Θα καταλάβει ποτέ ο κόσμος ότι το να ρωτάς μία γυναίκα αν είναι έγκυος είναι ένα από τα πιο άκομψα και αδιάκριτα πράγματα; Υπάρχουν τόσα, που μπορεί να μην γνωρίζουμε για την κατάστασή της. Ίσως προσπαθεί να κάνει παιδί και δεν τα καταφέρνει. Ίσως εκείνη να ξέρει ότι για κάποιον παθολογικό λόγο να μην μπορεί να κάνει παιδί. Ίσως μόλις απέβαλε και εμείς δεν το γνωρίζουμε. Ίσως έχει βάλει κιλά και προσπαθεί να προσαρμοστεί στο νέο της σώμα. Ίσως λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή, που κάνει το σώμα της να πρήζεται. Ίσως να μη θέλει καν να κάνει παιδί και εσύ είσαι ο 230ός, που της υπενθύμισε τι απαιτήσεις πάει να της επιβάλλει η κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που καταφέρνεις είναι πιθανώς να στρίψεις το μαχαίρι στην πληγή και τίποτα περισσότερο. 

Πώς μάς ήρθαν, όμως, όλα τα παραπάνω; Η Φιλιώ Τσινόγλου μίλησε στην εκπομπή Ελένη για τις προσπάθειες της να αποκτήσει δεύτερο παιδί και για τις δυσκολίες της με την εξωμήτριο κύηση. Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη είχε ζήσει την εμπειρία της και γι’ αυτό θέλησε να σχολιάσει όλους όσους έστελναν στη Φιλιώ Τσινόγλου αν είναι έγκυος, προσθέτοντας ακόμα περισσότερο βάρος σε μία τόσο ψυχοφθόρα στιγμή για εκείνη. 

Με αφορμή αυτό, η δημοσιογράφος μίλησε για τη δική της εμπειρία. Όπως εξήγησε, τον τελευταίο καιρό έχει βάλει μερικά κιλά. Αυτό έχει κάνει κάποιους απευθείας να θεωρούν δεδομένο ότι είναι έγκυος και να αρχίσουν να τη ρωτάνε αν ισχύει ή και απευθείας να το θεωρούν de facto αλήθεια και να τη συγχαίρουν. Η ίδια εξήγησε πόσο δύσκολο είναι να δέχεται τέτοια μηνύματα, μιας και της προσθέτουν το βάρος της ιδέας ότι πρέπει να βιαστεί να κάνει παιδί. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να κάνει τέτοια σχόλια και ερωτήσεις στις γυναίκες, μιας και δεν μπορεί να ξέρει τι περνάει η κάθε μία αυτή την περίοδο σε σχέση με την προσπάθεια απόκτησης παιδιού ή με το σώμα της. 

“Προχθές, ανέβασα μία φωτογραφία από το γυμναστήριο και βρήκα μήνυμα στο κινητό μου στο Instagram, που μου λέει ‘Μπράβο, που στην κατάστασή σου γυμνάζεσαι’. Επειδή εγώ έχω πάρει κάποια παραπάνω κιλά απ’ ό,τι ήμουν, κάθε μέρα έχω τέτοια μηνύματα ότι είμαι έγκυος. Όλο αυτό θέλω να πω ότι εμένα μού προσθέτει ένα τεράστιο βάρος. Δηλαδή, έχω μια πίεση και λέω ‘Είμαι 34. Θα προλάβω; Θα κάνω; Τι;’. Είναι μία πίεση. Είναι παιδιά τρομερό. Αυτή η πίεση, που σού προσθέτει ο άλλος. ‘Πότε; Και τι; Και είσαι; Και μάς το κρύβεις’. Όχι, παιδιά, τρώω. Τρώω και έχω πάρει κιλά και είναι φυσιολογικό. Και θα τα χάσω όποτε εγώ είμαι έτοιμη να τα χάσω. Ο κόσμος μπορεί να σ’ αγαπάει, αλλά όλο αυτό είναι βάρος, που σού προσθέτει.

(…) Προσπαθείς να τα κλείσεις τα μάτια και τ’ αυτιά, αλλά αυτό είναι ένα θέμα πολύ λεπτό για μια γυναίκα. Δεν ξέρεις αν η κοπέλα αυτή προσπαθεί και δεν μπορεί να τα καταφέρει. Ή τρώει και έχει πάρει κιλά. Είναι αδιάκριτο. Είναι πολύ λεπτό ζήτημα και καλό θα είναι, όσο κι αν αγαπάς τον άλλον και τον θαυμάζεις και τα λοιπά, να μη δίνεις το έξτρα βάρος σε αυτό”. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!