Ο θάνατος του Πρίγκιπα Φίλιππου σε ηλικία 99 ετών, έφερε ξανά στο προσκήνιο την εντυπωσιακή ιστορία της ζωής του, συμπεριλαμβανομένης και της σχέσης του με την νύφη του Νταϊάνα, με όλα τα πάνω και τα κάτω που αυτή η σχέση γνώρισε. Οι δυο τους είχαν ένα ιδιαίτερο δέσιμο που βασιζόταν στην κοινή τους μοίρα, αυτήν του γάμου τους με την-τον διάδοχο του Βρετανικού θρόνου. Αυτή όμως η κοινή τους αλήθεια δεν στάθηκε τελικά ικανή να τους κρατήσει δεμένους. Όποιος από εμάς έχει παρακολουθήσει την τέταρτη σεζόν του The Crown, θα θυμάται τις σκηνές που ο Φίλιππος και η Νταϊάνα παραμονεύουν παρέα το ελάφι στα σκωτσέζικα highlands και αυτές οι στιγμές αντικατοπτρίζουν τα αισθήματα που είχε εκείνη την περίοδο ο Φίλιππος για την μελλοντική σύζυγο του γιού του, την οποία θεωρούσε ιδανική για εκείνον: ήταν νέα, Αγγλίδα ως το κόκκαλο, χαρούμενη και δραστήρια έξω στην φύση. Είναι πιθανό να έβλεπε κάτι από τον ίδιο του τον εαυτό σε εκείνην: παρότι είχαν και οι δυο σπουδαία κοινωνική θέση, ήταν ξένοι για τον κόσμο των Windsor.

Η πρώιμη σχέση τους

Ακριβώς επειδή ο Φίλιππος είχε αδυναμία στην Νταϊάνα, ήταν ο βασικός υποστηρικτής της σχέσης της στον Πρίγκιπα Κάρολο. Στην διάρκεια του σχετικά σύντομου φλερτ τους-εκείνη υποστήριξε ότι είχαν βρεθεί μόλις 13 φορές πριν της γίνει η πρόταση γάμου-ο Φίλιππος είχε γράψει στον γιό του ότι, εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος του τύπου για το νέο ρομάντζο, θα έπρεπε ή να το τελειώσει ή το επισημοποιήσει για να προστατέψει την φήμη της κοπέλας. Ο Κάρολος πήρε το γράμμα αυτό σαν τελεσίγραφο και αποφάσισε να της κάνει πρόταση γάμου.

Αν και πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν ήταν και πολύ θερμά με την Νταϊάνα στην αρχή-ή και ποτέ-ο πεθερός της υπήρξε μια σημαντική φιλική φιγούρα. Η βιογράφος Sarah Bradford έγραψε: “Ο Δούκας του Εδιμβούργου αντιμετώπιζε πάντα με συμπάθεια το όμορφο αυτό κορίτσι κι έκανε ότι μπορούσε για να την βοηθήσει να εξοικειωθεί με τα τυπικά των δείπνων όταν εκείνη στεκόταν στο περιθώριο, εξαιτίας της φυσικής της συστολής.”

Η εξομολόγηση της Νταϊάνα που άλλαξε τα πράγματα

Η φιλία του Φίλιππου όμως δεν κράτησε για πάντα. Όταν το 1992 εκδόθηκε το βιβλίο του Andrew Morton, Diana: Her True Story, προκάλεσε μεγάλες αλλαγές στην σχέση της με τον Φίλιππο αλλά και με την ευρύτερη οικογένεια. Το βιβλίο πληροφόρησε τον κόσμο για την διατροφική διαταραχή της, τις απόπειρες αυτοκτονίας και την σχέση του Κάρολου με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Εκτός από την ανησυχία για την υγεία της Νταϊάνα, τα άτομα της βασιλικής οικογένειας έβλεπαν ότι το βιβλίο θα δημιουργούσε κακές εντυπώσεις για ορισμένους από τους συγγενείς αλλά και για τον ίδιο τον θεσμό της μοναρχίας. Ο Φίλιππος προσπαθούσε πάντα να προστατεύει τόσο την βασίλισσα όσο και το στέμμα και εξέλαβε το βιβλίο ως προδοσία.

