Οι πρώτες φωτογραφίες της Τώνιας Δραγούνη που μπήκαν στο οπτικό μας πεδίο, πέταξαν “Με τα φτερά της ποίησης”. Συνόδευαν τη συλλεκτική έκδοση της ομώνυμης μουσικής συνάντησης Πρωτοψάλτη-Κορκολή και ήταν μία έκπληξη. Η νεοεμφανιζόμενη φωτογράφος είχε μακρά πορεία στον καλλιτεχνικό χώρο ως παραγωγός εκδηλώσεων, προέρχεται από οικογένεια εκδοτών, αλλά λίγοι ήταν αυτοί που την είχαν δει να κρατά τη φωτογραφική μηχανή. Η ίδια μας περιγράφει την πορεία αυτής της σχέσης.
 
 

Αν η παιδική σας ηλικία εκφραζόταν μόνο από μία φωτογραφία, ποια θα διαλέγατε; 

 Μία από τις αγαπημένες μου παιδικές φωτογραφίες είναι αυτή του πρώτου μου διαβατηρίου. Θυμάμαι τα πρώτα μας ταξίδια και τις παιδικές καλοκαιρινές διακοπές με νοσταλγία. Έχω εισπράξει πολλή αγάπη από την οικογένειά μου και έχω πολύ ωραίες παιδικές αναμνήσεις. 
 

Είχατε πάντα την ανάγκη να “αιχμαλωτίζετε” τις εικόνες που περνούσαν από μπροστά σας;  

 Οχι, νομίζω ότι είναι κάτι που σιγά σιγά αναπτύχθηκε και πραγματικά άλλαξε ουσιαστικά την ματιά μου. Τώρα νοιώθω ότι έχει ωριμάσει,
ότι το οπτικό μου πεδίο έχει διευρυνθεί και κάνει focus σε ασήμαντες αρχικά λεπτομέρειες που έχουν όμως φωτογραφικό ενδιαφέρον.

Όνομα φωτογραφίας: Η ώρα των ονείρων

Διαθέτετε καλλιτεχνικό μάτι ή αυτί;  

Νομίζω ότι διαθέτω και τα δύο, καθ’ότι επαγγελματικά προφανώς μου είναι απαραίτητο το αυτί και στο αγαπημένο μου χόμπι, την φωτογραφία, το μάτι. Γενικά έχω μία ευαισθησία στην ματιά μου, με ενοχλεί η ακαταστασία, είμαι τελειομανής σε ότι αφορά το οπτικό μου πεδίο. Θέλω όλα γύρω μου να είναι αρμονικά.  Αν μπω σε ένα χώρο και δω στραβό το  κάδρο είναι βέβαιο οτι θα πάω να το ισιώσω!
 

Η φωτογραφική μηχανή μπήκε στις αποσκευές σας απότομα, ή κέρδισε το χώρο της σιγά-σιγά;  

 Η καλή φωτογραφική μηχανή μπήκε ξαφνικά στις αποσκευές μου και άλλαξε ριζικά την σχέση μου με την φωτογραφία, η οποία έγινε επισήμως το χόμπι μου και μου άνοιξε άλλους ορίζοντες που μου γεμίζουν ευχάριστα τις ελεύθερες ώρες μου.

Βλέποντας μία φωτογραφία σας, θυμάστε ανθρώπους και γεγονότα;

Βλέποντας την κάθε φωτογραφία μου μπορώ να την συνδέσω αμέσως με την στιγμή που την τράβηξα, να την συνδυάσω απόλυτα με τον χρόνο, τον τόπο  που την συνοδεύουν.


Αν δεν υπήρχε το γαλάζιο θα γινόσασταν φωτογράφος;  


Αχ αυτό το γαλάζιο, το λατρεύω! Είναι το χρώμα της πανέμορφης χώρας  μας. Το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας. Έχει μία ξεχωριστή φωτεινότητα, είναι ένα γαλάζιο πραγματικά μοναδικής ομορφιάς γι αυτό και κυριαρχεί  στις περισσότερες φωτογραφίες μου. 

Βουτιά στη θάλασσα

Υπήρχε εποχή που φυλάγατε τις φωτογραφίες μόνο για σας; 

Φυσικά. Οι φωτογραφίες μου πριν δουν το φως της δημοσιότητας ήταν φυλαγμένες στα αρχεία μου για προσωπική χρήση και επίσης γιά τη δημιουργία θεματικών albums. Είναι μία άλλη ενασχόληση μου που μου γεμίζει τις ελεύθερες ώρες μου, όσες έχω. Μου αρέσει πολύ να τις ταξινομώ και επίσης να τις βλέπω τυπωμένες  γιατί έχουν άλλη χάρη. Με το χαρτί, έτσι και αλλιώς, έχω μία ιδιαίτερη σχέση λόγω των Εκδόσεων Δραγούνη.

