“Ήταν πολύ κακός με τις γυναίκες κι εγώ ήμουν τόσο διαφορετικός άνθρωπος τότε”.

Οι δυο τους είχαν συναντηθεί στα γυρίσματα της βιογραφικής ταινίας Désirée, όταν η Moreno ήταν 22 ετών και η σχέση τους κράτησε οκτώ χρόνια.

Σε μια κουβέντα που είχε με την Jessica Chastain για την σειρά “Actors on Actors” του Variety, η 90χρονη σταρ του West Side Story, μίλησε έξω από τα δόντια για την προβληματική της σχέση με τον Marlon Brando. Είπε ότι ήταν ένας κακός τύπος όσον αφορά τις γυναίκες. Η Chastain αναφέρθηκε σε αυτόν και την σχέση τους λέγοντας “Νομίζω ότι ήσουν εξίσου καλή ηθοποιός με εκείνον. Θα πρέπει να σου ήταν εξαιρετικά δύσκολο να το διαχειριστείς σε μια εποχή μάλιστα που έβλεπες ότι σε εκείνον δίνονταν όλες οι ευκαιρίες.”

“Πάνω από όλα, ήταν συναρπαστικό να είσαι με τον Marlon. Ω, Θεέ μου, ήταν συναρπαστικό”, απάντησε εκείνη. “Ήταν ένας ιδιαίτερος άνθρωπος με τόσο πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αλλά ήταν ταυτόχρονα ένας κακός άνθρωπος. Ιδιαίτερα με τις γυναίκες. Ήμουν κι εγώ εντελώς διαφορετική τότε. Έμοιαζα περισσότερο με το χαλάκι της εξώπορτας.”

“Έτσι, όποτε μου έλεγε ψέματα, τον κοιτούσα και του έλεγα “Marlon, κοίταξέ με”. Τότε εκείνος έπαιρνε μια γκριμάτσα-δεν ξέρω πως να την περιγράψω- σαν να έτρωγε κακά. Τον διάβαζα σαν ανοιχτό βιβλίο και γι’ αυτό με αγαπούσε αλλά και γι’ αυτό με κακομεταχειριζόταν με τόσους διαφορετικούς τρόπους. Προσπάθησα να δώσω τέλος στην ζωή μου με χάπια μέσα στο σπίτι του. Αυτός ήταν ο τρόπος που σκέφτηκα.”

“Φαίνεται πως δεν αντιλαμβανόμουν ότι αν επρόκειτο να σκοτώσω αυτή την αξιολύπητη, τσαλαπατημένη Rita, η υπόλοιπη Rita θα πέθαινε κι εκείνη. Αυτό ήταν. Μια απόπειρα.”

Το ζευγάρι συμπρωταγωνίστησε αργότερα, το 1969 στην ταινία The Night of the Following Day. Η Moreno θυμήθηκε ότι ο Brando ήθελε να τα ξαναφτιάξουν.

“Το περίεργο είναι ότι ήθελε να τα ξαναφτιάξουμε. Εγώ ήμουν πια παντρεμένη, είχα ένα όμορφο παιδάκι, την Fernanda. Εκείνος όμως ήθελε να ξαναπροσπαθήσουμε. Όχι όμως κι εγώ. Είχε χάσει πια ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού του, νομίζω. Το καλό του κομμάτι, αυτόν τον Marlon που η Rita είχε αγαπήσει. Ήταν τόσο μπερδεμένα όλα!”

Σε μια συνέντευξη που είχε δώσει στο περιοδικό PEOPLE το 2017, η Moreno είχε πει ότι ο Brando ήταν “το μεγάλο πάθος” της ζωής της, δείχνοντας μια φωτογραφία του από τον “Νονό”. “Αυτός εκεί όμως ήταν η μεγάλη αγάπη της ζωής μου”, είπε δείχνοντας την φωτογραφία του εκλιπόντα συζύγου της, Leonard Gordon, με τον οποίο είχε παντρευτεί το 1965.

Η ζωή και η καριέρα της ηθοποιού, περιγράφεται με λεπτομέρεια στο ντοκιμαντέρ του Netflix, ‘Rita Moreno: Just a Girl Who Decided to Go for It”. Σε αυτό, η ίδια λέει ότι ο Brando ήταν ο πατέρας που δεν μπορούσε με τίποτα να ευχαριστήσει. “Δεν το γνώριζα τότε, δεν το είχα υπόψη μου καθόλου. Ήταν όμως ο άντρας με τον οποίο ήθελα να είμαι, ο άντρας που ήθελα να παντρευτώ.”