Δεν μιλάμε μόνο για την χώρα μας, όπου η σεξουαλική εκπαίδευση είναι ανύπαρκτη, μιλάμε και για πιο προηγμένες σε αυτό το θέμα χώρες, όπως για παράδειγμα η Μεγάλη Βρετανία στην οποία έχει την βάση του το Fumble, ένας οργανισμός που ασχολείται με την σεξουαλική υγεία και ο οποίος ρώτησε εκατοντάδες άτομα στην εφηβική ή την πρώτη νεανική ηλικία, αν γνωρίζουν που μπορούν να βρουν συμπεριληπτικές, ασφαλείς και έγκυρες πληροφορίες σχετικά με θέματα σεξ, σεξουαλικότητας και σχέσεων.

Οι ηλικίες των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν από 11 έως 25 ετών, στην οποία τελικά βρέθηκε ότι σχεδόν το 90% των υποκειμένων θα ήθελαν έναν “χαρούμενο και ασφαλή” διαδικτυακό τόπο που θα πρόσφερε σεξουαλική εκπαίδευση για νέους ανθρώπους. Από αυτούς όμως, μόνο το 21% γνώριζε ποιο εκπαιδευτικό online περιεχόμενο ήταν ασφαλές ή αξιόπιστο.

Τι ρόλο παίζει το πορνό;

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος οι νέοι άνθρωποι αναγκάζονται να καταφύγουν σε γνωστά πράγματα, δηλαδή το πορνό. Οι μισοί από όλους αυτούς παραδέχτηκαν ότι αναζήτησαν πορνογραφικό περιεχόμενο με την ελπίδα να βοηθηθούν ώστε να κατανοήσουν καλύτερα την δική τους σεξουαλικότητα, να ενημερωθούν για θέματα σεξουαλικής υγείας, αν και λίγοι ήταν εκείνοι που τελικά βοηθήθηκαν.

Αν και απογοητευτικά, αυτά τα ευρήματα της έρευνας, δεν είναι στην πραγματικότητα κάτι που μας εκπλήσσει και φυσικά δεν αφορά μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο. Μια πρόσφατη ανάλογη τέτοια έρευνα από τα Rutgers School of Public Health και New York’s Guttmacher Institute, έδειξε ότι υπάρχει μια πραγματικά επείγουσα ανάγκη για πιο πολλές και προσβάσιμες πληροφορίες σεξουαλικής εκπαίδευσης στους νέους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Η έρευνα ταυτόχρονα υπέδειξε και “κάποια θέματα” στα οποία οι ΗΠΑ μπορούν να βελτιώσουν την ήδη παρεχόμενη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στους νέους Αμερικανούς.

Η έλλειψη μιας αποτελεσματικής σεξουαλικής εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης μπορεί να οδηγήσει σε ένα σωρό προβλήματα όπως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, σεξουαλική και ενδοοικιακή βία και ένα σωρό άλλα.

Επιπλέον, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που στοχεύει αποκλειστικά στην αποχή, δεν μπορεί να βοηθήσει σε καμία περίπτωση, καθώς δεν παίζει κανέναν ρόλο το πόσον καιρό θα περιμένουν τα άτομα για να έχουν τελικά σεξουαλικές επαφές. Όταν τελικά αποκτήσουν ενεργή σεξουαλική ζωή, θα βρεθούν μπροστά στο ίδιο πρόβλημα άγνοιας και παραπληροφόρησης.

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στις παραπάνω έρευνες δήλωσαν ότι τελικά πήραν κάποιες πληροφορίες ψάχνοντας στο διαδίκτυο, ρωτώντας άλλους ανθρώπους και ακούγοντας σχετικές εμπειρίες από φίλους και γνωστούς. Όλοι όμως συμφώνησαν ότι ναι, θα επιθυμούσαν να υπάρχει διαδικτυακή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, απαλλαγμένη από οποιαδήποτε κριτική, ενώ θα πρέπει να είναι συμπεριληπτική, να μην απευθύνεται δηλαδή μόνο σε αρτιμελείς cis ανθρώπους σε μονογαμικές σχέσεις.

Ποιός θα δημιουργήσει αυτό το περιεχόμενο;

Όσον αφορά για τους δημιουργούς τέτοιου περιεχομένου, το 84% των ερωτηθέντων είπε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί από νέα άτομα και ότι θα ήθελε πολύ να συμμετέχει σε μια τέτοια προσπάθεια που θα καλύπτει θέματα σχέσεων, ταυτότητας, ψυχικής και σωματικής υγείας, ενώ το 75% θα ήθελε να επιμορφώσει γονείς και κηδεμόνες ταυτόχρονα.

Μέχρι να γίνει αυτό το σπουδαίο όνειρο πραγματικότητα, ας είναι καλά οι επιμορφωτές σεξουαλικής υγείας του TikTok.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!