Είναι πάντα ένα σπουδαίο γεγονός να βρίσκεις καλλιτέχνες που εκφράζουν και πτυχές του δικού σου εαυτού στην δουλειά τους, σαν να έχετε κάποια στιγμή ταυτίσει τις απόψεις σας από κοντά και εκείνοι έπειτα μετατρέπουν την κουβέντα σας σε πίνακες, φωτογραφίες, γλυπτά, βιβλία και κόμικ. Σε περίπτωση που είσαι λοιπόν λάτρης της ποπ κουλτούρας, των χρωμάτων, του ερωτισμού, του αβαντ γκαρντ και του πρωτότυπου, σίγουρα θα θαυμάσεις τις φωτογραφικές δημιουργίες της Stephie Grape και θα τις χαζεύεις για αρκετή ώρα, προσπαθώντας να βρεις όλα εκείνα τα στοιχεία που σε γοητεύουν σε κάθε μία ξεχωριστά.

© Stephie Grape

Μεγαλωμένη στην Αθήνα, η Stephie ξεκίνησε σπουδάζοντας νομικές επιστήμες, όμως γρήγορα ανακάλυψε πως το “σταφύλι” της βρίσκεται στην φωτογραφία και έτσι αφιερώθηκε πλήρως στο πάθος της (θαυμαστή κίνηση από μόνη της), κάνοντας τα πρώτα βήματα στην σχολή Focus School of Photography And New Media. H δουλειά της επικεντρώνεται στην χαρτογράφηση του ανθρώπινου σώματος ως φορέας συναισθημάτων και εξετάζει με έναν τρομερά original τρόπο την έννοια της ταυτότητας, σε ένα προσωπικό αλλά και συλλογικό επίπεδο. Κάθε έργο της αντλεί έμπνευση από τις παραπάνω σκέψεις και ερωτήματα και πάντα δανείζεται στοιχεία από “τις καλύτερες φίλες” της Stephie, την γραφιστική και την pop κουλτούρα. Πράγματι και οι δύο κάνουν εμφανή την παρουσία τους από την αρχή έως το τέλος των project της, με τρόπο όμως που είναι αποκλειστικά δικός της και μένει πιστός σε ένα προσωπικό στιλ, το οποίο μπλέκει το pop, το pastel, το avant garde και το queer σε ένα ζουμερό τελικό αποτέλεσμα.

© Stephie Grape

Το έργο της ID

Mέσα από το ID, η Stephie μας παρουσιάζει την δική της coming-of-age ιστορία, μέσα από μία εν εξελίξει έρευνα των δυο τελευταίων ετών σχετικά με την ταυτότητα του φύλου κατά το χρονικό σημείο της μετάβασης από την αθωότητα στην ουσιαστική ενηλικίωση. Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για μία διερώτηση για την έκφραση της σεξουαλικότητας, τον ερωτισμό, την επιθυμία για συναισθηματική κάλυψη και το πώς οι ανάγκες αυτές αντανακλώνται στο σωματικό πεδίο για τους νέους ανθρώπους που τότε ανακαλύπτουν ουσιαστικά τον εαυτό τους.

Το σώμα δεν υπάρχει de facto, είναι μια “υλικότητα-φορέας νοημάτων” που σχηματίζεται μέσα από τις διαδικασίες που ο κάθε άνθρωπος πραγματώνει. Είναι ο τόπος όπου οι ταυτότητες κατασκευάζονται και ανακατασκευάζονται συνεχώς για να τις αποδεχτούμε και να τις αμφισβητήσουμε αργότερα, με μοναδική εγγύηση την αυθεντικότητα τους. Ίσως για αυτό κάποια από τα έργα της χαρακτηρίζονται από πιο παστέλ, απαλές και ίσως αθώες εικόνες, ενώ σε άλλα επικρατεί μία μεγαλύτερη αγριότητα ή/και έντονη σεξουαλικότητα.

© Stephie Grape

Η έμφυλη ταυτότητα διανύει την πλέον επαναστατική εποχή της προσπαθώντας να ξεπεράσει τις επιβαλλόμενες κοινωνικές νόρμες ως απόρροια της χρόνιας πατριαρχίας, με σκοπό την απαξίωση των παγιωμένων φυλετικών διακρίσεων κοινωνικο-πολιτικά. Πρόκειται για μια νέα, αφυλετική κατάσταση στην οποία κυριαρχεί η σεξουαλική ρευστότητα όπου το κάθε άτομο, ως μεμονωμένο υποκείμενο, έχει τη δυνατότητα να αυτοπροσδιορίζεται και να αποφασίζει για την αυτοδιάθεση του σώματος του.

Η “νέα ταυτότητα” που δημιουργείται μοιάζει αρχικά ασαφής ως προς τις ομοιότητες και τις διαφορές της, ωστόσο μάλλον αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας, οικουμενικής ταυτότητας περισσότερο συμφιλιωμένης και απενοχοποιημένης. Με άλλα λόγια, η Stephie θέλει να μας κάνει μέσω της τέχνης της να αισθανθούμε ελεύθεροι να εξερευνήσουμε το σώμα μας και να μην πιεστούμε από κανένα κοινωνικό νορμάλ να το προσδιορίσουμε. Μέσα από τις φωτογραφίες της μας προσκαλεί να ξεπεράσουμε ταμπού, στερεότυπα και πατριαρχικά “πρέπει” και να αποδεχτούμε την ιδέα πως έννοιες όπως ταυτότητα και σεξουαλικότητα είναι απόλυτα ρευστές. Έτσι έχουμε την ευτυχία να παίξουμε μαζί τους, να τις πλάσουμε ξανά και ξανά, ανάλογα με τα συναισθήματά μας και να εφεύρουμε τον εαυτό μας όσες φορές επιθυμούμε.

ΤΟ ΙD παρουσιάστηκε στην Έκθεση Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι στο Athens Photo Festival του 2020.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!