Χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Μεταξύ άλλων, είδαμε και πολλές εικόνες από καμπάνιες, που προήγαγαν τον σκοπό της μέρας με φωτογραφίες με ψεύτικο μακιγιάζ. Κάπου ανάμεσά τους, όμως, στο Instagram είδαμε και μία αληθινή, μιας γυναίκας, που πράγματι έχει δεχτεί κακοποίηση από σύντροφό της και αποφάσισε να μάς δείξει ένα από τα σημάδια, που αυτός κάποτε είχε αφήσει πάνω της. 

Τον περασμένο Ιούλιο, λίγο μετά τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς, η Άννα Μαρία Βέλλη είχε μοιραστεί μαζί μας ότι έχει βρεθεί δυο φορές σε κακοποιητική σχέση. Την πρώτη φορά, επειδή δεν ήθελε μόνιμο δεσμό, και τη δεύτερη, γιατί εκείνος πίστευε ότι τον απατά και ήθελε να φύγει από την σχέση. 

Τώρα, η YouTuber και ηθοποιός αποφάσισε να μοιραστεί με τους ακολούθους της ακόμα ένα κομμάτι της τόσο σκληρής περιόδου της ζωής της. Αυτό είναι μία φωτογραφία από μία από τις πρώτες φορές, που ένας εκ των πρώην σχέσεων της, την κακοποίησε. Είναι μία φωτογραφία με ένα εξόγκωμα στο κούτελό της, που όπως εξηγεί, δημιουργήθηκε όταν εκείνος της άσκησε βία και το κεφάλι της χτύπησε σε ένα πλακάκι. Στο κείμενο, που τη συνοδεύει, εξηγεί όλες τις σκέψεις, που πέρασαν τότε από το μυαλό της, τις συγγνώμες και τα “δεν θα το ξανακάνω”, που άκουσε, και το πώς τελικά το έκανε ξανά και ξανά.

“Έχω αυτή τη φωτογραφία (με άλλες που καλύτερα να μην δημοσιοποιήσω) αποθηκευμένη στα ‘αγαπημένα’ στο κινητό μου. Μα τι ειρωνεία. Στα Αγαπημένα η φωτογραφία που δείχνει πώς δεν είναι η αγάπη. Θυμάμαι το κεφάλι μου να βρίσκει πλακάκι και μετά από δέκα λεπτά να σηκώνομαι σαστισμένη και να βλέπω αυτό στο μέτωπο μου. Η πρώτη μου σκέψη ήταν τώρα πώς θα το κρύψω; Λες να έχω εσωτερική αιμορραγία; Αν πάω στο νοσοκομείο θα μάθουν όλοι πως με χτύπησε; Κι αν δεν με πιστέψουν;

Εκείνος θυμάμαι να ζητάει ‘συγγνώμη’, μόνο αφου είδε το εξόγκωμα στο μέτωπο μου. Και ‘δεν θα το ξανακάνω’. Το ξανάκανε!!! Και χειρότερα. Η βία είναι εξελικτική. Το σπρώξιμο θα γίνει χαστούκι και το χαστούκι μπουνιά και Γαρυφαλλιά και Κάρολαϊν και Ελένη και και και…

Μιλήστε, μην φοβάστε. Μην σας νοιάζει ‘τι θα πει ο κόσμος’. Ο κόσμος θα μάθει να λέει πως φταίει ο θύτης, ποτέ το θύμα. Αρκεί να μην φοβόμαστε να του το φωνάξουμε. Καμιά μόνη. 

(Σκέφτηκα πολύ πριν ανεβάσω αυτή τη φωτογραφία και τελικά αποφάσισα πως άργησα κιόλας. Μόνο αν ακουστούμε θα έρθει η αλλαγή.)”