Πριν μερικές μέρες, έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Handball (EHF) έβαλε πρόστιμο 1.500€ συνολικά στην Εθνική Ομάδα Handball γυναικών της Νορβηγίας. Ο λόγος ήταν ότι αθλήτριες της, αγωνιζόμενες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα handball άμμου, αποφάσισαν να φορέσουν σορτσάκια αντί μπικίνι. Αυτό ήταν αντίθετο από τους κανονισμούς της Διεθνής Ομοσπονδίας Handball (IHF), που επιβάλει μόνο την επιλογή του μπικίνι. Η κίνηση τους ήρθε ως μία αντίδραση ακριβώς σε αυτόν τον κανονισμό, ο οποίος θεωρείται ανούσιος, καθόλου πρακτικός και υποτιμητικός για τις γυναίκες. Ειδικά, την στιγμή που οι άντρες αθλητές επιτρέπεται να φοράνε σορτσάκια μέχρι λίγο πιο πάνω από το γόνατο. 

Οι αντιδράσεις για το πρόστιμο δεν άργησαν να έρθουν. Αθλήτριες άλλων αθλημάτων άμμου έσπευσαν να συμφωνήσουν ότι δεν υπάρχει καμία πρακτικότητα στο να φοράνε μπικίνι. Το διαδίκτυο γέμισε με επικριτικά σχόλια για την EHF και την IHF και τη σεξιστική πολιτική τους. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Handball της Νορβηγίας δήλωσε ότι στηρίζει τις αθλήτριες, ότι το πρόστιμο θα πληρωθεί εξ ολοκλήρου από αυτούς και όχι από τις ίδιες και ότι έχει αιτηθεί ώστε να ανοίξει επίσημα μία συζήτηση για το θέμα της ένδυσης των αθλητριών. 

Η αντίδραση της Pink και η πρόταση να καλύψει εκείνη το πρόστιμο

Ανάμεσα στους υποστηρικτές της ομάδας είδαμε και διάσημα πρόσωπα. Η πιο χαρακτηριστική αντίδραση ήρθε ξεκάθαρα από την Pink. Η τραγουδίστρια δεν συνεχάρη απλά τη νορβηγική ομάδα για την κίνησή της ενάντια στους σεξιστικούς κανόνες της IHF. Προσφέρθηκε μέχρι και να καλύψει η ίδια το πρόστιμο. Συγκεκριμένα, έγραψε σε tweet της: “Είμαι πολύ περήφανη για τη νορβηγική γυναικεία ομάδα handball άμμου, που διαμαρτυρήθηκε ενάντια στους πολύ σεξιστικούς κανόνες της ‘στολής’ της. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Handball θα πρέπει να λάβει πρόστιμο για σεξισμό. Μπράβο, κυρίες μου. Θα χαρώ να πληρώσω τα πρόστιμά σας για εσάς. Συνεχίστε”. 

Μάλιστα, λίγο αργότερα έκανε retweet την απάντηση ενός χρήστη σε κάποιον, που υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σεξισμός, αλλά ρεαλισμός. Αυτή έγραφε: “Όταν οι άντρες παίζουν ένα άθλημα και φοράνε μακριά σορτσάκια και αμάνικα μπλουζάκια, αλλά οι γυναίκες απαιτείται να φορούν μπικίνι, αυτό είναι σεξισμός: Οπότε είτε αφήστε τις γυναίκες να φορούν τα ίδια με τους άντρες, είτε βάλτε τους άντρες να παίζουν με speedos”. 

Να πούμε ότι η IHF, σε ανακοίνωσή της, στήριξε το πρόστιμο, αναφέροντας ότι αποσκοπεί στην προώθηση του αθλήματος, με την ιδανική παρουσίασή του, στην οποία συνεισφέρει και η ενδυμασία των αθλητριών. Αντιθέτως, ο πρόεδρος της EHF, Michael Wiederer, έχει δεσμευτεί ότι το ευρωπαϊκό όργανο θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να επηρεάσει την IHF και να αλλάξουν οι κανόνες ενδυμασίας του αθλήματος. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!