Σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα, υπάρχουν αυτή την στιγμή 800 Ουκρανές παρένθετες μητέρες για αλλοδαπά ζευγάρια που προσπαθούν να φύγουν από την χώρα. Η Ρωσική εισβολή στην χώρα λέγεται ότι μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει τον θάνατο 400 αμάχων και έχει οδηγήσει πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους να φύγουν από την πατρίδα τους προκειμένου να σωθούν.

Οι συνεχιζόμενες μάχες και το κλείσιμο των συνόρων έχει παγιδεύσει εκατοντάδες παρένθετες μητέρες, μωρά και έμβρυα στην Ουκρανία, οδηγώντας στην απελπισία πολλά ζευγάρια στην Ευρώπη και την Βρετανία. Το ίδιο φυσικά και τις ίδιες τις γυναίκες που κυοφορούν.

Η Ουκρανία είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός για την εύρεση παρένθετης μητέρας από ξένα ζευγάρια μετά τις ΗΠΑ και ανήκει στις λίγες χώρες του κόσμου που επιτρέπουν σε πολίτες από ξένες χώρες να μπουν στο σύστημα εύρεσης παρένθετης μητέρας με νόμιμο τρόπο.

Σύμφωνα λοιπόν με σχετικά δημοσιεύματα, υπάρχουν αυτή την στιγμή περίπου 800 παρένθετες μητέρες που προσπαθούν να ξεφύγουν από την δίνη του πολέμου και να βρουν καταφύγιο στην δυτική Ουκρανία ή στα βόρεια σύνορα προς την Μολδαβία.

Υπολογίζεται επίσης ότι υπάρχουν περίπου 2.000 ζευγάρια με έμβρυα στις Ουκρανικές κλινικές, που δεν έχουν καμία πρόσβαση σε αυτά. Σύμφωνα με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Growing Families, αυτοί οι αριθμοί περιλαμβάνουν 40 παρένθετες που κυοφορούν τα μωρά βρετανικών οικογενειών αλλά και περίπου 130 τέτοια ζευγάρια που έχουν έμβρυα σε ιατρικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας.

“Είναι μια τόσο δύσκολη κατάσταση αυτή και δεχόμαστε κάθε μέρα κλήσεις από ζευγάρια που έχουν παρένθετες ή έμβρυα στην Ουκρανία και ζητούν πληροφορίες απελπισμένα” είπε ο γενικός διευθυντής του Growing Families, Sam Everingham, στο iNews. “Έχουν πανικοβληθεί και ανησυχούν για το τι πρόκειται να συμβεί στα μωρά τους ή πως θα τα φέρουν στην ασφάλεια.”

Σύμφωνα με την πολιτική της κυβέρνησης της Βρετανίας σχετικά με τις βίζες οικογενειών από την Ουκρανία και προς τους Βρετανούς ομογενείς, αυτοί μπορούν να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό όμως δεν ισχύει και για τα αγέννητα μωρά που κυοφορούν οι παρένθετες.

Βέβαια, πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ιρλανδία, έχουν άρει όλες τις προϋποθέσεις εισόδου στην χώρα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Η γερουσιαστής Mary Seery Kearney, που κάνει μια σχετική καμπάνια ώστε οι παρένθετες μητέρες αυτές να βρουν καταφύγιο στην Ιρλανδία είπε στο BBC: “Αυτή την στιγμή έχουμε έναν αριθμό οικογενειών που βρίσκονται στην Πολωνία, προσπαθώντας να πάρουν μια ανάσα, πριν ταξιδέψουν προς την Ιρλανδία. Βέβαια, η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή για όσες βρίσκονται ακόμα στην Ουκρανία και δεν έχουν διαβατήρια.”

Η πλειοψηφία των σχετικών κλινικών της Ουκρανίας, βρίσκεται στο Κίεβο που είναι το επίκεντρο της ρωσικής εισβολής. Ο πόλεμος οδήγησε σε κλείσιμο των σχετικών υπηρεσιών της χώρας και ένας μεγάλος αριθμός ξένων ζευγαριών των οποίων τα μωρά έχουν γεννηθεί στην Ουκρανία, δεν μπορούν να τα προσεγγίσουν. Από αυτά τα ζευγάρια, αρκετοί έχουν ταξιδέψει ως τις γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία ή η Μολδαβία, ενώ αρκετές κυβερνήσεις έχουν πάρει έκτακτα μέτρα ώστε να επιτραπεί στα μωρά να ταξιδέψουν με προσωρινά ταξιδιωτικά ντοκουμέντα.

Όπως δήλωσε η Βρετανίδα δικηγόρος Natalie Gamble, που εκπροσωπεί 24 τέτοια ζευγάρια αγέννητων παρένθετων μωρών στην Ουκρανία, στους Times: “Αυτές οι γυναίκες προσφέρουν κάτι που πραγματικά αλλάζει τις ζωές άλλων ανθρώπων, κάνοντάς τους γονείς. Οι γονείς αυτοί αισθάνονται ότι εκείνες είναι μέλη των οικογενειών τους και θέλουν να τις προστατέψουν και να τις φροντίσουν. Νομίζω ότι το να τις συμπεριλάβουμε στις οικογενειακές βίζες είναι κάτι απλό μέσα σε αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς. Πρόκειται για μια εντελώς ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων που αξίζουν ιδιαίτερη προστασία.”