Στην απόφαση αυτή κατέληξε το παλάτι μετά από “ευρείες συζητήσεις” ανάμεσα στο πιο υψηλόβαθμα μέλη της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας, δηλαδή την Βασίλισσα Ελισάβετ, τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ και τον Πρίγκιπα Κάρολο.

Η σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε εχθές από το παλάτι έλεγε τα εξής:

“Με την έγκριση και την συμφωνία της Βασίλισσας, ο Δούκας του York χάνει τα στρατιωτικά του δικαιώματα και τίτλους, τα οποία επιστρέφουν στην Βασίλισσα. Ο Δούκας του York δεν θα συνεχίσει να εκτελεί τα δημόσια καθήκοντά του και θα υπερασπιστεί τον εαυτό του σε αυτήν την υπόθεση ως απλός πολίτης.”

Η ανακοίνωση αυτή βγήκε μια μέρα μετά την απόφαση του δικαστηρίου να μην απορρίψει την μήνυση για σεξουαλική κακοποίηση που αντιμετωπίζει ο Άντριου. Ο ίδιος θα κρατήσει τον τίτλο του ως Δούκας του York καθώς και την σειρά διαδοχής που έχει για τον Βρετανικό θρόνο, που είναι η ένατη θέση μετά και από τα δύο παιδιά του Χάρι και της Μέγκαν. Θα σταματήσει όμως να χρησιμοποιεί τον τίτλο “His Royal Highness” για οποιοδήποτε επίσημο λόγο.

Στο μεταξύ, οι δικηγόροι λένε ότι δεν εξεπλάγησαν με την απόφαση αυτή του αρμόδιου δικαστή. Παρόλα αυτά θεωρούν ότι ο αγώνας θα είναι μαραθώνιος, όχι ταχύτητας και ότι ο Δούκας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό του ως το τέλος αυτής της υπόθεσης.

Για να θυμίσουμε λόγο την υπόθεση, οι κατηγορίες αυτές ενάντια στον Δούκα Άντριου, ήρθαν μετά τον συμβιβασμό του σεξουαλικού παραβάτη Jeffrey Epstein με την Virginia Roberts Giuffre, στις 500.000 δολάρια και με τον οποίο η ίδια είχε δεσμευθεί να μην κυνηγήσει κανέναν άλλον “πιθανό κατηγορούμενο.”

Η Giuffre ισχυρίστηκε ότι έπεσε θύμα trafficking από τον Epstein και εξαναγκάστηκε να κάνει σεξ με τον Πρίγκιπα Άντριου στην ηλικία των 17 ετών. Ο ίδιος έχει αρνηθεί κάθε τέτοια κατηγορία. Σε προηγούμενη δήλωσή της μάλιστα είχε πει: “Κατηγορώ τον Πρίγκιπα Άντριου για ό,τι μου έχει κάνει. Οι ισχυροί και οι πλούσιοι δεν εξαιρούνται από το να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Ελπίζω και άλλα θύματα να δουν ότι είναι πιθανό για αυτά να σταματήσουν να ζουν στην σιωπή και τον φόβο και να ξαναπάρουν την ζωή τους πίσω μιλώντας και απαιτώντας δικαιοσύνη.”

Ο ίδιος είχε βγάλει μια ανακοίνωση τον Νοέμβριο του 2019 στην οποία έλεγε ότι ήταν πρόθυμος να απαρνηθεί τους τίτλους του για όσο κρατάει η δικαστική του περιπέτεια.

Ο δικαστής Lewis A. Kaplan του U.S. District Court της Νέας Υόρκης αρνήθηκε να επικυρώσει το αίτημα του Δούκα για απόρριψη της μήνυσης, πράγμα που σημαίνει ότι θα βρεθεί στο δικαστήριο κάποια στιγμή μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2022.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!