Μια μεγάλη και εμπεριστατωμένη έρευνα στην οποία συμμετείχαν 10,000 παιδιά και νέοι έως 25 ετών έδειξε ότι αισθάνονται αγωνία για το μέλλον και νοιώθουν απογοητευμένοι από τις δράσεις των κυβερνήσεων των χωρών τους σχετικά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Τα συναισθήματα που περιγράφουν ότι νοιώθουν τα παιδιά και οι νέοι είναι αυτά της αγωνίας, του άγχους, το θυμού και του φόβου. Αυτό το “eco – άγχος” έχει αρνητική επίδραση στην καθημερινότητα παιδιών και νέων παγκόσμια, λένε οι υπεύθυνοι της διεξαγωγής της έρευνας και οφείλεται μερικώς και στην στάση των κυβερνήσεων των χωρών τους, καθώς θεωρούν ότι δεν γίνονται αρκετά για να αποφευχθεί η καταστροφή.

“Η έρευνα αυτή μας δίνει δεδομένα τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε ασχολείται με την ψυχική υγεία των παιδιών και των νέων ενηλίκων, αποδεικνύοντας ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένας πραγματικός παράγοντας επιδείνωσης των προβλημάτων ψυχικής υγείας σε αυτές τις ηλικίες,” λέει η Sarah Ray, που μελετά το άγχος που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή στο Humboldt State University in Arcata, στην Καλιφόρνια.

Ανησυχητικά ποσοστά

Το ερώτημα που τέθηκε σε νέους ανθρώπους 10 διαφορετικών χωρών ήταν πως αισθάνονται σχετικά με την κλιματική αλλαγή αλλά και τα μέτρα που οι κυβερνήσεις λαμβάνουν για την αντιμετώπισή της.

60% των απαντήσεων ήταν “ανησυχώ πολύ” ή “ανησυχώ υπερβολικά”. Πολλοί επίσης περιέγραψαν αρνητικά συναισθήματα όπως λύπη, φόβο, άγχος, θυμό, ενοχή και αίσθημα ματαιότητας. 45% των συμμετεχόντων ισχυρίστηκαν ότι τα αισθήματα που έχουν για την κλιματική αλλαγή επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.

Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά άγχους και φόβου ήταν οι Φιλιππίνες (84%), η Ινδία (68%) και η Βραζιλία (67%), πράγμα όχι τυχαίο καθώς όλες έχουν πληγεί σκληρά από την κλιματική αλλαγή. Η Πορτογαλία, όπου οι μεγάλες πυρκαγιές έχουν κοστίσει στην χώρα υπερβολικά, είχε το μεγαλύτερο ποσοστό άγχους και φόβου (65%), ανάμεσα στις χώρες με υψηλότερα εισοδήματα που συμμετείχαν στην έρευνα, όπως και η Γαλλία, η Φινλανδία, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια εμφανής μεταστροφή

Ανάμεσα σε αυτούς τους συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι προσπάθησαν να μιλήσουν σε άλλους για την κλιματική αλλαγή (81%), οι μισοί ισχυρίζονται ότι τους αγνόησαν ή τους γύρισαν την πλάτη. “Υπάρχει μια μεταστροφή των παιδιών στην κοινωνία και οι φωνές τους δείχνουν να απειλούν το αφήγημα που επικρατεί ως τώρα και ανήκει στα ισχυρά στρώματα της κοινωνίας.” λέει η συν-δημιουργός της έρευνας Caroline Hickman, ψυχολόγος- ερευνήτρια που ειδικεύεται στην κλιματική αλλαγή και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Bath, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα λίγες ήταν οι έρευνες που ασχολούνταν με την ψυχολογία των παιδιών σχετικά με το θέμα.

Η έρευνα θα μπορούσε να στηρίξει μηνύσεις προς τις κυβερνήσεις

Όταν ρωτήθηκαν σχετικά με το πως αντιδρούν οι κυβερνήσεις των χωρών τους στην κλιματική αλλαγή, 65% απάντησαν ότι τους έχουν απογοητεύσει, 64% δήλωσαν ότι θεωρούν ότι οι κυβερνήσεις λένε ψέματα σχετικά με τις υποτιθέμενες δράσεις τους, και 60% ότι δεν δίνουν σημασία στην αγωνία των πολιτών τους. Μόλις το 36% θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις ενεργούν με βάση την επιστήμη.

Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα τέτοιων ερευνών, μπορούν να αποτελέσουν βάση για μηνύσεις, διότι παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία για ψυχική φθορά τέτοια που να καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό μπορεί να κάνει την φωνή των παιδιών και των νέων πιο δυνατή. Έρευνες σαν αυτή μάλιστα μπορούν να αγγίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα σχετικά με την αγωνία των νεότερων μελών της κοινωνίας μας για το μέλλον του πλανήτη.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!