Όσο κι αν η βιομηχανία της μόδας θέλει να μάς πείσει για το πόσο συμπεριληπτική είναι, μία πιο προσεκτική ματιά μάς επιτρέπει να δούμε πόσο “μπάζει”. Το θέμα των plus size μοντέλων είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, αφού περιβάλλεται από αρκετά ψέματα. Ένα ακόμα μόλις αποκαλύφθηκε. 

Πιθανότατα, όταν ακούς για plus size μοντέλα, σκέφτεσαι άτομα, που φοράνε νούμερα από XL και πάνω. Αυτό, όμως, περισσότερο ισχύει ως προς το τι θεωρείται plus size νούμερο για τον καταναλωτή, μιας και τα μοντέλα συχνά θεωρούνται plus size ήδη από το Medium και το Large. Πώς γίνεται να μην το έχεις παρατηρήσει; Λοιπόν, η απάντηση είναι αρκετά προβληματική και μάς ήρθε από μία TikToker, που είναι plus size μοντέλο, την Karoline Bjørnelykke. 

Η Karoline για πολύ καιρό ήταν αυτό, που θα χαρακτηρίζαμε mainstream μοντέλο, μέχρι που αποφάσισε ότι προτιμάει είναι χαρούμενη και υγιής, οπότε έγινε plus size μοντέλο. Μεταξύ των projects, που έχει έκτοτε αναλάβει, είναι και φωτογραφίσεις για plus size ρούχα, τα οποία συνήθως βγαίνουν σε νούμερα από XL και πάνω. Το πρόβλημα; Το δικό της νούμερο είναι με το ζόρι L. Ποια θα ήταν, λοιπόν, μία λύση; Το εκάστοτε brand να μην προσλάβει εκείνη, αλλά ένα μοντέλο, που έχει τις σωστές διαστάσεις για το ρούχο. Δυστυχώς, όμως, τα περισσότερα brands επιλέγουν μία αρκετά πιο προβληματική οδό. Όπως εξήγησε στο βίντεο της, όταν φωτογραφίζεται για plus size ρούχα, πρέπει να έχει μαζί μερικά pads, τα οποία ουσιαστικά δημιουργούν ένα συναρμολογούμενο fat suit. Μάλιστα, όταν αυτά δεν αρκούν για να την φτάσουν στο νούμερο του ρούχου, μαζεύουν ό,τι ύφασμα περισσεύει από πίσω με μανταλάκια. 

@redkaroline

Based on questions for my video “from skinny to plus size” with 3M views, link in comments ➡️

♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Δύο είναι τα βασικά αρνητικά επακόλουθα αυτής της πρακτικής. Το ένα είναι αυτό, που σχεδόν πάντα συμβαίνει με τα fat suits, ότι δηλαδή άτομα με τις απαιτούμενες αναλογίες για την εκάστοτε δουλειά προσπερνούνται, ώστε να πάρει τη θέση τους κάποιος πιο αδύνατος, παρά το γεγονός ότι περισσότερα χρήματα και χρόνος θα ξοδευτούν για τη δική του προετοιμασία. Το άλλο επακόλουθο ταυτίζεται και με τον σκοπό, σύμφωνα με την Karoline, που έχει αυτή η πρακτική. Οι εταιρείες δημιουργούν εξωπραγματικά πρότυπα ομορφιάς, αφού προτιμούν να βάζουν fat suits σε πιο αδύνατα μοντέλα, έτσι ώστε να έχουν τον plus size σωματότυπο, αλλά πιο λεπτό πρόσωπο και λαιμό.

Ναι, δεν είμαστε τελικά καν κοντά στην πρόοδο, που νομίζαμε ότι είχαμε κάνει. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!