Η τέχνη του Mandala είναι κάτι παραπάνω από μια μόδα στις συνταγές ευζωίας. Είναι μια καλλιτεχνική ενασχόληση που έχει θεραπευτικές ιδιότητες για το πνεύμα και την ψυχή κι ένας πολύ όμορφος αλλά και εύκολος τρόπος να χαλαρώσουμε. Τι είναι όμως το mandala, από που μας έρχεται και τι συμβολίζει;

Τα Mandalas είναι κυκλικά σχέδια που αντιπροσωπεύουν την πληρότητα που ξεκινά από το κάθε τι γύρω και μέσα μας και φτάνει ως το απέραντο σύμπαν και όλα όσα αυτό περικλείει. Η λέξη προέρχεται από την Σανσκριτική λέξη manda που σημαίνει κύκλος και αφορά συνήθως κυκλικά σχέδια με επαναλαμβανόμενα μοτίβα, σχεδιασμένα και χρωματισμένα πάνω σε χαρτί. Όσο περισσότερες λεπτομέρειες έχει ένα mandala τόσο πιο απολαυστική είναι η ενασχόληση μαζί του και τόσο μεγαλύτερη ηρεμία και αίσθηση πληρότητας προσφέρει. Από τα τετράδια με σχέδια mandala του δυτικού κόσμου που στοχεύουν στην μείωση του στρες, ως τις θρησκείες του Βουδισμού και του Ινδουισμού, ο κόσμος των mandala είναι γεμάτος συμβολισμούς.

Τα mandalas στην ψυχολογία

Ο πρώτος που χρησιμοποίησε τα συγκεκριμένα σχέδια στην θεραπευτική διαδικασία ήταν ο σπουδαίος Ελβετός ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Καρλ Γιούνγκ, εισάγοντας τα στην δυτική κουλτούρα. Η μεγάλη εκτίμηση που είχε για την Ινδική φιλοσοφία και παράδοση, οδήγησε τον Γιούνγκ να παραλληλίσει τα δικά του κυκλικά ζωγραφικά σχέδια με την αρχαία αυτή πρακτική. Πίστευε ότι σε έντονες περιόδους προσωπικής ωρίμανσης, οι άνθρωποι που τα γνωρίζουν έχουν την τάση να δημιουργήσουν τέτοια σχέδια και το αποτέλεσμα συμβολίζει την μετάβαση από ένα στάδιο σε ένα άλλο, ενώ βοηθάει στην επανάκτηση της ψυχικής ισορροπίας.

Τα mandalas ως Art-Therapy

Πολλοί θεραπευτές χρησιμοποιούν τα mandalas ως θεραπευτική μέθοδο και ζητούν από τους πελάτες τους να δημιουργήσουν ένα mandala που αντιπροσωπεύει τα αισθήματά τους  την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Για κάποιους, η τεχνική αυτή είναι κατευναστική του άγχους και τους βοηθά να συγκεντρώνονται στον εαυτό τους. Άλλοι τα βρίσκουν σπουδαία εργαλεία για τον περιορισμό των αρνητικών συναισθημάτων, όπως ο φόβος, το άγχος και ο  θυμός. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι ως art-therapy, η ζωγραφική mandala μας δίνει μια απεικόνιση της συναισθηματικής κατάστασης του δημιουργού τους. Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη τέχνη έχει μεγάλη απήχηση σε μεγάλους αλλά και σε παιδιά. Κυκλοφορούν πάρα πολλά ντοσιέ με σχέδια για να χρωματίσεις, το σπουδαίο όμως είναι να ακολουθήσει κανείς την έμπνευσή του και να προσπαθήσει να φτιάξει το δικό του mandala πάνω σε ένα λευκό κομμάτι χαρτί.

Τι συμβολίζουν

Το σχέδιο “κύκλος με άλλον κύκλο στο κέντρο του” είναι το βασικό μοτίβο της δημιουργίας όπως προβάλλεται “από το Μικρό στο Όλον» στον κόσμο γύρω μας. Είναι το πιο συχνό μοτίβο της φύσης και συναντάται στην βιολογία, στην γεωλογία, στην χημεία, στην φυσική και την αστρονομία. Όλα τα έμβια όντα αποτελούνται από κύτταρα και κάθε κύτταρο έχει τον πυρήνα του. Οι κρύσταλλοι του νερού και των πετρωμάτων είναι φτιαγμένοι από άτομα. Κάθε άτομο είναι ένα mandala. Τα λουλούδια, οι δακτύλιοι του κορμού των δέντρων, οι χιονονιφάδες, το σπιράλ πάνω στο κέλυφος του σαλιγκαριού, όλα αντιπροσωπεύουν τα βασικά σχέδια των mandala.

