Σε εποχές, όπου φαίνεται να βλέπουμε και να αναγνωρίζουμε περισσότερο από ποτέ την έμφυλη βία, την κακοποίηση των γυναικών και τις δολοφονίες γυναικών ως γυναικοκτονίες, πολλοί αποφασίζουν να μιλήσουν για τις δικές τους εμπειρίες. Ανάμεσα σε αυτούς βλέπουμε και διάσημα πρόσωπα. Πράγμα σημαντικό, μιας και έχουν τη δυνατότητα να απευθύνουν το μήνυμά τους σε ένα αρκετά πιο μεγάλο κοινό. 

Τις προηγούμενες μέρες, ξεχωρίσαμε τα κείμενα του Ζήση Ρούμπου για την πατριαρχία, αλλά και της Χρύσας Κατσαρίνη για τη δική της εμπειρία με την έμφυλη βία. Τώρα, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προσπεράσουμε το βίντεο της Άννας Μαρίας Βέλλη. Εκείνη μίλησε για το πώς οι γνωστές γυναικοκτονίες των τελευταίων μηνών έχουν βαρύνει αρκετά την ψυχολογία της, μιας και έχει υπάρξει με δύο κακοποιητικούς συντρόφους στο παρελθόν. Αυτό, όπως εξηγεί, την έχει κάνει να σκέφτεται ότι η ίδια, που ζει ακόμα, δεν είναι παρά απλά πιο τυχερή, σε σχέση με τα νεκρά πλέον θύματα. 

Από το 8λεπτο βίντεό της, επιλέξαμε τα τέσσερα πιο χαρακτηριστικά σημεία. Σε αυτά μιλάει για τις σκέψεις που της έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες γυναικοκτονίες, για τη σημασία των αλλαγών σε επίπεδο δικαιοσύνης, για τον κοινό παρονομαστή όλων των γυναικοκτονιών και για την αυτοδιάθεση, στην οποία έχει δικαίωμα κάθε γυναίκα.

“Είμαι 31 ετών. Έχω βρεθεί στη ζωή μου σε δύο κακοποιητικές σχέσεις. Και τις τελευταίες μέρες, πέρα από το ότι αναβιώνω εκείνες τις στιγμές και, πιστέψτε με, είναι πολύ βαρύ ψυχολογικό φορτίο, γυρνάει συνεχώς στο μυαλό μου η σκέψη ότι ήμουν απλά τυχερή. Η Γαρυφαλλιά δεν ήταν τυχερή. Η Κάρολαϊν δεν ήταν τυχερή. Εγώ ζω, αναπνέω και κάνω αυτό το βίντεο τώρα, γιατί έτυχε να μην πεθάνω απ’ τα χέρια κακοποιητικού συντρόφου μου”.

“Κάτι επιτέλους πρέπει να αλλάξει. Και σίγουρα αυτό το κάτι, με το φτωχό μου μυαλό, σκέφτομαι ότι πρέπει να ξεκινήσει από τη δικαιοσύνη. Ναι, αν επιβιώσεις, αν είσαι τυχερή, πρέπει να μιλήσεις γι’ αυτό, πρέπει να φύγεις τρέχοντας. Παρ’ όλα αυτά, η δικαιοσύνη πρέπει να γίνει πιο σκληρή. Πρέπει να φοβούνται να φτάσουν σε αυτό το σημείο οι άνθρωποι. Δεν μπορούν να βγαίνουν άνθρωποι εκεί έξω, της αστυνομίας, και να λένε ότι ‘ομολόγησε το έγκλημά σου, για να μειωθεί η ποινή σου’. Σεβαστείτε τις γυναίκες, που έχουμε επιβιώσει από κάτι τέτοιο και τα ακούμε αυτά τα πράγματα και το μόνο που φωλιάζει μες στην καρδιά μας είναι φόβος”.