Αν τα τόσα χρόνια συνεργασίας με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν φωτογραφία σας, ποια θα ήταν;  

Το ηλιοτρόπιο γιατί πάντα γυρίζει στον ήλιο και στο φως. Η συνεργασία μου την Άλκηστη εδώ και σχεδόν 30 χρόνια είναι συναρπαστική. Έχουμε ταξιδέψει μαζί με την ομάδα μας σε όλο τον κόσμο (σε 22 διαφορετικές χώρες) μεταφέροντας με πάθος και πηγαία χάρη την Ελληνική μουσική, τα τραγούδια και τον Πολιτισμό της. Είμαι πολύ περήφανη που προετοιμάζω πάντα το έδαφος για να ξεδιπλώσει το ταλέντο της  μία μοναδική ερμηνεύτρια αλλά το κυριότερο έναν σπουδαίος άνθρωπος. Η Άλκηστις είναι φωτεινή, γεμάτη θετική ενέργεια, θετική σκέψη και αστείρευτη ενέργεια.

Το άλμπουμ της συνάντησης της Άλκηστης Πρωτοψάλτη και του Στέφανου Κορκολή στο μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου, συνοδεύεται από τις φωτογραφίες σας. Περιμένετε ότι θα αποκτήσουν τόσο καλή παρέα;  

Προφανώς και δεν το περίμενα! Ήταν τεράστια τιμή που δόθηκε τόσο μεγάλο βήμα στις φωτογραφίες μου. Τους ευχαριστώ πολύ από καρδιάς που άνοιξαν την πόρτα στις φωτογραφίες μου να ταξιδέψουν έξω από τα αρχεία μου. Μου είπαν ότι οι φωτογραφίες μου ταιριάζουν απόλυτα με αυτό το project.


Με τις φωτογραφίες σας κάνετε κοπλιμέντα στην Ελλάδα ή απλώς την καταγράφετε;

 

H Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από κοπλιμέντα, είναι μία και μοναδική. Έχω ταξιδέψει σε όλες τις Ηπείρους -εκτός από τη Νότια Αμερική- και πραγματικά δεν έχω συναντήσει ομορφότερη χώρα – αν και σε πολλά σημεία της δυστυχώς είναι κακοποιημένη. Η Ελλάδα μας δεν είναι μόνο τα νησιά της, ούτε μόνο καλοκαιρινός προορισμός. Η Πελοπόννησος έχει τόσες ομορφιές να ανακαλύψει  κανείς όλες τις εποχές τους χρόνου, τα βουνά της στην Βόρεια Ελλάδα είναι πανέμορφα χειμώνα-  καλοκαίρι! Ποτάμια, λίμνες, χωριουδάκια με φιλόξενους κατοίκους και καταπληκτικό φαγητό. Φυσικά, δεν συζητώ για τα Αρχαία, τα Μουσεία της και τον Πολιτισμό αιώνων. Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι για να διατηρηθούν όλα αυτά πρέπει να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στην παιδεία μας η οποία δυστυχώς φθίνει.

Πέρα από το άλμπουμ “Με τα φτερά της ποίησης”, πού αλλού μπορούμε να χαρούμε τις φωτογραφίες σας; 

 Μετά την έκθεση των φωτογραφιών μου επί τρίμηνο στην Αίθουσα Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, θα φιλοξενηθούν στην υπέροχη Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία της Σύρου από τις 30 Ιουλίου μέχρι τις 14 Αυγούστου. Πραγματικά, είναι τεράστια η χαρά μου γιατί ο χώρος είναι εμβληματικός και το νησί έχει έναν μοναδικό Πολιτισμό σε όλα τα επίπεδα.
 

Η Σύρος πώς προέκυψε ως τόπος φιλοξενίας των φωτογραφιών σας;

Κατ αρχήν την Σύρο την αγαπώ, όπως και τους κατοίκους της. Πάντα ανυπομονώ για την στιγμή που θα μου δοθεί η ευκαιρία να την επισκεφθώ. Τον χειμώνα είναι ένα όνειρο. Ελπίζω σύντομα να περνώ περισσότερο χρόνο σε αυτό το νησί που έβαλε στην καρδιά μου ο γιος μου. Η έκθεση των φωτογραφιών μου συνδυάζεται με την συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη στην Επαυλη Τσιροπινά που θα γίνει στις 10 Αυγούστου

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!