Οι περισσότεροι κάτι θυμόμαστε από τις  πασαρέλες της Victoria’s Secret, . Εντυπωσιακά μοντέλα, τα λεγόμενα “Angels”, φορούσαν τα εσώρουχα του οίκου και περπατούσαν με χάρη πάνω σε τακούνια – συνήθως με κάθε είδους φτερά στην πλάτη -, αφήνοντάς μας όλους να κοιτάμε σαν χαζοί την οθόνη. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούργιοι, στις επιδείξεις αυτές έχουν πάρει μέρος τα top models Cara Delevigne, Alessandra Ambrosio, Adriana Lima, Kendall Jenner, Bella και Gigi Hadid καθώς και πολλά ακόμα ονόματα-βράχοι στον χώρο του modeling. O,τι και να πούμε είναι λίγο καθώς όποιος έβλεπε κάποια στιγμιότυπα από το show, πάθαινε το σύνδρομο του ανοιχτού σαγονιού.

Παρά την μεγάλη επιτυχία του οίκου στον χώρο τoυ lingerie, τα τελευταία χρόνια τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά. Σε αυτό έπαιξαν μεγάλο ρόλο οι κατηγορίες για παρενόχληση από τα στελέχη, bullying, fat-shaming και η προώθηση της κουλτούρας του μισογυνισμού μέσα στην εταιρεία. Το αποτέλεσμα ήταν οι πωλήσεις μεταξύ των ετών 2015-2020 να πέσουν δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Πέρα από αυτό, ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της εταιρείας, Leslie “Les” Wexner, φαίνεται να είχε στενές σχέσεις με τον Jeffrey Epstein o οποίος είχε έρθει αντιμέτωπος με κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης σε ανήλικες κοπέλες. Ο τελευταίος παρουσιαζόταν και ως υπεύθυνος πρόσληψης μοντέλων για την Secret, ενώ παράλληλα υπάρχει τουλάχιστον μία κατηγορία για παρενόχληση από ένα μοντέλο που ήθελε να δουλέψει για την εταιρεία.

Μέχρι σήμερα συνεχίζουν να αναδύονται στην επιφάνεια λεπτομέρειες για την τοξική κουλτούρα της εταιρείας αλλά και για το ποιος ήταν ο ρόλος του Epstein σε αυτήν. Τέτοιες πληροφορίες και άλλες ιστορίες προέρχονται από την εκπομπή Fallen Angel. Πρόκειται για ένα podcast που έκανε πρεμιέρα με δύο επεισόδια στις 13 Οκτωβρίου 2021 και εκπέμπει από τους σταθμούς C13Originals και Campside Media. Από όσα είναι γνωστά, θα αποτελείται από 8 μέρη και με πολλές ακόμη εξομολογήσεις. Πιο συγκεκριμένα:

Ένα πρώην στέλεχος  της Victoria’s Secret, η Cynthia Fedus-Fields, κάνει ακόμη περισσότερες αποκαλύψεις για την κακοποιητική συμπεριφορά του Epstein εις βάρος της. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο ότι την προσκάλεσε σε ένα after-party μετά από ένα δείπνο. Είπε στις παρουσιάστριες Vanessa Grigoriadis και Justine Harmans, “Ενώ το δείπνο έφτανε στο τέλος του μου είπε, ‘Γιατί δεν έρχεσαι μαζί μου;’, και κάτι δεν μου έκατσε καλά με αυτό. […] Ήμουν, όπως θα έλεγε κάποιος, η βοηθός και το αφεντικό μου κάνει ένα after-party στο οποίο δεν είμαι προσκεκλημένη. Και δε θεώρησα καθόλου σωστό να εμφανιστώ με αυτόν τον τύπο. Δεν ήξερα καν ποιος ήταν. Οπότε και αρνήθηκα.”

Δεν ήταν όμως η μόνη αμήχανη κατάσταση που έχει υπάρξει μεταξύ τους. Eνώ δούλευε στα κεντρικά της εταιρείας, ο Epstein την κάλεσε από το γραφείο του και έκανε ένα άξεστο σχόλιο.  Την πήρε τηλέφωνο και της είπε χαρακτηριστικά, “Ξέρεις, βρίσκομαι πολύ συχνά στο Columbus και θα χρειαζόμουν λίγη γυναικεία συντροφιά.” Η απάντησή της ήταν, “Λοιπόν, έχω 500 τηλεφωνήτριες σε πενήντα μέτρα απόσταση. Έλα από εδώ. Ίσως μπορέσω να σε συστήσω σε κάποια.” Η αντίδρασή του; Να της κλείσει όσο πιο γρήγορα μπορούσε το τηλέφωνο.

