Η Kendall Jenner δεν συνηθίζει να μιλάει για την ψυχική της υγεία. Κυρίως γιατί δεν θέλει να αισθάνεται ότι την λυπούνται ή ότι γίνεται βάρος. Ωστόσο, τώρα αποφάσισε να μιλήσει για την αγχώδη διαταραχή και το κοινωνικό άγχος της ανοιχτά, ώστε να βοηθήσει άλλους ανθρώπους να μην νιώθουν μόνοι.  

Η αγχώδης διαταραχή στη ζωή της 

Το μοντέλο μίλησε στη νέα YouTube εκπομπή της VogueOpen Minded. Η ίδια θυμάται να είναι μόλις 8 ετών και να πηγαίνει στη μαμά της να της πεις ότι έχει δύσπνοια, πράγμα που τώρα καταλαβαίνει ότι ήταν κρίση άγχους. Μεγαλώνοντας και όντας πιο διάσημη και συνεχώς ανάμεσα σε ανθρώπους, το άγχος της χειροτέρεψε και πολλές φορές της δημιούργησε τόσο έντονα συμπτώματα, ώστε να οδηγηθεί στο νοσοκομείο πιστεύοντας ότι έχει κάτι παθολογικό.  

Μάλιστα, η Jenner αναφέρθηκε και στο κοινωνικό της άγχος μετά το lockdown. Πέρασε τον τελευταίο χρόνο σχεδόν εντελώς κλεισμένη στο σπίτι της και ήταν σε επαφή με πολύ λίγους ανθρώπους. Τώρα που τα πράγματα ανοίγουν ξανά, αισθάνεται σαν να πηγαίνει από το 0 στο 100. Πράγμα που σημαίνει ότι βιώνει κρίσεις άγχους ακόμα και αν συναντήσει συγχρόνως πολλούς φίλους της, που δεν είχε δει όλο αυτό το διάστημα, ή αν φάει σε ένα εστιατόριο.

Παράλληλα, απάντησε και σε όλους όσους θα πουν κάτι τύπου “Τι άγχη έχει αυτή; Αφού τα έχει όλα”. “Ποτέ δεν θα πω ότι δεν είμαι τυχερή. Ξέρω ότι έχω μία τρομερά προνομιούχα και καταπληκτική ζωή. Είμαι μία πολύ ευλογημένη κοπέλα. Συνεχίζω, όμως, να έχω μυαλό. Ξέρεις τι εννοώ; Και αυτό το πράγμα εκεί πάνω μερικές φορές δεν είναι πάντα χαρούμενο και δεν συνδέεται πάντα. Στο τέλος της ημέρας είμαι ακόμα άνθρωπος. Άσχετα με το τι έχει ή δεν έχει κάποιος, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει πραγματικά αισθήματα”. 

Οι συμβουλές της Δρ. Ramani Durvasula 

Η Jenner δεν ήταν μόνη της, αλλά συζήτησε την αγχώδη διαταραχή της με την ψυχολόγο Δρ. Ramani Durvasula. Μεταξύ αυτών που της είπε, ήταν μία αναλογία σχετικά με την κοινωνική μας ζωή μετά το lockdown. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αν κάνεις κατάδυση και πας να ανέβεις ξανά στην επιφάνεια πολύ γρήγορα, θα αρρωστήσεις και θα πάθεις νόσο δυτών. Κατά παρόμοιο τρόπο αν τρέξουμε από το να είμαστε κλειδωμένοι στο να είμαστε συνεχώς έξω και σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, ειδικά αν έχουμε αγχώδη διαταραχή, θα πάθουμε την “ψυχολογική νόσο δυτών”.  

Είχε ενδιαφέρον, όμως, και το γεγονός ότι επισήμανε τη θετική πλευρά του άγχους. Θύμισε στην Jenner ότι για χρόνια το άγχος ήταν αυτό που μάς βοηθούσε να επιβιώσουμε ως είδος και να φροντίσουμε τους εαυτούς μας. Και μέχρι σήμερα, τα άτομα με άγχος έχουν μεγαλύτερη κατανόηση του εαυτού τους και των γύρω τους και έχουν περισσότερες ικανότητες επιβίωσης. Το ζήτημα είναι απλά να καταφέρουμε να βρούμε ακριβώς τη σωστή ποσότητα και το σωστό είδος άγχους, ώστε να γυρίσει προς όφελός μας.  

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!