Εδώ και κάποιους μήνες στα Sephora μπορείς να βρεις πλέον και δονητές. Γιατί είναι αυτή μια σημαντική πληροφορία; Επειδή είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο προϊόν, που συνδέεται με την γυναικεία σεξουαλική ενδυνάμωση, πωλείται σε ένα mainstream κατάστημα. Και μάλιστα σε κατάστημα που ειδικεύεται στα προϊόντα αυτοφροντίδας.

Hands Holding Sex Toys

 

Αυτή λοιπόν η είδηση καταδεικνύει πως είμαστε πια στον σωστό δρόμο, σε ό,τι έχει να κάνει με την αποστιγματοποίηση της γυναικείας σεξουαλικής αυτοϊκανοποίησης. Το οποίο είναι σούπερ. Αλλά, όπως μπορείς να φανταστείς αγαπητέ αναγνώστη, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Βασικά δεν χρειάζεται να το φανταστείς. Αν είσαι από μιλένιαλ και πάνω, έχεις ζήσει την περίοδο που η αυτοϊκανοποίηση για την γυναίκα ήταν σαν το χοιρινό για τους μουσουλμάνους. Κάποιοι θα φάνε που και που λίγο “μπέικον”, αλλά προς θεού, δεν πρέπει να το μάθει κανείς, για τους ευνόητους λόγους.

Εν πάσει περιπτώσει, τώρα που τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν σταθερά, και όχι απλά σαν μια ακόμα τάση, βρισκόμενες έξω από το χορό, σκεφτήκαμε να σας μιλήσουμε για την ιστορία της γυναικείας αυτοϊκανοποίησης, και πιο συγκεκριμένα, του δονητή.

Sex Toys on Pink Background

Όλα ξεκίνησαν ένα απόγευμα Τρίτης κάπου στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν μια ομάδα αντρών “γιατρών” σκέφτηκαν να ονομάσουν την οποιαδήποτε συναισθηματική αναστάτωση που προερχόταν από γυναίκες “υστερία”, και να την καταστήσουν ασθένεια. Το όνομα ήρθε από την λέξη “υστέρα” που στα Αρχαία Ελληνικά σημαίνει μήτρα, συνδέοντας έτσι αυτό τον όρο αποκλειστικά με την γυναικεία ανατομία (ναι σεξισμός εκεί; σας ζητάει η ιατρική του 19ου αιώνα). Η λύση που βρήκαν οι ευφυέστατοι γιατροί εκείνης της εποχής; Τα σαϊνια σκέφτηκαν πως αν προκαλέσουν οργασμό σε μια γυναίκα, θα ηρεμήσει και θα γιατρευτεί από την υστερία. Και έτσι έκαναν. Cringe-worthy το λιγότερο. Επειδή όμως κάποια στιγμή όπως φαίνεται κουράστηκαν να το κάνουν οι ίδιοι χειρονακτικά, σκαρφίστηκαν το “Manipulator”, τον πρώτο αυτόματο δονητή, ο οποίος είχε μια σφαίρα που δονούταν με την βοήθεια κάποιου είδους αέριου.

Sexy Hannah GIF by HannahWitton

Στην συνέχεια, το 1880 έρχεται ο πρώτος ηλεκτρικός δονητής, φτιαγμένος για να ανακουφίσει τον πόνο αλλά και για να θεραπεύσει την στυτική δυσλειτουργία. Των αντρών. Ναι ξέρουμε ότι δεν βγάζει νόημα, τα παράπονά σας στον εφευρέτη του, τον γιατρό Joseph Granville. To 1920 έρχεται ο Freud και συνδέοντας την υστερία με την σεξουαλικότητα, για πρώτη φορά ο δονητής παίρνει την χροιά που του αρμόζει. Δεν είναι ιατρική συσκευή, αλλά μηχανή απόλαυσης.

Το 1933 έχουμε τον πρώτο “μοντέρνο” δονητή, ο οποίος δεν διαφημίζεται βέβαια ως τέτοιος αλλά ως μηχανή μασάζ για το σώμα. Η αμερικανική εταιρεία Beauty Appliance Corp. φέρνει στην αγορά το Vibrosage, που αποτελεί τον πρώτο δονητή μαζικής παραγωγής. Το επόμενο βήμα έρχεται το 1952, όταν το American Psychiatric Association (Αμερικανικός Σύλλογος Ψυχιάτρων), καταργεί την υστερία από την λίστα των αναγνωριζόμενων ασθενειών, κάνοντας έτσι ξεκάθαρο πως η ανάγκη της γυναίκας για σεξουαλική ικανοποίηση δεν αποτελεί πάθηση, και αποσυνδέοντας τον γυναικείο οργασμό από τις ιατρικές πρακτικές (duh!).