England’s Queen Elizabeth II and her husbaand, Prince Philip, Duke of Edinburgh, disembark from a British Airways Concorde supersonic transport aircraft upon their arrival for a royal visit.

Η Νταϊάνα αρνήθηκε κάθε εμπλοκή, παρότι η συνεισφορά της ήταν φανερή στην δημιουργία του βιβλίου. Ο Andrew Morton έγραψε αργότερα στο Diana: In Pursuit of Love ότι η έκδοση της προηγούμενης αυτής βιογραφίας της, είχε σαν αποτέλεσμα να κληθούν εκείνη και ο Φίλιππος στο παλάτι για εξηγήσεις. Σε αυτήν την συνάντηση ο Φίλιππος την κατηγόρησε ότι είπε ψέματα για την συμμετοχή της. Της είπε επίσης ότι η οικογένεια είχε στην κατοχή της μια ηχογραφημένη τηλεφωνική συνομιλία όπου η ίδια μιλούσε για το βιβλίο, πριν την έκδοσή του. Εκείνη ταράχτηκε υπερβολικά από αυτήν την συνάντηση, τα πράγματα όμως συνέχισαν να κυλούν με τον ίδιο τρόπο για αρκετό καιρό ακόμα. Υπήρχαν προκαθορισμένες εκδηλώσεις για την βασίλισσα, τον Φίλιππο, τον Κάρολο και την Νταϊάνα από τις οποίες δεν θα μπορούσαν να λείψουν, όπως ήταν οι Royal Ascot races της χρονιάς. Θεωρείται ότι εκεί φάνηκε καθαρά η αλλαγή στα συναισθήματά του Φίλιππου απέναντι στην Νταϊάνα γιατί την αγνόησε φανερά.

Τα γράμματα του Φίλιππου για το πρόβλημα του γάμου της

Ο Φίλιππος έγραψε στην Νταϊάνα μια σειρά από (διαβόητα) γράμματα λίγες εβδομάδες αργότερα, που αφορούσαν την κατάσταση του γάμου της, προσπαθώντας να την ξαναφέρει πίσω στο μαντρί. Μερικοί ισχυρίζονται ότι ήταν γράμματα αγάπης και τρυφερότητας-υπογράφει σε κάποια “με την μεγαλύτερη αγάπη, Μπαμπάς”.

Σε κάποια από αυτά είναι αυστηρός ενώ σε κάποια είναι ευγενικός. Σε ένα σημείο λέει για τον γιό του Κάρολο, “Δεν μπορώ να πιστέψω ότι σε αφήνει για την Καμίλλα. Μια τέτοια πιθανότητα δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μας.” Από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Νταϊάνα απάντησε το ίδιο θερμά. “Σας είμαι ευγνώμων για το τόσο ειλικρινές γράμμα σας. Ελπίζω να διαβάσετε και το δικό μου με την ίδια διάθεση.”

Όποια πιθανή αισιοδοξία υπήρχε σε αυτά τα γράμματα δεν κράτησε για πολύ καιρό. Η συνέντευξη της Νταϊάνα στο Panorama το 1996, στην οποία ευθέως αμφισβήτησε την ικανότητα του Κάρολου να γίνει βασιλιάς, έφερε το τέλος της σχέσης του Φίλιππου με την Νταϊάνα. Και εκείνος και η βασίλισσα, συμβούλεψαν τον Κάρολο και εκείνη να χωρίσουν.

Από εκεί και πέρα υπήρχε πάγος μεταξύ τους. Η δημοσιογράφος Ingrid Seward έγραψε ότι, όπως είχε μάθει από ένα κοντινό της πρόσωπο η Νταϊάνα”Μισούσε τον Πρίγκιπα Φίλιππο”. Αυτό που είχε ξεκινήσει ως μια ευγενική φιλία μεταξύ των δύο ανθρώπων με τους μοναδικούς ρόλους να στηρίζουν την βασίλισσα και τον διάδοχο του Βρετανικού θρόνου, είχε τελειώσει.