Έχουμε 2022 και βαθιά μέσα μας ελπίζαμε ότι κάποια πράγματα έχουν όντως αλλάξει προς το καλύτερο. Ένα από αυτά ήταν τα σωματικά πρότυπα και το δικαίωμα του καθενός να έχει το σώμα, που εκείνος θέλει, αλλά και που προκύπτει από το lifestyle, που έχει επιλέξει για τον εαυτό του, και από τη φυσική σωματοδομή του. Με άλλα λόγια, θέλαμε να πιστεύουμε ότι το 2022 κανένας άνθρωπος, άσχετα με το φύλο ή την επαγγελματική του ιδιότητα, δεν θα δεχόταν αρνητικά και εξευτελιστικά σχόλια για το σώμα του. Δυστυχώς, αποδεικνυόμαστε υπεραισιόδοξοι. 

Πριν μερικές μέρες, η Camila Cabello βρέθηκε στο Κάπρι της Ιταλίας. Η ίδια ανέβασε από τις διακοπές της μερικές φωτογραφίες με μαγιό, στις οποίες δεν φαινόταν καλά. Ωστόσο, παπαράτσι την φωτογράφισαν στο σκάφος, όπου χαλάρωνε με την παρέα της, με τις εικόνες να δημοσιεύονται αργότερα από την Daily Mail. Κι ενώ η ίδια η καταπάτηση της ιδιωτικότητάς της είναι από μόνη της προβληματική, τα σχόλια που ακολούθησαν είχαν τόση τοξικότητα, που κατάφεραν να την επισκιάσουν.

Τα σχόλια κάτω από το άρθρο ήταν η επιτομή του body shaming, με το βασικό πρόβλημά τους να είναι ότι η τραγουδίστρια έχει κυτταρίτιδα. Φυσικά, δεν έμειναν εκεί, αλλά οι περισσότεροι επεκτάθηκαν και στο πόσο λίπος έχει στο σώμα της και στις αναλογίες της, φροντίζοντας να το κάνουν με όσο πιο προσβλητικές λέξεις είναι δυνατόν. Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα; “Αρκετή κυτταρίτιδα, ώστε να μονώσεις ένα σπίτι μεσαίου μεγέθους”, “Αυτό δεν είναι ένα φυσιολογικό σώμα, είναι ένα χοντρό σώμα και όλοι το ξέρουν”, “Δείχνει παραμορφωμένη”, “Μόλις έκανα εμετό στο στόμα μου”, “Η φαλαινοθηρία δεν είναι παράνομη στη Μεσόγειο;”, “Μοιάζει με έγκυο νεροβούβαλο”, “Η γιαγιά μου στα 75 της είναι σε πολύ καλύτερη φόρμα από αυτή τη νέα κοπέλα! Γιατί η σημερινή νεολαία δεν φροντίζει τον εαυτό της;”, “Οι γυναίκες, που γίνονται τόσο ογκώδεις, πρέπει να στέλνονται σε κέντρα αναμόρφωσης, για να εκπαιδεύονται στο πώς να μένουν σε ένα φυσιολογικό υγιές βάρος, ώστε να βρίσκουν έναν ταιριαστό άντρα”.

Κι αυτά δεν είναι παρά ένα δείγμα. Τι μήνυμα μάς περνάει αυτό το δείγμα; Ότι οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα να υπάρχουν στο σώμα τους, εκτός κι αν αυτό ανταποκρίνεται σε ένα ιδανικό, που πολύ απλά δεν μπορεί να υπάρξει. Η Cabello μπήκε στο στόχαστρο κυριολεκτικά, απλά επειδή είχε το “θράσος” να χαλαρώσει, να κάνει διακοπές και να βάλει ένα μαγιό, για να κολυμπήσει στη θάλασσα. Μπήκε στο στόχαστρο, γιατί δεν έχει το “στεγνό” σώμα των μοντέλων των 90s. Μπήκε στο στόχαστρο, επειδή έχει κυτταρίτιδα, ένα χαρακτηριστικό, που συναντάται στο 90% των γυναικείων σωμάτων. Με άλλα λόγια, όλα αυτά τα σχόλια λένε στο 90% των γυναικών, σε περίπου 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους δηλαδή, ότι δεν μπορούν να υπάρχουν στον κόσμο. Λοιπόν, εμείς θα λέγαμε ότι μάλλον τα σχόλια τους και οι τοξικές απόψεις τους θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να σταματήσουν να υπάρχουν. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!