Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι υποτίθεται αφιερωμένη στον έρωτα και όσοι βρίσκονται σε μια ρομαντική σχέση, πιθανόν να αισθάνονται την ανάγκη να το γιορτάσουν με κάποιον ιδιαίτερο τρόπο. Ο κόσμος γύρω μας γεμίζει καρδούλες και κόκκινα τριαντάφυλλα, που είναι τα δυο πιο στερεοτυπικά δωράκια για την περίσταση.

Γιατί όμως τριαντάφυλλα; Και γιατί κόκκινα;

Πως έφτασαν τα λουλούδια αυτά να γίνουν συνώνυμα της μέρας του Βαλεντίνου;

Εδώ λοιπόν έχουμε βάλει κι εμείς οι Έλληνες το χεράκι μας μέσω της πλούσιας μυθολογία μας. Σύμφωνα με τον μύθο λοιπόν, το πρώτο κόκκινο τριαντάφυλλο δημιουργήθηκε όταν η θεά του έρωτα, Αφροδίτη, τρύπησε το δάχτυλό της με το αγκάθι ενός λευκού τριαντάφυλλου. Το αίμα της έσταξε πάνω στα πέταλά του, βάφοντάς τα κόκκινα. Σε άλλον μύθο, το πρώτο κόκκινο τριαντάφυλλο φύτρωσε στο σημείο που πέθανε ο Άδωνις, ο αγαπημένος της θεάς Αφροδίτης, από τα δάκρυά της που έσταξαν στο έδαφος.

Ένα τόσο εντυπωσιακά όμορφο λουλούδι συνοδεύτηκε φυσικά και με το ανάλογο δράμα στην φαντασία των ανθρώπων, μετατράπηκε όμως σε δώρο ρομαντικής αγάπης στην Αγγλία του 19ου αιώνα, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να συνδέουν τα διάφορα άνθη με κρυφές σημασίες. Όσοι λοιπόν επιθυμούσαν να δηλώσουν ερωτικό ενδιαφέρον σε κάποια κυρία, έστελναν τα ανάλογα λουλούδια.

Υπάρχει βέβαια και μια πρακτική εξήγηση πίσω από όλα αυτά. Τον καιρό εκείνο η κόκκινη βαφή ήταν πολύ ακριβή γενικότερα, οπότε κάθε τι με βαθύ κόκκινο χρώμα ήταν ένδειξη πολυτέλειας. Κατά συνέπεια, το κόκκινο τριαντάφυλλο πρόσφερε παρόμοιο οπτικό ερέθισμα και το έκανε να μοιάζει ιδιαίτερο και ακριβό.

Σε πιο πεζές εξηγήσεις τώρα, τα κόκκινα τριαντάφυλλα έχουν κυριαρχήσει τελικά ως δώρο την συγκεκριμένη μέρα διότι είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στις μεταφορές. Πρόκειται δηλαδή για ένα μείγμα ομορφιάς και αντοχής, που απλά επιβλήθηκε από την αγορά και μετατράπηκε σε σύμβολο πάθους και έρωτα.

Επειδή όμως τα μπουκέτα τριαντάφυλλων είναι αρκετά ακριβά, δεν πειράζει, μπορούμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και με άλλα λουλούδια, με άλλα δωράκια ή με άλλον τρόπο εντελώς.