Πιστεύω πως δεν υπάρχει άνθρωπος που να συμπαθεί πλέον την με μια δεύτερη ματιά για χρόνια σεξιστική και αντιφεμινιστική εταιρεία εσωρούχων, τον κολοσσό Victoria Secret. H αλήθεια είναι ότι μετά το πρώτο κύμα #Metoo στις ΗΠΑ, η πτώση του επί δεκαετιών κορυφαίου οίκου ήταν από αναμενόμενη ως σίγουρη. Και μόνο επιφανειακά να κοιτούσε κάποιος την πολύ προβληματική κατάσταση στην πασαρέλα, όπου έβλεπες μόνο ένα είδος ομορφιάς, και μάλιστα κάπως αφύσικο, με αυτές τις αποστεωμένες κούκλες με τις σχεδόν  σουρεαλιστικές αναλογίες.

Παρ’ ότι λοιπόν τα θέματα αυτής της εταιρείας σχετικά με την συμπεριληπτικότητα ήταν πασιφανή επί τη εμφανίσει, αυτό που έκανε την πτώση της εταιρείας ακόμα πιο ορμητική ήταν οι επίσημες καταγγελίες κακοποίησης, σεξουαλικής, και ψυχολογικής από πολλά μοντέλα που εργάστηκαν εκεί, οι οποίες βγήκαν στη δημοσιότητα πριν περίπου ένα χρόνο. Εκτοτε το όνομα Victoria Secret έχει μπει στη μαύρη λίστα, και παρ’ ότι θα περιμέναμε να εξαφανιστεί σταδιακά εντελώς, ιδίως έπειτα από την κατακόρυφη μείωση των πωλήσεων, τελικά πριν μερικούς μήνες το γραφείο τύπου του brand ανακοίνωσε το επερχόμενο rebranding.

Ήδη στη λίστα των νέων ambassadors βρίσκονται γυναίκες που ανταποκρίνονται σε όλα τα κριτήρια συμπεριληπτικότητας, ενώ παράλληλα όλες έχουν κάποιου είδους ακτιβιστική δράση. Το νέο τεράστιο όνομα ωστόσο που δεν θα περιμέναμε να μπει σε αυτή τη λίστα είναι η Bella Hadid η οποία μόλις ανακοίνωσε την επιστροφή της στον οίκο εσωρούχων. Καθώς η ίδια συνεργάζόταν με το brand από το 2015 ως το 2018, πράγμα που σημαίνει πως ήταν παρούσα σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις, αυτή της η κίνηση είναι μάλλον αμφιλεγόμενη. Και για αυτό σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Marie Claire το supermodel εξήγησε τους λόγους της επιστροφής της.

 

“Αυτό που με έπεισε να επιστρέψω, ήταν το ότι ήρθαν σε μένα και πραγματικά μου απέδειξαν πως τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά, και πίσω από τις κάμερες. Όντως πολλές από εμάς που δουλεύαμε εκεί αισθανόμασταν κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Όμως τώρα έξι από τα εφτά άτομα που είναι στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας είναι γυναίκες. Και υπάρχουν νέα πρωτόκολλα συμπεριφοράς για τις φωτογραφίσεις. Οπότε πολλά έχουν αλλάξει. Πιστεύω πως ο κόσμος αξίζει ένα brand σαν τη Victoria’s Secret, αλλά που παράλληλα θα νιώθει πως τον αντιπροσωπεύει.”

Δεν ξέρουμε αν έχουμε πειστεί με όλο αυτό και κυρίως για τα κίνητρα τόσο της Victoria’s Secret, όσο και της Bella Hadid. Παρ’ όλα αυτά ο χρόνος θα δείξει.