Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο έχουν ξεκινήσει από τις 24 του μήνα. Είναι εξαιρετικά πιθανό, όμως, να μην το έχεις πάρει καν είδηση. Εξάλλου, τα διεθνή και εγχώρια μέσα έχουν ασχοληθεί εμφανώς λιγότερο με τη διοργάνωση, σε σχέση με αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων. Και όχι, για την Ελλάδα τουλάχιστον δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι φταίει πως οι αθλητές μας δεν τα πηγαίνουν καλά και γι’ αυτό δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Μέσα σε τρεις μέρες, οι Έλληνες αθλητές έχουν κατακτήσει ήδη τρία μετάλλια. Ο Δημήτρης Μπακοχρήστος κατέκτησε το χάλκινο στο δυναμικό τρίαθλο, ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου το χάλκινο στην ξιφασκία με αμαξίδιο και ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης επίσης το χάλκινο στα 100μ. ελεύθερο του υγρού στίβου. Παράλληλα, πολλοί Έλληνες αθλητές έχουν ήδη εξασφαλίσει τη θέση τους στους τελικούς των αθλημάτων τους. Κι όμως, έχουμε ακούσει ελάχιστα γι’ αυτούς τόσο στα mainstream media, όσο και στα social media. 

Η αντίδραση των παραολυμπιονικών

Το παραπάνω δεν αποτελεί μόνο δική μας παρατήρηση. Αρκετοί αθλητές, που συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, έχουν σχολιάσει την αδιαφορία των media. Η κάτοχος πέντε χρυσών παραολυμπιακών μεταλλίων Hannah Cockroft είχε μιλήσει ήδη από τον Ιούνιο για τη διαφορετική αντιμετώπιση των Παραολυμπιακών και των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού έβλεπε πως όλοι  ασχολούνται κυρίως αν οι δεύτεροι θα πραγματοποιηθούν, ενώ κανένας δεν έκανε ερωτήσεις για το μέλλον της δικής τους διοργάνωσης. Περίπου την ίδια περίοδο, οι παραολυμπιονίκες David Weir και Ali Jawad αντέδρασαν στα social media, μετά την αναφορά του BBC στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως το “κύριο αθλητικό event”. Μόλις πριν μερικές μέρες, ο Έλληνας παραολυμπιονίκης Βασίλης Ντούνης κοινοποίησε ένα κείμενο, στο οποίο μεταξύ άλλων σχολίαζε την απουσία δημοσιευμάτων για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες και τα παγκόσμια χάλκινα μετάλλια που κατέκτησε πριν έναν μήνα, στα media του Κορωπίου, της περιοχής καταγωγής του. 

Γιατί τα media αγνοούν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες;

Η απόγνωση των αθλητών είναι περισσότερο από δικαιολογημένη, διότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το σνομπάρισμα και την απαξίωση των Παραολυμπιακών Αγώνων. Η περιορισμένη κάλυψη τους από τα media δεν συνδέεται με κάποιο στοιχείο, όπως η έλλειψη ενδιαφέροντος του κοινού. Απορρέει από τη δική τους άποψη ότι το κοινό δεν ενδιαφέρεται τόσο για αθλητές με αναπηρίες. 

Νομίζω μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι μιλάμε για ένα ξεκάθαρο δείγμα αναπηροφοβίας. Συγκεκριμένα, μίας αναπηροφοβίας που θεωρεί ότι ο μέσος άνθρωπος αδιαφορεί για τα επιτεύγματα ατόμων με αναπηρία ή/και δεν θέλει να δει ΑΜΕΑ να αγωνίζονται, μη τυχόν και του πέσει βαρύ στην ψυχολογία να παρακολουθήσει έναν άνθρωπο, για παράδειγμα, σε αναπηρικό αμαξίδιο να κατακτά χρυσό μετάλλιο και να αποδεικνύει πόσα μπορείς να καταφέρεις με θέληση και προσπάθεια. Ωστόσο, θα θέλαμε να πούμε στα media ότι κάνουν λάθος. Οι περισσότεροι από εμάς συγκινούμαστε το ίδιο όταν βλέπουμε κάποιον να κατακτά τον τίτλο του ολυμπιονίκη και του παραολυμπιονίκη. Στον δεύτερο, μάλιστα, ίσως συγκινηθούμε και λίγο περισσότερο αναλογιζόμενοι πόση ψυχική δύναμη χρειάστηκε, για να φτάσει σήμερα εδώ και να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που του έχει βάλει η κοινωνία. Οπότε θα παρακαλούσαμε να αρχίσουν να μάς ενημερώνουν για την πορεία των Παραολυμπιακών Αγώνων, με τον ίδιο ζήλο που μάς ενημέρωναν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!