Όταν είσαι διάσημος, οι νόμοι και οι κανόνες γύρω από την ιδιωτική σου ζωή είναι κάπως περίεργοι. Για παράδειγμα, πολλοί παπαράτσι θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να ακολουθούν και να φωτογραφίζουν παντού διάσημα πρόσωπα. Τόσο με τη λογική ότι επέλεξαν μία δημόσια δουλειά, όσο και βάσει του οι ίδιοι συχνά εκθέτουν μεγάλο μέρος της ζωής τους στα social media. 

Τι γίνεται, όμως, με τα παιδιά τους; Προφανώς, παίζει ρόλο σε ποιο μέρος του κόσμου βρίσκεσαι. Στα δικά μας “χωράφια”, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ας πούμε, εξαρτάται από το αν ο ίδιος ο διάσημος έχει εκθέσει το παιδί του. Αν, δηλαδή, έχει δημοσιεύσει φωτογραφία, που φαίνεται το πρόσωπό του καθαρά, ή αν έχει κάνει φωτογράφιση μαζί του, σε ένα περιοδικό για παράδειγμα, ο νόμος επιτρέπει στα media να δημοσιεύσουν φωτογραφίες του παιδιού κανονικά. Διαφορετικά, υποχρεούνται να θολώσουν το πρόσωπό του. 

Στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται ένα μεγάλο ποσοστό διεθνών διασημοτήτων, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Οι νόμοι αλλάζουν ανά πολιτεία, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αφήνουν το ελεύθερο στους παπαράτσι και τα media να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θα δείξουν το πρόσωπο του παιδιού ή όχι. Έτσι, για παράδειγμα, είχαμε φτάσει στην απόγνωση της Sophie Turner, όταν φωτογραφία του παιδιού της τραβήχτηκε και δημοσιεύτηκε κανονικά, παρά τις προσπάθειες εκείνης και του Joe Jonas να αποφεύγουν τους παπαράτσι και να μην κοινοποιούν φωτογραφίες της. 

Τώρα, σε μία αντίστοιχη θέση βρίσκεται η Gigi Hadid. Το μοντέλο γέννησε την κόρη της με τον Zayn Malik, Khai, τον Σεπτέμβριο του 2020. Αν και έχει μιλήσει αρκετά για εκείνη και έχει μοιραστεί φωτογραφίες της, έχει φροντίσει σε καμία να μην φαίνεται το πρόσωπό της, ενώ όταν βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, έχει πάντα το σκίαστρο του καροτσιού ανεβασμένο. 

Το πρόβλημα; Η Khai έχει αρχίσει να μεγαλώνει. Οπότε τραβάει μόνη της το σκίαστρο, μιας και δεν το έχει συνηθίσει στις βόλτες, που κανονικά κάνουν στη φάρμα τους. Έτσι, κάποιοι παπαράτσι βρήκαν την ευκαιρία να την φωτογραφίσουν, στην τελευταία τους βόλτα στη Νέα Υόρκη, και να δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες, χωρίς να θολώσουν το πρόσωπο. 

Αυτό φαίνεται ότι στεναχώρησε και ανησύχησε, παρά νευρίασε, την Hadid. Γι’ αυτό δημοσίευσε ένα γράμμα προς τους παπαράτσι, τον Τύπο και τα fan accounts, με το οποίο εξήγησε τη θέση της και ζήτησε από εδώ και πέρα να κρύβουν το πρόσωπο της κόρης της.

Το γράμμα της Gigi Hadid για την κόρη της

“Καθώς το μωρό μας μεγαλώνει, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να την προστατεύουμε από τα πάντα με τον τρόπο που θέλαμε και μπορούσαμε όταν ήταν μικρότερη. Της αρέσει να βλέπει τον κόσμο! Και, παρά το γεγονός ότι το καταφέρνει αρκετά κοντά στην φάρμα μας, έχει επίσης την ευκαιρία να γνωρίσει άλλα μέρη – μία πραγματική ευλογία.

Στις πιο πρόσφατες επισκέψεις μας στη Νέα Υόρκη, έχει αρχίσει να μη θέλει το σκίαστρό της (κάτι που έχει συνηθίσει στο σπίτι) και το βγάζει μόνη της! Δεν καταλαβαίνει γιατί καλύπτεται στην πόλη ή από τι θέλω να την προστατεύσω. Επιπλέον, θέλω να δει την πιο απίθανη πόλη του κόσμου και τους πανέμορφους και διαφορετικούς ανθρώπους, που περπατάνε στους δρόμους της Νέας Υόρκης… Αυτό, χωρίς το στρες του τσίρκου των media, που έρχεται με το οι γονείς να είναι δημόσια πρόσωπα. 

Γνωρίζω ότι οι νόμοι αλλάζουν από πολιτεία σε πολιτεία και έχω δει κάποιες παπαρατσικές φωτογραφίες παιδιών στη Νέα Υόρκη με θολά πρόσωπα. Ρωτώντας, όμως, νομίζω ότι αυτό προκύπτει από την ακεραιότητα του εκάστοτε φωτογράφου, μέσου ή φαν, που μοιράζεται τις εικόνες. 

Τα γράφω όλα αυτά για να πω: στους παπαράτσι, τον Τύπο και τα αγαπημένα fan accounts. Γνωρίζετε ότι ποτέ δεν έχουμε μοιραστεί εκούσια το πρόσωπο της κόρης μας στα social media. Η ευχή μας είναι ότι θα μπορέσει η ίδια να επιλέξει πώς θα μοιραστεί τον εαυτό της με τον κόσμο, όταν φτάσει στην κατάλληλη ηλικία, και ότι θα μπορέσει να ζήσει μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική παιδική ηλικία, χωρίς να ανησυχεί για μία δημόσια εικόνα που δεν έχει επιλέξει. Θα σήμαινε τα πάντα για εμάς, καθώς παίρνουμε την κόρη μας να δει και να εξερευνήσει τη Νέα Υόρκη και τον κόσμο, εάν παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ θολώνατε το πρόσωπό της στις εικόνες, αν και όταν την πιάσει ο φακός. Ξέρω ότι είναι επιπλέον κόπος, αλλά ως νέα μητέρα απλά θέλω το καλύτερο για το μωρό μου, όπως όλοι οι γονείς… και ελπίζω ότι αυτό μπορεί να συνεχίσει τη συζήτηση για την προστασία των ανηλίκων στα media, ακόμα κι αν έρχονται από μία διάσημη οικογένεια. 

Θα ήθελα να πω ένα τεράστιο ‘Ευχαριστώ’ σε εκείνους του παπαράτσι, που μάς σεβάστηκαν, αφότου τους ζήτησα να κρατήσουν μία απόσταση, καθώς περπατούσαμε με το καροτσάκι, από το πρώτο μου ταξίδι στη Νέα Υόρκη με την Khai. Σάς βλέπω και το εκτιμώ. Για ένα παιδί, μπορώ να φανταστώ ότι η τόσο στενή ή δραματική φρενίτιδα των παπαράτσι θα πρέπει να είναι τρομερά βαριά και αποπροσανατολιστική… Ακόμα είναι για εμένα ως ενήλικη, που καταλαβαίνει και το αντιμετωπίζει συχνά”. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!