Σε περίπτωση που δεν το έχεις πάρει είδηση, πριν κάποιες μέρες κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ Framing Britney Spears. Σε αυτό παρακολουθούμε την άνοδο της τραγουδίστριας, το πώς αντιμετωπίστηκε από τους παπαράτσι, την ψυχολογική της κατάρρευση το 2007 και το πώς ο πατέρας της πήρε τον έλεγχο της ζωής της από το 2008. Λίγο πολύ παρακολουθούμε πώς φτάσαμε στο κίνημα #FreeBritney. 

#FreeBritney εναντίον Justin Timberlake 

Μετά το ντοκιμαντέρ, ξεκίνησε ένα ξέσπασμα εναντίον ενός ακόμα ανθρώπου που πέρασε από τη ζωή της Britney Spears. Ο λόγος για τον Justin Timberlake, με τον οποίο ήταν σε σχέση στις αρχές των 00s. Οι δυο τους έμειναν δύο χρόνια μαζί, μέχρι που χώρισαν το 2002. Όλα καλά μέχρι εδώ. Μόνο που τότε ο Timberlake ξεκινούσε τη σόλο καριέρα του και μάλλον ήθελε να στρέψει πάνω του τον προβολέα και να φανεί το καλό πληγωμένο παιδί. Γι’ αυτό αποφάσισε να πείσει τον κόσμο ότι η Spears έφταιγε για το τέλος της σχέσης, ήταν η κακιά της υπόθεσης, τον απάτησε και του ράγισε την καρδιά. Σε ένα από τα πρώτα του τραγούδια, το Cry me a river, δεν φρόντισε μόνο να υπονοήσει ότι μιλάει για την τραγουδίστρια, αλλά και να βάλει στο video clip μία κοπέλα που της έμοιαζε.  

Εκτός αυτού, φρόντισε να υπονοεί σε κάθε του συνέντευξη ότι ήταν πληγωμένος και ότι φύλαγε μυστική για χάρη της Spears την αιτία του χωρισμού τους. Την ίδια περίοδο, η παρουσιάστρια Diane Sawyer της πήρε συνέντευξη και αποφάσισε ότι ήταν καλή επιλογή να κάνει τη δήλωση “Του ράγισες την καρδιά, έκανες κάτι που του προκάλεσε τόσο πόνο, που τον έκανε να υποφέρει”. Την ρώτησε, μάλιστα, και τι του έκανε, θεωρώντας δεδομένο ότι η Spears πράγματι έφταιγε. Μάλιστα, η ερώτηση ήρθε λίγο αφότου είχε κλάψει μπροστά στην κάμερα. 

Η συγγνώμη του Justin Timberlake 

Όπως είπαμε, το Framing Britney Spears έβαλε σχεδόν 20 χρόνια μετά τον Timberlake στο στόχαστρο για τη συμπεριφορά του. Και αυτός αποφάσισε επιτέλους να απολογηθεί. Στο κείμενο, που ανάρτησε στο Instagram, μεταξύ άλλων, ζητάει συγγνώμη που έμεινε σιωπηλός στο παρελθόν ή είπε τα λάθος πράγματα. Σχολιάζει ότι ωφελήθηκε από ένα σύστημα που βασίζεται στον σεξισμό και τον ρατσισμό και που βοηθάει κυρίως τους λευκούς άντρες να πετύχουν. Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι θα βελτιωθεί και ότι δεν θα επιτρέψει να ωφεληθεί ξανά από την πτώση κάποιου άλλου ανθρώπου. 

Το περιστατικό με την Janet Jackson 

Η συγγνώμη του δεν απευθυνόταν μόνο στην Britney Spears, αλλά και στην Janet Jackson. Τι είχε συμβεί; Το 2004 οι δυο τους είχαν αναλάβει μαζί το show του ημιχρόνου του Super Bowl. Κάποια στιγμή, ο Timberlake έπρεπε να τραβήξει μέρος του ρούχου της Jackson, ώστε να φανεί ένα άλλο ρούχο. Ωστόσο, εκείνος κατά λάθος τράβηξε και έσκισε μεγαλύτερο μέρος υφάσματος, με αποτέλεσμα να φανεί το ένα στήθος της.  

Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι κανένας δεν θα έπρεπε να έχει κατηγορηθεί γι’ αυτό. Ήταν ένα ατύχημα. Ωστόσο, βάσει της κοινής λογικής αν κάποιος έπρεπε αναγκαστικά να λιθοβοληθεί, τότε θα πιστεύαμε ότι αυτός θα ήταν ο Timberlake που έκανε το λάθος. Όχι, η Jackson η οποία κατέληξε και εκτεθειμένη σε ένα τεράστιο κοινό. Επειδή, όμως, ζούμε σε έναν ιδιαίτερα σεξιστικό κόσμο -ακόμα περισσότερο το 2004-, όλοι στράφηκαν εναντίον της τραγουδίστριας.  

Ο Timberlake κατηγορήθηκε από ελάχιστα έως καθόλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάγκασαν την Jackson να απολογηθεί, πήραν πίσω την πρόσκλησή της στα Grammys και μπήκε στη μαύρη λίστα της πλειοψηφίας της μουσικής βιομηχανίας. Αντιθέτως, μία εβδομάδα μετά το περιστατικό ο Timberlake βρέθηκε να τραγουδάει κιόλας στην σκηνή των Grammys 

Την ίδια στιγμή, ο Timberlake δεν προσπάθησε καν να στηρίξει την μέχρι τότε φίλη του. Όχι απλά δεν προσπάθησε να πάρει έστω μέρος της ευθύνης, αλλά και συχνά έβγαινε σε συνεντεύξεις και έκανε αστεία για το περιστατικό, υπονοώντας μάλιστα ότι το έκαναν, για να συζητηθούν.  

Έχει αξία η συγγνώμη του Justin Timberlake; 

Ο τραγουδιστής θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει ζητήσει δημόσια συγγνώμη και να πάρει τις ευθύνες του πολύ νωρίτερα. Απόδειξη είναι η συνέντευξη που είχε δώσει η Jackson στην Oprah δύο χρόνια μετά το περιστατικό. Ήταν λίγο αφότου ο τραγουδιστής είχε ρίξει τις ευθύνες για το “λιντσάρισμα” της τραγουδίστριας στην Αμερική και στο πώς αυτή είναι σκληρή με τις γυναίκες και τους “εθνικούς ανθρώπους”.  

Αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που η Jackson μίλησε για το θέμα. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι μετάνιωσε για τη συγγνώμη, που την ανάγκασαν να ζητήσει, γιατί δεν έφταιγε. Η Oprah την ρώτησε αν αισθάνθηκε ότι ο Timberlake την κρέμασε. Εκείνη απάντησε σύντομα και λιτά εξηγώντας ότι όλοι επικεντρώθηκαν σε εκείνη, ότι τον θεωρούσε φίλο της και ότι είχε ακούσει ότι έχει πει ορισμένα πράγματα για το τότε περιστατικό, χωρίς όμως να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο. Και μπορεί να μην είπε πολλά, αλλά αρκεί να δεις το βίντεο και να ακούσεις την φωνή της, για να αναγνωρίσεις έναν άνθρωπο πληγωμένο και φοβισμένο από το “ξύλο” που έφαγε από τα media, αλλά και προδομένο που ένας φίλος δεν την στήριξε πραγματικά.  

Για όλα τα παραπάνω, δεν μπορούμε παρά να πούμε ότι η συγγνώμη του Timberlake θα είχε τρομερή αξία, αν μόνο είχε έρθει 17 χρόνια πριν. Ο τραγουδιστής και στις δύο περιπτώσεις φρόντισε να επιβιώσει και να ανέλθει πατώντας επί πτωμάτων. Συγκεκριμένα, επί των “πτωμάτων” μίας πρώην συντρόφου του και μίας φίλης του. Το γεγονός ότι αποφάσισε να ζητήσει συγγνώμη, μόνο εφόσον ο κόσμος το απαίτησε, μάς δείχνει ότι μοναδικό του κίνητρο είναι και πάλι να επιβιώσει. Ναι, οι άνθρωποι αλλάζουν, αλλά αν αυτό είχε όντως συμβεί σε αυτή την περίπτωση, η συγγνώμη θα είχε έρθει έστω και λίγο πιο νωρίς.  

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!