Η ανεξαρτησία ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μας είναι κάτι πραγματικά αξιοζήλευτη. Τα άτομα που την έχουν βρίσκουν ευκολότερο να παίρνουν αποφάσεις για την ζωή τους χωρίς να δίνουν λογαριασμό στους γύρω τους, ενώ μοιάζουν να είναι πιο ελεύθερα και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Τι συμβαίνει όμως όταν αυτό το αίσθημα αυτοπεποίθησης ξεφεύγει από τα φυσιολογικά και μετατρέπεται σε κάτι άλλο; Όταν δηλαδή φτάνουμε να νοιώθουμε ότι δεν έχουμε κανέναν ανάγκη ή όταν δυσκολευόμαστε να στραφούμε στους οικείους μας για οποιαδήποτε βοήθεια; Σε ποια απομόνωση οδηγούνται τα άτομα που έχουν υπέρμετρη ανεξαρτησία και τι σημαίνει αυτό τελικά για την ζωή τους;

Δύο ειδικοί επεσήμαναν τον βασικό λόγο για τον οποίο κάποιος οδηγείται σε αυτήν την κατάσταση και να τι είχαν να πουν:

Η Dr Mariel Buque, μια ψυχολόγος και ειδική θεραπεύτρια τραύματος, βγήκε στο TikTok με ένα βίντεο της, όπου μοιράστηκε με το κοινό τον ορισμό της υπερ-ανεξαρτησίας αλλά και τα σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος έχει αυτό το χαρακτηριστικό, ενώ και ο ίδιος μπορεί να μην το γνωρίζει.

Στο βίντεο αυτό η Dr Buque απαριθμεί τα σημάδια αυτά λέγοντας ότι οι άνθρωποι που έχουν υπερ-ανεξαρτησία δυσκολεύονται να αφήσουν τους άλλους να τους προσφέρουν βοήθεια και θέλουν να τα κάνουν όλα μόνοι τους. Είναι ο μηχανισμός επιβίωσής τους.

@dr.marielbuque

Y’all asked for this one ✌🏾♥️ #therapywithdrmariel #therapist #healingtiktok #GossipGirlHere #trend #childhoodtrauma #hyperindependence #fyp

♬ Pieces (Solo Piano Version) – Danilo Stankovic

Προσθέτει ότι η υπερ-ανεξαρτησία προκύπτει συχνά σε άτομα που “έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους άλλους, ότι πραγματικά θα τους βοηθήσουν, κυρίως γιατί κανείς δεν είχε αυτόν τον ρόλο όσο τα άτομα αυτά μεγάλωναν.

“Γι’ αυτό χρειάστηκε να βρείτε τρόπους να φροντίσετε μόνοι σας τους εαυτούς σας και να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες σας” λέει. “Αυτό σας εμποδίζει να επιτρέψετε στους άλλους να κάνουν καλά πράγματα για εσάς ή να δεχθείτε ότι τα αξίζετε.”

Σε ένα άλλο τέτοιο βίντεο του TikTok, η θεραπεύτρια τραύματος Simone Saunders, μίλησε για τρία σημάδια της υπερ-ανεξαρτησίας που συγκέντρωσε περισσότερα από 108,000 likes. Σε αυτό το μικρό κλιπ η Simone λέει ότι η υπερ-ανεξαρτησία συνοδεύεται από αισθήματα μοναξιάς, ακραίας αυτοκριτικής και δυσκολία στο να ανοιχτούν τα άτομα αυτά προς τους άλλους.

@thecognitivecorner

#hyperindependence #therapytiktok #blacktherapistoftiktok #traumatok #therapytok

♬ original sound – William

Το να παλεύει κανείς με αυτήν την κατάσταση δεν είναι εύκολο, ιδιαίτερα αν αυτή είναι αποτέλεσμα συγκέντρωσης τραυματικών εμπειριών ή αισθημάτων που δεν διαχειριστήκαμε σωστά όταν προέκυψαν. Μπορεί να έχει όμως μεγάλη και πολύ αρνητική επίδραση στις σχέσεις μας.

Όπως λέει όμως η Dr Buque, υπάρχουν τρόποι να ανταπεξέλθουμε σε αυτήν την κατάσταση και μοιράστηκε μια απλή μέθοδο με το κοινό της.

“Δώστε στους άλλους την ευκαιρία να σταθούν δίπλα σας σήμερα και καταγράψτε το πως νοιώσατε με το να αφεθείτε λιγάκι,” συμβουλεύει. “Να θυμόσαστε ότι αυτό είναι ένα βήμα έξω από το συνηθισμένο για εσάς και γι’ αυτό να είστε υπομονετικοί.”

Πολλοί viewers αντέδρασαν στα λόγια της κάνοντας σχόλια όπως το παρακάτω:

“Αυτή ήταν μια γροθιά στο λαρύγγι. Δεν γνώριζα μέχρι σήμερα ότι υπήρχε ορισμός για αυτό και ένας σαφής τρόπος για να το αντιμετωπίσω.”