Συνεχίζεται η έκθεση του Ιταλού καλλιτέχνη Paolo Incarnato, δέκα χρόνια μετά την πρώτη του επαφή με την Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης στον Κοντιά της Λήμνου, παρουσιάζει την αναδρομική του έκθεση “GOLD” με την επιμέλεια του Δημήτρη Λούσκου και κείμενα του Στρατή Πανταζή και Edoardo Monti, με την στήριξη του Ο.Ε.Π.Α. Δήμου Λήμνου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντιατινών Λήμνου και θα διαρκέσει μέχρι 16 Αυγούστου 2021.

Ο Paolo Incarnato που έχει επιλέξει να ζει τα τελευταία χρόνια στο νησί της Λήμνου, θα εκθέσει στο κοινό της Πινακοθήκης Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης έργα της τελευταίας πενταετίας, γλυπτά και εγκαταστάσεις που είναι ένα αμάλγαμα ταπεινών και ανακυκλώσιμων υλικών που αγγίζουν σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, έχοντας πάντα τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Συνεχίζοντας το πάθος του για να παράγει έργα γεμάτα συναίσθημα, με σεβασμό στην αξία και τη δύναμη του υλικού ο Paolo θα προβάλλει έργα των σειρών  “Epic”, “Totem”, “Communication”, “Pantheon”, “History”, “Hope, “Sacred” καθώς και την site-specific εγκατάσταση  “GOLD”.

Μετά την πρώτη παρουσίαση στο Palazzo Monti στην Μπρέσια της Ιταλίας το 2019, φέτος είναι σειρά για την Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης του Κοντιά να φιλοξενήσει  την εγκατάσταση “GOLD”. Τα παράθυρα το κτηρίου καλύπτονται από το χρυσό χρώμα των ισοθερμικών κουβερτών έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιούνται σε αποστολές διάσωσης μεταναστών, δημιουργώντας τεράστια χρυσά πάνελ. Το έργο, μας καλεί να προβληματιστούμε σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της μετανάστευσης παγκοσμίως, σε περιόδους που αυτή η κρίση επηρεάζει πολλές χώρες.

Ο Paolo Incarnato γεννήθηκε στην Νάπολη της Ιταλίας όπου αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών στο  τμήμα γλυπτικής. Το 2011 η “Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης” του ανέθεσε την δημιουργία ενός γλυπτού που εκτίθεται μόνιμα στην κεντρική πλατεία του Κοντιά της Λήμνου. Αποφοιτώντας το 2012, αποφασίζει να μετακομίσει στην Ελλάδα όπου και συμμετέχει σε διεθνείς ομαδικές και ατομικές εκθέσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιταλίας όπως την “VI Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης” 2017, “10 Artists in the light of Caravaggio” στην “Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας”, Κύπρος 2018, “GOLD” στο “Palazzo Monti”, Μπρέσια της Ιταλίας 2019, “-001-“ στο “Μουσείο PAN”, Νάπολη της Ιταλίας 2019. Έλαβε σημαντικά βραβεία όπως “RE-CICLE” Μιλάνο της Ιταλίας 2011, “Antonio Canova”, Βερόνα της Ιταλίας 2014, καθώς και συνεργάστηκε με διεθνώς γνωστούς καλλιτέχνες όπως Teresa Margolles και Γιώργου Σαπουντζή. Ο Paolo ζει και εργάζεται στην Λήμνο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες δημόσιας υγείας και ασφάλειας κατά του Covid-19 η λειτουργία της Πινακοθήκης γίνεται βάσει των πρωτοκόλλων που ισχύουν για τα μουσεία και τους κλειστούς πολιτιστικούς χώρους. Δεν θα υπάρξει εναρκτήριο γεγονός. Οι επισκέπτες πρέπει να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και να τηρούν τους κανόνες σχετικά με την κοινωνική απόσταση. Θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός επισκεπτών που επιτρέπεται στο χώρο.

 

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Κοντιάς Λήμνου

19.06 – 16.08.2021