Πολλοί μιλούν τον τελευταίο καιρό για την κουλτούρα του λεγόμενου “cancelling”. Της νοοτροπίας, δηλαδή, να περιθωριοποιούμε κάποιο δημόσιο πρόσωπο, είτε επειδή έχει κατηγορηθεί για κακοποιητικές συμπεριφορές (ποινικά κολάσιμες ή και όχι), ή μετά από κάποιο ενδεχόμενο απαράδεκτο επικοινωνιακό στραβοπάτημα. Κάποιοι, λοιπόν, ισχυρίζονται πως όλο αυτό έχει βγει εκτός ορίων και πως πρέπει να είμαστε πιο “ανεκτικοί” με αυτούς τους ανθρώπους. Αυτή είναι μια τεράστια συζήτηση, με πολυπλοκότητες, που δεν είναι της παρούσης. Παρ’ όλα αυτά, γνώμη μας εδώ είναι πως αυτή τη στιγμή η προσοχή, η κατανόηση, ακόμα και η εύνοιά μας πρέπει και αξίζει προφανώς να δίνεται στο θύμα και όχι βέβαια στον θύτη, ακόμα και πριν την καταδίκη του. Τελεία.

Όλα αυτά λοιπόν, που με νύχια και με δόντια παλεύουμε να καταστήσουμε δεδομένα και που στην Αμερική έστω νομίζαμε πως έχουν πια λυθεί, φαίνεται πως πήγαν περίπατο σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες των ερχόμενων Grammys που μόλις ανακοινώθηκαν. Τι εννοούμε;

Marilyn Manson citations (78 citations) | Citations célèbres

Μέσα στους υποψηφίους καλλιτέχνες για τα βραβεία, που θα απονεμηθούν στις 31 του Γενάρη, υπάρχουν όχι ένας, όχι δυο, αλλά πέντε άτομα που με ευγένεια θα χαρακτηρίζαμε τουλάχιστον αμφιλεγόμενα. Πρώτος στην λίστα είναι ο Merilyn Manson, o οποίος έχει κατηγορηθεί από πολλές μάλιστα γυναίκες για σεξουαλική κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένης και της πρώην συζύγου του Evan Rachel Wood. O Manson, λοιπόν, συμμετέχει με υποψηφιότητα για την συμβολή του στο album του Kanye West aka YE. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερος “αμφιλεγόμενος” στην λίστα, είναι ο παραγωγός Lukasz Gottwald, aka Dr. Luke, ο οποίος μάλιστα έχει πάνω από μια υποψηφιότητα. Τον εν λόγω άντρα έχει στο (όχι και τόσο μακρινό) παρελθόν κατηγορήσει η  Kesha ότι την βίασε αφού πρώτα τη νάρκωσε με χάπια.

Τρίτος στη σειρά είναι ο Chris Brown, σε βάρος του οποίου δεν υπάρχουν απλές κατηγορίες, αφού έχει ο ίδιος  δηλώσει ένοχος στο δικαστήριο για την βαριά κακοποίηση κατά της τότε συντρόφου του Rihanna. Κουβαλάει επίσης μακρύ ιστορικό με κατηγορίες σε βάρος του για τον ξυλοδαρμό και την κακοποίηση πολλών γυναίκων, με την τελευταία να τον καταγγέλει μάλιστα τον περασμένο Ιούνη. Πόσες υποψηφιότητες έχει ο Brown; Τρεις.

Οι άλλοι δυο υποψήφιοι που πραγματικά δεν βγάζουν νόημα, είναι ο κωμικός Louis CK, o οποίος έχει κατηγορηθεί για κατά συρροή σεξουαλική παρενόχληση, την οποία μάλιστα παραδέχτηκε, και ο Travis Scott που αυτή τη στιγμή χρωστάει κοντά στα 2 δις από τις μηνύσεις σε βάρος του, λόγω των πολλαπλών τραυματισμών αλλά και τραγικών θανάτων στην τελευταία συναυλία του στο Astroworld.

File:Louis CK 2012 Shankbone.JPG - Wikimedia Commons

Louis CK

Σε όλη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, όπου βρίσκονται υποψήφιοι για ένα τόσο αξιοζήλευτο βραβείο άντρες με εξαιρετικά βεβαρημένο ιστορικό, που είτε έχει αποδειχτεί δικαστικά είτε όχι δεν παύει να υπάρχει, ο CEO του Recording Academy και επικεφαλής των υποψηφιοτήτων, Ηarvey Mason Jr., απάντησε τα εξής. “Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε από τον οποιονδήποτε καλλιτέχνη να υποβάλλει το υλικό του. Δεν θα κοιτάξουμε στην ιστορία που έχουν από πίσω τους οι άνθρωποι, δε θα κοιτάξουμε το ποινικό μητρώο τους, δεν θα κοιτάξουμε τίποτε άλλο πέρα από τη νομιμότητα των δικών μας κανόνων, το κατά πόσο μια δουλειά είναι κατάλληλη βάσει της ημερομηνίας και των άλλων κριτηρίων μας. Αν όλα αυτά ισχύουν, τότε μπορούν να υποβάλλουν την δουλειά τους.”

File:Harvey-mason-jr-interview (cropped).jpg - Wikimedia Commons

Harvey Mansion Jr.

Η λέξη απογοήτευση είναι πολύ ήπια για να περιγράψει αυτό που αισθανόμαστε για την παραπάνω δήλωση, και βασικά κατάπως φαίνεται η πατριαρχία καλά κρατεί, ακόμα και όταν νομίζουμε πως κάπως εξελισσόμαστε σαν κοινωνία. Δε θα κάτσουμε να σχολιάσουμε φράση-φράση την παραπάνω δήλωση, που δεν στέκει με κανένα τρόπο. Απλά το αφήνουμε εδώ, και αναρωτιόμαστε αν ίσως τα Grammys αξίζουν να έχουν την ίδια μοίρα με τα Golden Globes.