Με την Ελλάδα να πλησιάζει τον χρόνο, αφότου το ελληνικό #MeToo έκανε την εμφάνισή του, έχουμε δει πλέον αρκετές διαφορετικές αντιδράσεις απέναντι σε όσους κατηγορούνται για σεξουαλικές παρενοχλήσεις ή/και κακοποιήσεις. Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι εκείνοι, που αποφάσισαν να βάλουν μπροστά τη δική τους προσωπική εμπειρία και σχέση με κάποιους θύτες. Ακούσαμε αρκετούς να λένε ότι στους ίδιους φέρθηκαν άψογα, οτι τους συμπαθούν, ότι τους έχουν μες στην ψυχή τους, ότι είναι τα καλύτερα παιδιά και άλλα παρόμοια, ενώ θα ήταν πολύ προτιμότερο να έμεναν έστω σιωπηλοί. 

Το ενδιαφέρον; Κάπου στην άλλη πλευρά του πλανήτη, ένα μόλις 14χρονο αγόρι το 2017 είχε πολύ διαφορετική αντίδραση, όταν ένας συνεργάτης του κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση. Ο ηθοποιός και κινηματογραφιστής Blaise Godbe Lipman δημοσίευσε τότε την προσωπική του ιστορία στα social media, αναφέροντας ότι ένας από τους βασικούς ατζέντηδες του APA, ο Tyler Grasham, τον είχε μεθύσει και μετέπειτα κακοποιήσει σεξουαλικά, όταν ο ίδιος ήταν σε ηλικία μόλις 17 με 18 ετών. 

Το πρακτορείο ταλέντων τον απέλυσε λίγο αργότερα. Ωστόσο, πριν προλάβει αυτό να το κάνει, πρώτος τον απέλυσε ο 14χρονος τότε Finn Wolfhard. Μαλιστα, το έκανε παρά το γεγονός ότι τότε βρισκόταν σε έναν κυκλώνα δημοσιότητας, με την κυκλοφορία του It και της δεύτερης σεζόν του Stranger Things. Ο ηθοποιός σήμερα εξήγησε στη The Washington Post για την απόφασή του: “Όταν τα πράγματα φτάνουν σε κάτι τέτοιο, δεν είναι δυνατόν να το κάνεις προσωπικό και να λες ‘Ναι, αλλά τον έχω γνωρίσει και ήταν πραγματικά καλός’. Όταν κάτι τρομερά σοβαρό και απαίσιο, όπως αυτό, βγαίνει στην επιφάνεια, δεν υπάρχει γυρισμός. Όταν το ανακάλυψα, είπα ‘Σίγουρα απολύστε τον. Αυτό είναι τρελό’. Ένιωθα τόσο απαίσια για τους ανθρώπους, που είχαν πληγωθεί από αυτόν τον άνθρωπο”. 

Να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι ο Grasham δεν ήρθε ποτέ ουσιαστικά αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεων του. Η Εισαγγελία του Λος Άντζελες αποφάσισε να μην προχωρήσει την καταγγελία του Lipman, γιατί το έγκλημα είχε παραγραφεί. Αργότερα, ακόμα τρεις άντρες κατηγόρησαν για σεξουαλική κακοποίηση τον Grasham. Στη μία περίπτωση πάλι θεωρήθηκε ότι είχε παραγραφεί το έγκλημα, η άλλη απορρίφθηκε για έλλειψη στοιχείων και η τρίτη προχώρησε, αλλά απλά ως πλημμέλημα. Μάλιστα, σήμερα εργάζεται ξανά ως ατζέντης, στο CAA. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!