Πως να δημιουργήσεις το δικό σου mandala

Πρώτα πρώτα θα πρέπει να βρεις τον σκοπό της δημιουργίας του. Από αυτόν θα βγει και το σχέδιο που θα ακολουθήσεις. Ένα βασικό σχέδιο μπορεί να αποτελείται από οποιαδήποτε επαναλαμβανόμενα σχήματα σου αρέσουν, κρατώντας την φόρμα των ομόκεντρων κύκλων. Αν όμως θέλεις να δημιουργήσεις ένα σχέδιο με περισσότερο νόημα, θα πρέπει να διαλέξεις σχέδια και σχήματα που αντιπροσωπεύουν τους στόχους και τις επιθυμίες σου.

Τα πιο κοινά σχέδια συμβολίζουν τα εξής:

  • Κύκλοι: Συμβολίζουν την αθανασία ή το άπειρο, την ενότητα, την ολοκλήρωση και την προστασία. Μπορεί επίσης να συμβολίζουν τον ήλιο.
  • Τρίγωνα: Συμβολίζουν στην τριάδα- είτε την χριστιανική τριάδα Πατήρ-Υιός-Άγιο Πνεύμα είτε την new age τριάδα Σώμα-Πνεύμα-Ψυχή. Όταν τα τρίγωνα δείχνουν προς τα πάνω συμβολίζουν την πνευματική ανάταση, ενώ προς τα κάτω τον φυσικό κόσμο.
  • Λουλούδια: Συμβολίζουν την χαρά και την ανανέωση.
  • Φύλλα: Το κλήμα ή τα φύλλα συμβολίζουν την αναγέννηση. Θυμίσουμε ότι και στην αρχαία Ελλάδα τα φύλλα του κισσού με τα οποία ήταν στεφανωμένος ο Διόνυσος συμβόλιζαν την αθανασία.
  • Καρδιές: Είναι το παγκόσμιο σύμβολο της αγάπης και της συμπόνιας.

Τι θα χρειαστείς:

Ένα χαρτί σχεδίου ή απλό Α4, μολύβι, μαρκαδόρους, έναν διαβήτη ή ένα στένσιλ με κύκλους. Αν δεν έχεις ούτε διαβήτη, ούτε στένσιλ δεν πειράζει, μπορείς να χρησιμοποιήσεις στρογγυλά πιατάκια, φλυτζάνια, το χαρτονένιο ρολό από το χαρτί υγείας και άλλα στρογγυλά πράγματα σε διάφορες διαστάσεις ώστε να φτιάξεις τους ομόκεντρους κύκλους του mandala.
Σχεδίασε μια αχνή οριζόντια και μία κάθετη γραμμή ώστε να χωρίσεις τον μεγάλο κύκλο σε τέσσερα ίσα τεταρτημόρια. Μπορείς να συνεχίσεις και να τον χωρίσεις στα οκτώ αν αυτό σε βολεύει καλύτερα. Αυτά τα χωρίσματα θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις σε σωστή αναλογία τα σχέδια που θα προσθέσεις, όπως και να βρεις με ακρίβεια το κέντρο του κύκλου.
Στην συνέχεια μαρκάρισε καλά το κέντρο του κύκλου και κατά συνέπεια του mandala.
Φτιάξε τον πρώτο κύκλο με ακτίνα 2,50 εκατοστά και το ίδιο κέντρο.
Συνέχισε την διαδικασία φτιάχνοντας κι άλλους τέτοιους ομόκεντρους κύκλους ώσπου να μένουν περίπου 4 εκατοστά στην τελευταία φέτα του κύκλου. Αυτό το σχέδιο είναι η βάση σου.

Βάλε στον κεντρικό κύκλο ένα λουλούδι ή ότι άλλο επιθυμείς και συνέχισε να προσθέτεις επαναλαμβανόμενα σχέδια στις φέτες του σχεδίου με το μολύβι σου. Όταν τελειώσεις πάτησε με μαρκαδόρο όλο το σχέδιο και ύστερα χρωμάτισε.

Θα συνειδητοποιήσεις ότι η διαδικασία μοιάζει αρκετά με διαλογισμό και ηρεμεί το μυαλό με εντυπωσιακό τρόπο.