Το να μιλάμε και να αντιδράμε, όταν βλέπουμε κάτι προβληματικό, τοξικό ή/και δυνάμει επικίνδυνο, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ακόμα κι αν σε πρώτο επίπεδο φαίνεται να μην καταφέρνουμε κάτι και να βρίσκουμε “τοίχο”, αν όχι και μία επιθετική απόκριση. Στην πραγματικότητα, ίσως έχουμε βάλει έναν “σπόρο” στο μυαλό του άλλου, ώστε την επόμενη φορά, που θα σκεφτεί να δράσει με παρόμοιο τρόπο, να το σκεφτεί διπλά και τριπλά πριν το κάνει. Κι ας είναι από φόβο και όχι από συνειδητοποίηση του λάθους του. Επιπλέον, με την παρέμβασή μας, είναι πολύ πιθανό να καταφέρουμε να ανακόψουμε την πράξη του στη μέση και να προστατεύσουμε έτσι το άτομο, που θα επηρεαζόταν από αυτήν. 

Το παραπάνω φρόντισε να μάς μεταφέρει και η Μαίρη Συνατσάκη, με το να μοιραστεί μία προσωπική της εμπειρία. Όπως αφηγήθηκε στις ιστορίες της στο Instagram, περπατώντας στον δρόμο, παρατήρησε ότι ένας άντρας κρατούσε το κινητό του, με τέτοιο τρόπο, που έμοιαζε να την βγάζει βίντεο. Αρχικά θεώρησε ότι μπορεί να είναι ιδέα της, αλλά προσπάθησε να δει την οθόνη του κινητού του, για να σιγουρευτεί. Τότε συνειδητοποίησε ότι είχε ξεκινήσει να τραβάει βίντεο μία άλλη κοπέλα και αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό. 

Γύρισε, του μίλησε και τον ρώτησε αν μπορεί να μην τραβάει βίντεο ανθρώπους, που δεν ενήμεροι ότι το κάνει. Αυτός, προφανώς, και έκανε σαν να μην ξέρει για τι πράγμα μιλάει και την είπε τρελή, όταν τον ρώτησε αν τότε μπορεί να δει την κάμερα ή το άλμπουμ του κινητού του. Όπως εξηγεί, μετά αυτός απλά συνέχισε να προχωράει και έφυγε και φαινομενικά δεν κατάφερε κάτι. Ωστόσο, πιστεύει ότι ίσως τέτοιες συμπεριφορές αρχίσουν να εκλείπουν, αν αρχίσουμε να μιλάμε και να αντιδράμε όλοι, όταν τις παρατηρούμε, ακόμα και για χάρη ανθρώπων, που δεν γνωρίζουμε. Μάλιστα, σημείωσε το πόσο καταλυτικό είναι να μπουν σε αυτή τη λογική και οι άντρες, είτε είναι επίσης κάποιος στον δρόμο, είτε είναι ένας φίλος του που θα του δείξει το βίντεο, είτε ένας γνωστός του που γνωρίζει ότι έχει γενικά μία προβληματική συμπεριφορά. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!