Lovehoney sex toys lovehoney sexual wellness sexual happiness GIF

 

Πάνω στην ώρα για το δεύτερο φεμινιστικό κίνημα και την πρώτη είσοδο στην έννοια της γυναικείας σεξουαλικής απελευθέρωσης έρχεται το 1968 το Magic Wand της εταιρείας Hitachi. Δεν προωθείται ως μηχανή μασάζ, ούτε όμως ως δονητής. Ο κατασκευαστής το διαφημίζει ως “μηχάνημα που διώχνει το στρες και την μυική ένταση”. Κοντινό αλλά όχι to-the-point ακόμα. Το γκολ βάζει για πρώτη φορά αναπολογητικά η εταιρεία Vibratex, η οποία κυκλοφορεί τον πρώτο δονητή που και είναι και φαίνεται και διαφημίζεται ως τέτοιος. Επειδή ωστόσο η πατριαρχία ακόμα καλά κρατεί, η marketing στρατηγική της εταιρείας είναι να δώσει στους δονητές, ή sex toys όπως ονομάζονται για πρώτη φορά, μορφή και ονόματα γλυκούλικων ζώων. Αν λοιπόν αναρωτιέσαι πως προέκυψε ο περιβότος δονητής-λαγουδάκι, έτσι. Μαζί του ήρθε και ο κάστορας, η χελωνίτσα και το καγκουρό. Όχι αλήθεια, δεν κάνω πλάκα.

Masturbating Sex And The City GIF

Όλα τα παραπάνω ήταν πρόοδοι που έγιναν με αργούς, σχεδόν βασανιστικούς ρυθμούς. Ο επόμενος ωστόσο σταθμός στην ιστορία των δονητών, ήταν αυτό που λέμε πυροτέχνημα (pun intended?). O λόγος για το 9ο επεισόδιο του πρώτου κύκλου του Sex And The City, που προβλήθηκε στις 2 Αυγούστου του 1998. Ο τίτλος; “The rabbit and the Hare”, και η αναφορά ξεκάθαρη. Είναι αυτό που η Charlotte παθαίνει εμμονή με το λαγουδο-δονητή της και σχεδόν δεν βγαίνει από το σπίτι. Την περίοδο μετά την προβολή του συγκεκριμένου επεισοδίου, οι πωλήσεις του Vibratex Rabbit αυξήθηκαν κατά 700%(!).

Sex And The City Samantha GIF

Συνεχίζοντας στο τρένο “Δονητές, χθες και σήμερα”, η επόμενη στάση είναι στα early zeros. Εδώ βλέπουμε την πρώτη στροφή προς τον σύγχρονο δονητή, με πιο μίνιμαλ design, ασφαλή υποαλλεργικά υλικά, και γενικά με άξονα το female gaze. Από τότε μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο προϊόν όλο και εξελίσσεται, ανεβάζοντας τα επίπεδα χρηστικότητας αλλά και απόδοσης. Το διάστημα τώρα μεταξύ 2014 και 2018, είναι η περίοδος της τεχνολογικής άνθησης στην αγορά των δονητών, με new-age tech εταιρείες να κάνουν την εμφάνισή τους εκσυγχρονίζοντας ακόμα παραπάνω τα προϊόντα που σχετίζονται με την γυναικεία σεξουαλική αυτοϊκανοποίηση. Αυτές οι εταιρείες, όπως η Le Wand, το Dame Products και η Maude, παρέχουν παράλληλα εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με την αυτοϊκανοποίηση, προωθώντας έτσι την αποστιγματοποίησή της στην κοινωνία.

Έν έτει 2022 επιτέλους, στις περισσότερες αστικές περιοχές του Δυτικού Κόσμου έστω, η γυναικεία ικανοποίηση αλλά και η αυτοϊκανοποίηση θεωρούνται έννοιες σχεδόν κοινότοπες. Και πλέον γνωρίζετε το πως. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους δονητές. Για τους υπόλοιπους κοινωνικούς παράγοντες με έμφυλες προεκτάσεις, μείνετε συντονισμένοι.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!