Δεν είναι νέο ότι η κοινωνία βρίσκει τρόπους να στήσει τις γυναίκες στη γωνία ό,τι κι αν κάνουν. Και το “ό,τι” είναι κυριολεκτικό, μιας και τη μία στιγμή θα σε κρίνουν γιατί κάνεις κάτι και την αμέσως επόμενη θα σε κρίνουν επειδή τελικά δεν το έκανες. Αυτό οι περισσότερες, αν όχι όλες, δεν το ξέρουμε μόνο θεωρητικά, αλλά και βιωματικά. Το ίδιο ισχύει και για την Halsey. 

Η κριτική που δέχτηκε η Halsey επειδή αποφάσισε να γίνει μητέρα στα 26

Οι γυναίκες, από κάποια στιγμή στη δεκαετία των 20 μας και μετά, βαριόμαστε να ακούμε να μάς λένε πότε θα παντρευτούμε και πότε θα κάνουμε παιδιά. Σε περίπτωση που για τον όποιο λόγο το καθυστερήσουμε ή το αποφύγουμε τελείως, θα αρχίσουν να λένε ότι είμαστε γεροντοκόρες, ότι θα το μετανιώνουμε όλη μας τη ζωή και ότι θα περάσουμε τα χρόνια μας μες στη μοναξιά. 

Τι γίνεται, όμως, αν μία γυναίκα στα 26 της γίνει τελικά μητέρα; Βάσει των προηγούμενων, θα έπρεπε όλοι να τη συγχαίρουν για το επίτευγμά της και να την θέτουν ως πρότυπο. Μόνο που δεν γίνεται αυτό, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Και το παράδειγμα της Halsey το αποδεικνύει. Η 26χρονη τραγουδίστρια έγινε μητέρα πριν από περίπου έναν μήνα. Είναι σε καλή οικονομική κατάσταση, έχει φτάσει ψηλά την καριέρα της, είναι με κάποιον που αγαπάει και αισθάνθηκε έτοιμη να αποκτήσει παιδί. Ο κόσμος, όμως, δεν την αντιμετώπισε έτσι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, αλλά ως μία teen mom, που καταστρέφει τη ζωή της.

Συγκεκριμένα, ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή της με τον Zane Lowe: “Είμαι 26 και προσπάθησα πολύ σκληρά γι’ αυτή την εγκυμοσύνη. Σκεφτόμουν ότι είμαι οικονομικά ανεξάρτητη, έχω προχωρήσει πολύ με την καριέρα μου. Αισθανόμουν ότι ήταν η σωστή στιγμή για εμένα να το κάνω. 

Αντιμετωπίστηκα σε όλη τη διάρκεια σαν teen mom, ξέρεις τι εννοώ; Ο κόσμος ήταν τύπου, ‘Θεέ μου, είσαι τόσο νέα και έχεις τόσα να κάνεις με την καριέρα σου και δεν είσαι παντρεμένη’. Ξύπνησαν όλα τα συναισθήματα ντροπής που είχα νεότερη. Το αντίθετο, που θα μπορούσα να κάνω, ήταν να μην γίνω μητέρα και να περιμένω μέχρι τα 30 μου και να κάνω εκπομπή στο SNL για έκτη φορά και να δημιουργήσω το έβδομο Νο1 album μου και οτιδήποτε άλλο. Θα έκανα τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά και ξανά. 

Βέβαια τότε θα είχαμε το, ‘Δούλεψε υπερβολικά σκληρά και ποτέ δεν έκανε οικογένεια. Θα πεθάνει μόνη. Ήταν υπερβολικά κολλημένη με τη δουλειά και ποτέ δεν βρήκε κανέναν. Είναι κρίμα που δεν θα αποκτήσει καθόλου παιδιά. Η καριέρα της δεν θα την κρατάει το βράδυ’.

Ωραία. Οπότε γ@μα τους. Είπα ότι θα κάνω ό,τι θέλω να κάνω. Ξέρεις τι εννοώ; Είπα ότι αυτό ήταν πολύ σημαντικό για εμένα”. 

Η κριτική για το στοιχείο του φόβου στο νέο της album

Λίγο πριν την γέννηση του παιδιού της, η Halsey μάς είχε δώσει ένα μικρό δείγμα του τι πρέπει να περιμένουμε από το τέταρτο album της, If I Can’t Have Love, I Want Power. Αυτό τελικά κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες, στις 27 Αυγούστου. Γνωρίζαμε από την αρχή ότι η θεματική του θα ήταν η περίοδος της εγκυμοσύνης της. Τελικά, ακόμα πιο συγκεκριμένα, είδαμε ότι η θεματική του είναι όλα τα αισθήματα φόβου που περιβάλλουν αυτή την περίοδο.

Το αποτέλεσμα; Η Halsey κατέληξε να δέχεται αρκετά μεγάλη κριτική γι’ αυτό. Γιατί; Η τραγουδίστρια το προηγούμενο διάστημα είχε περάσει αρκετές αποβολές, για τις οποίες είχε μιλήσει ανοιχτά. Συγκεκριμένα, είχε αναφερθεί στο γεγονός ότι ένιωθε ανίκανη, που δεν μπορούσε να ολοκληρώσει τις εγκυμοσύνες της. Επιπλέον, είχε σχολιάσει ότι ήταν τρομερά αποκαρδιωτικό να πρέπει να ανεβαίνει στην σκηνή και να είναι σέξι και δυναμική, ενώ βρισκόταν σε αυτή την ψυχολογική κατάσταση. 

Λόγω αυτού, λοιπόν, πολλοί θεώρησαν ότι έπρεπε να μη δουλεύει και να χαλαρώσει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Ή ότι το album της θα έπρεπε να είναι γεμάτο με ευγνωμοσύνη, χαρά και αισιοδοξία. Βέβαια, οι συγκεκριμένοι επικριτές της ξεχνάνε ή δεν έχουν περάσει, μάλλον, τα συνεχή άγχη και τις αγωνίες της εγκυμοσύνης. Άγχη, τα οποία προφανώς και διογκώνονται όταν στο παρελθόν έχεις βιώσει πολλαπλές αποβολές.  

Γι’ αυτό η ίδια αναφέρει: “Ήξερα ότι ο κόσμος θα έλεγε, ‘Κάποια σαν την Halsey, που είχε αποβολές, δεν θα έπρεπε να δουλεύει τόσο σκληρά. Θα την σκότωνε να μείνει σπίτι και να χαλαρώσει για το μωρό;’. 

Νομίζω ότι όλοι όσοι με έχουν ακούσει να λαχταράω τη μητρότητα και να λαχταράω όλο αυτό για τόσο καιρό, θα περίμεναν να γράψω ένα album γεμάτο ευγνωμοσύνη. Και αντί αυτού, εγώ είπα, ‘Όχι, αυτό είναι τόσο τρομακτικό και τρομοκρατικό. Και το σώμα μου αλλάζει και και δεν έχω κανέναν απολύτως έλεγχο πάνω σε τίποτα. Και επιτέλους έχω αυτό που θέλω. Οπότε ξυπνάω και φοβάμαι κάθε μέρα ότι θα το χάσω’. Όλοι λένε, ‘Δεν ζεις ένα όνειρο;’. Κι εγώ είμαι σε φάση, ‘Όχι. Βασικά, έχω εφιάλτες ότι ξυπνάω σε μία πισίνα με το ίδιο μου το αίμα’”.