Οι παρουσιάστριες παίρνουν συνεντεύξεις και από πρώην μοντέλα που έχουν δουλέψει για τον οίκο, όπως η Bridget Malcolm που έχει μιλήσει ουκ ολίγες φορές για όλα τα λάθη που γίνονταν από πλευράς τους, για παράδειγμα τα υπερβολικά στάνταρ για τα σώματα των μοντέλων. Σε ένα TikTok έδειξε στους χρήστες τον στηθόδεσμο με μέγεθος 30Α που φορούσε στο show του 2016. “Δεν ήξερα καν ότι κυκλοφορούσαν στηθόδεσμοι σε τέτοιο μέγεθος.”, λέει στο podcast. Αναφέρει επίσης ότι για να ετοιμαστεί για την πασαρέλα, το μόνο που έτρωγε για μήνες ήταν πρωτεϊνούχα shakes και λαχανικά μαγειρεμένα στον ατμό.

Αφού αποφάσισε να είναι πιο διαλλακτική με το τι τρώει κατά την διάρκεια της προετοιμασίας, πήρε μισό πόντο στην μέση. Εννοείται πως δεν την προσέλαβαν. Επιπλέον, πιστεύει πως η εικόνα του σώματος είναι μόνο ένα από τα προβλήματα της εταιρείας. “Πιστεύω πως κάθε συζήτηση περί του body image και κάθε συζήτηση που έχει να κάνει με τον έλεγχο των γυναικών και το πώς πρέπει να είναι εξωτερικά, αποτελεί την αρχή για μία ακόμη πιο σημαντική συζήτηση.”, αναφέρει στο podcast. “Πρόκειται για μία συζήτηση με θέμα τον έλεγχο μεταξύ ανδρών και γυναικών, μεταξύ ανθρώπων που έχουν δύναμη και εκείνων που δεν έχουν. Είναι ένα σύμπτωμα ενός μεγάλου τοξικού χαρακτηριστικού της κοινωνίας μας.”, προσθέτει στο τέλος.

Στις αρχές του 2020, ο Wexner παραιτήθηκε από την θέση του ως ο CEO της μητρικής εταιρείας της Victoria’s Secret, L Brands. Αυτό έγινε αρκετούς μήνες μετά τον θάνατο του Epstein στην φυλακή– εικάζεται η περίπτωση της αυτοκτονίας. Ο τελευταίος περίμενε να δικαστεί για την σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων κοριτσιών που έφερνε στα σπίτια του (Νέα Υόρκη και Φλόριντα). Σύμφωνα με μαρτυρίες, τις έβαζε να του κάνουν μασάζ, ενώ εκείνος ήταν γυμνός. Είχε δηλώσει αθώος στις κατηγορίες για sex-trafficking και αντιμετώπιζε μέχρι και 45 χρόνια κάθειρξης.

Η Victoria’s Secret προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά της ως εταιρεία μετά τον Epstein και το κίνημα Me-Too. Επιπροσθέτως καταργεί τους “Αγγέλους” της και κοιτάζει σε ένα πιο φωτεινό μέλλον για όλους. Σκοπός της είναι πλέον η συνεργασία της με εξαιρετικές γυναίκες που επίσης έχουν το πάθος να οδηγηθούν σε πιο θετικά μονοπάτια. Επιπλέον, κυκλοφόρησε και το δικό της podcast, VS Voices, υποσχόμενη να επικεντρωθούν στα γυναικεία βιώματα. Μέχρι στιγμής έχουν εμφανιστεί η Megan Rapinoe και η Priyanka Chopra Jonas. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να περιμένουμε να δούμε αν θα λειτουργήσει.

Αυτό που εύχεται η Grigoriadis είναι το podcast της να κάνει και άλλες εταιρείες, όπως η Secret, να αναλάβουν τις ευθύνες του για το κακό που έχουν προκαλέσει. Πιο συγκεκριμένα λέει, “Εύχομαι το podcast να είναι μέρος του κινήματος να σταματήσουν οι επιχειρήσεις να προωθούν κάθε είδους αρνητικότητα προς της γυναίκες και τα μικρά κορίτσια, πίσω από την μάσκα της ενδυνάμωσης.” Παρόλο που έχει αρχίσει το rebranding της Victoria’s Secret, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και το όχι τόσο ασφαλές-για-τις-γυναίκες πρόσφατο παρελθόν της.