Την Τρίτη που πέρασε η Δούκισσα του Sussex Meghan Markle συμμετείχε σε μια ημερίδα που οργάνωσε η εφημερίδα New York Times. Η Markle μαζί με την Mellody Hobson, συν-C.E.O. της εταιρείας Ariel Investments, έλαβαν μέρος στην συζήτηση με τίτλο “Minding the Gap”, στην οποία έκαναν λόγο για την οικονομική και επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών, και πώς μέσα από αυτή μπορούμε να πετύχουμε την αληθινή ισότητα.

Ο λόγος που η Δούκισσα του Sussex βρέθηκε εκεί δεν είναι ακριβώς τυχαίος, αφού σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ, η Markle πολύ πρόσφατα απευθύνθηκε σε ορισμένους Γερουσιαστές, διεκδικώντας νομοθεσία που διασφαλίζει την άδεια μητρότητας. Η αλήθεια είναι πως το κράτος των Ηνωμένων Πολιτείων ακόμα δεν έχει καταφέρει να στήσει ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας, γεγονός που προκαλεί έκπληξη στην καλύτερη των περιπτώσεων, δεδομένου του πλούτου του, και της επιρροής του παγκοσμίως και ποικιλοτρόπως. Ο μόνος Πρόεδρος που έκανε μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση τελευταία ήταν ο Barack Obama, έχοντας αυτόν τον στόχο εξ’ αρχής πολύ ψηλά στην ατζέντα του, χωρίς ωστόσο να έχει τα αποτελέσματα που ήθελε, που θα βοηθούσαν και θα στήριζαν ιατρικά κάθε πολίτη ανεξαιρέτως, αφού βρήκε από πολύ νωρίς στη θητεία του τοίχο από τους Ρεπουμπλικανούς. Κάτω από αυτό το μελανό σημείο των κατά τ’ άλλα υπερδύναμων HΠΑ, υποπίπτει και η έλλειψη άδειας μητρότητας μετ’ αποδοχών.

Meghan Markle NYT DealBook Summit

Meghan Markle | Credit: NYT DealBook Summit

Με όλα αυτά τα δεδομένα λοιπόν, η Meghan Markle σύμφωνα πάντα με ρεπορτάζ,  τηλεφώνησε σε Γερουσιαστές, μιλώντας για αυτό το θέμα, και ζητώντας μια λύση. Όταν λοιπόν ρωτήθηκε στο πάνελ για αυτή της την δράση εκείνη αναγνώρισε πως σαν μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν θα έπρεπε να επεμβαίνει σε πολιτικά ζητήματα, όπως κάνει παραδοσιακά το Μπάκινχαμ. Παρ’ όλα αυτά το έκανε, επειδή θεωρεί πως το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι πολιτικό αλλά ανθρωπιστικό. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι πως για την αμερικανική πολιτική σκηνή η σύσταση δημοσίου συστήματος υγείας αποτελεί ιστορικά αντικείμενο διαχασμού. Με τους Δημοκρατικούς από τη μια να το στηρίζουν και να προσπαθούν συστηματικά να το “χτίσουν”, και με τους Ρεπουμπλικανούς από την άλλη να το αρνούνται και να το υποσκάπτουν θέτοντάς το στην σφαίρα του σοσιαλισμού. Σε αυτή λοιπόν την διαμάχη αναφέρθηκε η Markle, λέγοντας, “Πιστεύω πως αυτό αποτελεί ένα από τα ζητήματα που δεν είναι ούτε κόκκινο (χρώμα των Ρεπουμπλικανών), ούτε μπλε (χρώμα των Δημοκρατικών). Θεωρώ πως όλοι συμφωνούμε ότι κάθε άνθρωπος χρειάζεται υποστήριξη ιδίως οικογένειες που μόλις έχουν φέρει στον κόσμο ένα παιδί.” Και συμπλήρωσε, “Η άδεια μετ΄αποδοχών είναι κατά την γνώμη μου ένα ανθρωπιστικό ζήτημα. Το να γυρίζω πίσω στις HΠΑ πλέον ούσα μητέρα δυο παιδιών, και να αντιλαμβάνομαι πως είμαστε μια από τις έξι μόνο (!) χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, που δεν παρέχουμε άδεια μετ’ αποδοχών, αυτό απλά δεν βγάζει νόημα.”

 

 

Κλείνοντας, η Markle μίλησε επίσης για το πόσο ενοχοποιημένη είναι η λέξη “φιλοδοξία” στον ψυχισμό κάθε γυναίκας, σαν ένα ακόμα κατάλοιπο της πατριαρχίας. “Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να μιλάμε για την επιτυχία, την φιλοδοξία, ή την οικονομική δύναμη μιας γυναίκας” είπε και συμπλήρωσε πως σε όλη αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμβάλλουν και οι άντρες.

Με όλα αυτά κατά νου, ίσως είναι σκόπιμο να σημειωθεί, πως αναγνωρίζουμε την θέση προνομίου από την οποία μιλάει η Δούκισσα του Sussex, και δίνουμε μπράβο που εκμεταλλεύεται το προνόμιό της και την επιρροή της πλατφόρμας της με αυτόν τον τρόπο. Ελπίζουμε πως θα το κάνουν και άλλες επιφανείς γυναίκες και εντός της χώρας μας.