέδιο, στα προβλήματά του, στην καταπάτηση της ελευθερίας των γυναικών και στην “κλοπή” του μέλλοντός τους. 

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε από την ομιλία της, ακούμε τους συμμαθητές της να ζητωκραυγάζουν και να την χειροκροτάνε. Το ίδιο και κάποιους καθηγητές. Ωστόσο, η επίσημη στάση του σχολείου ήταν να αποστασιοποιηθεί πλήρως από τα όσα είπε η Smith. “Το περιεχόμενο του μηνύματος κάθε μαθητή-ομιλητή είναι η προσωπική, αυτόβουλη έκφραση του συγκεκριμένου μαθητή. Δεν αντανακλά την στήριξη, την χορήγηση, την στάση ή την έκφραση του σχολείου ή των υπαλλήλων του. Αυτό που έκανε η συγκεκριμένη μαθήτρια ήταν απρόσμενο και δεν υποστηρίζεται από το σχολείο. Πριν την επόμενη αποφοίτηση, θα εξετάσουμε τα πρωτόκολλα των μαθητικών ομιλιών, ώστε να αποφευχθεί κάτι αντίστοιχο να συμβεί ξανά”. 

Όλη η ομιλία της Paxton Smith

“Καθώς φεύγουμε από το λύκειο πρέπει να κάνουμε τις φωνές μας να ακουστούν. Σήμερα σκόπευα να μιλήσω για την τηλεόραση και τα media και το περιεχόμενο, γιατί είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμένα. Ωστόσο, λόγω πρόσφατων γεγονότων, αισθάνομαι ότι είναι λάθος να μιλήσω για κάτι πέρα από αυτό που επηρεάζει εμένα και εκατομμύρια άλλες γυναίκες στην πολιτεία. 

Πρόσφατα το ‘νομοσχέδιο του χτύπου της καρδιάς’ περάστηκε στο Τέξας. Από τον Σεπτέμβριο, θα απαγορεύονται οι εκτρώσεις μετά τις έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης, άσχετα με το αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας. Έξι εβδομάδες, αυτό μόνο παίρνουν οι γυναίκες και οι περισσότερες από αυτές δεν συνειδητοποιούν ότι είναι έγκυες στις έξι εβδομάδες. Οπότε πριν να έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν εάν είναι αρκετά συναισθηματικά, σωματικά και οικονομικά ισορροπημένες ώστε να περάσουν μία ολόκληρη εγκυμοσύνη, πριν να έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν εάν μπορούν να πάρουν την ευθύνη να φέρουν έναν άλλον άνθρωπο στον κόσμο, η απόφαση αυτή λαμβάνεται από έναν άγνωστο. Μία απόφαση που θα επηρεάσει το υπόλοιπο της ζωής τους λαμβάνεται από έναν άγνωστο. 

Έχω όνειρα και ελπίδες και φιλοδοξίες. Κάθε κορίτσι, που αποφοιτεί σήμερα, έχει. Έχουμε ξοδέψει όλη μας τη ζωή δουλεύοντας για το μέλλον μας. Και χωρίς τη συνεισφορά μας και χωρίς τη συναίνεσή μας, ο έλεγχος αυτού του μέλλοντος έχει κλαπεί από εμάς. Είμαι τρομοκρατημένη πως αν τα αντισυλληπτικά μου δεν λειτουργήσουν, είμαι τρομοκρατημένη πως αν βιαστώ, τότε οι ελπίδες και οι φιλοδοξίες και τα όνειρά και οι προσπάθειες μου για το μέλλον μου δεν θα έχουν πλέον σημασία. Ελπίζω να μπορείτε να νιώσετε πόσο τραγικό είναι αυτό. Ελπίζω να μπορείτε να νιώσετε πόσο απάνθρωπο είναι να σου παίρνουν την αυτονομία πάνω στο ίδιο σου το σώμα.

Μιλάω γι’ αυτό σήμερα. Μία μέρα τόσο σημαντική όσο η σημερινή. Μία μέρα που τιμά δώδεκα χρόνια σκληρής ακαδημαϊκής δουλειάς. Μία μέρα που όλοι είμαστε μαζεμένοι μαζί. Μία μέρα που είστε διατεθειμένοι να ακούσετε μία φωνή σαν τη δική μου, τη φωνή μίας γυναίκας, να σάς λέει ότι αυτό είναι πρόβλημα και είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να περιμένει. Και δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό το βήμα για να προωθήσω τον εφησυχασμό και την ειρήνη, όταν γίνεται ένας πόλεμος προς το σώμα μου και ένας πόλεμος στα δικαιώματά μου. Ένας πόλεμος στα δικαιώματα των μητέρων σας. Ένας πόλεμος στα δικαιώματα των αδερφών σας. Ένας πόλεμος στα δικαιώματα των κορών σας. Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί”.   

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!