“Κοινός παρονομαστής όλων των γυναικών, που έχουν σταματήσει να αναπνέουν εξαιτίας των συντρόφων τους, είναι η άρνησή τους, τα ‘όχι’ τους, τα ‘δεν θέλω να κάνω αυτό που μου ζητάς. Εγώ κακοποιήθηκα στην πρώτη μου σχέση, επειδή δεν ήθελα μόνιμο δεσμό, και στη δεύτερη, επειδή νόμιζε ότι τον κερατώνω και ήθελα να φύγω απ’ αυτή την σχέση”.

“Τα κορίτσια μπορούν να επιλέξουν να μην κάνουν αυτό που θέλεις. Τα κορίτσια μπορούν να έχουν όσους ερωτικούς συντρόφους θέλουν. Κι αυτό δεν τις κάνει πουτάνες. Τα κορίτσια πρέπει να μην πεθαίνουν από τους συντρόφους τους, να μη δολοφονούνται. Γιατί αυτή είναι η λέξη, δολοφονία. Και γυναικοκτονία. Και είναι γυναικοκτονία γιατί μέσα σε τέσσερις μήνες έχουν δολοφονηθεί πέντε γυναίκες στην Ελλάδα, τέσσερις. Σε μία χώρα που είναι μια κουτσουλιά”.

Τα σχόλια που εμποδίζουν την αλλαγή

Δυστυχώς, στο βίντεο της Άννας Μαρίας Βέλλη, εκτός από την κατάθεση των βιωμάτων της, την προσοχή μάς τράβηξαν και τα σχόλια. Μην μπερδευτείς. Ένα τεράστιο ποσοστό τους ήταν υποστηρικτικά και τη συγχαίρονταν για τη δύναμη που βρήκε και μίλησε. Ωστόσο, είχαμε και την αντίθετη πλευρά.

Ναι, σε κάθε συζήτηση για γυναικοκτονία και έμφυλη βία, βλέπουμε πάντα δυο-τρεις, που αποφασίζουν να προσβάλουν με κάποιον τρόπο το θύμα και να ξεπλύνουν τον δράστη. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, δεν είδαμε μόνο δυο-τρεις. Σκρολάροντας στα σχόλια του βίντεο, τρομάξαμε με το πόσο εύκολα η στάση κάποιων απέναντι στην έμφυλη βία αλλάζει, απλά και μόνο γιατί δεν συμπαθούν ιδιαίτερα το θύμα της ή -σε αυτή την περίπτωση- επειδή έχουν παράπονα από τη συμπεριφορά του στο Survivor

Μία περίληψη αυτών που διαβάζουμε; Κάποιοι την κατηγορούν ότι λέει ψέματα, απλά για να κερδίσει προσοχή, δημοσιότητα και followers. Κάποιοι έγραψαν για “τοξικό φεμινισμό”, που έχει κάνει καραμέλα τη λέξη “γυναικοκτονία”. Άλλοι είπαν ότι δεν μπορεί να παραπονιέται για την κακοποίηση που βίωσε, μιας και σύμφωνα με αυτούς βία άσκησε και η ίδια σε όσους κουτσομπόλεψε στο Survivor. Άλλοι λίγο πολύ σχολίασαν ότι καλά να πάθει, αφού δεν έφυγε με το πρώτο δείγμα ότι οι σύντροφοί της ήταν κακοποιητικοί. Είδαμε μέχρι και σχόλιο ότι λέει ψέματα ότι δεν κεράτωσε τον έναν σύντροφό της και ότι κι αυτός δεν θα έφταιγε αν την “έσπαγε στο ξύλο”, αφότου του είχε κάνει τον βίο αβίωτο και τον κεράτωνε. Βέβαια, είχαμε και εκείνους, που δεν βρήκαν κάτι άλλο να “πατήσουν”, οπότε απλά έμειναν στο αν έκανε γραμματικά λάθη όσο μιλούσε. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!