Μία γυναίκα σε μία από τις μεγαλύτερες θέσεις εξουσίας μίας χώρας δεν είναι νέο φαινόμενο. Εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε δει γυναίκες προέδρους και πρωθυπουργούς σε κάποιες χώρες. Η Indira Gandhi διετέλεσε πρωθυπουργός της Ινδίας από το 1966 για έντεκα χρόνια. Το 1980 βρέθηκε ξανά στην ίδια θέση. Το 1979 η Margaret Thatcher εκλέχτηκε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και έμεινε σε αυτή τη θέση για σχεδόν δώδεκα χρόνια. Στις πιο σύγχρονες και γνωστές περιπτώσεις έχουμε τη νυν πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern, που θεωρείται από τις πιο πετυχημένες στη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού. Μόλις πριν μερικές μέρες, η Kaja Kallas έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Εσθονίας. Στην πραγματικότητα, περισσότερες από 150 γυναίκες έχουν βρεθεί σε πρωταγωνιστικές ηγετικές θέσεις σε κράτη από το 1940 έως σήμερα.  

Γιατί τότε είναι σημαντική η αντιπροεδρία της Kamala Harris; 

Όταν έχουμε για πρώτη φορά γυναίκα σε θέση αντιπροέδρου στις ΗΠΑ, αισθανόμαστε ότι έχει μία παραπάνω αξία. Άσχετα με το αν μάς αρέσει και αν συμφωνούμε με αυτό, ό,τι γίνεται εκεί σταδιακά φαίνεται να το ακολουθούν και οι υπόλοιποι σε ένα πιο μόνιμο και καθολικό επίπεδο. Αν ψάξεις μία μία τις περισσότερες γυναίκες προέδρους και πρωθυπουργούς που έχουν υπάρξει, θα ανακαλύψεις ότι ήταν οι πρώτες και οι μοναδικές στην χώρα τους. Ακόμα κι αν μιλάμε για γυναίκες που βρέθηκαν σε αυτές τις θέσεις πάνω από μισό αιώνα πριν.  

Με την Kamala Harris έχουμε μία ελπίδα ότι αυτό θα αλλάξει. Η ύπαρξη μίας γυναίκας στην δεύτερη μεγαλύτερη θέσης εξουσίας σε ένα από τα πιο ισχυρά κράτη του κόσμου, θα είναι η απόδειξη ότι μία γυναίκα μπορεί να κάνει εξίσου καλά τη δουλειά, ίσως και καλύτερα. Υποθέτοντας, βέβαια, ότι δεν θα αποδειχτεί κατώτερη των προσδοκιών μας. Παράλληλα, την εμπιστευόμαστε ότι θα φροντίσει να φανεί ότι η ίδια δεν αποτελεί μία μεμονωμένη ικανή περίπτωση. Την εμπιστευόμαστε ότι τώρα και στην περίπτωση που γίνει πρόεδρος, θα περιβάλλει τον εαυτό της με αρκετές γυναίκες υπουργούς. Γυναίκες που θα δείξουν ότι τόσα χρόνια δεν υπήρχε πραγματικός λόγος να εξαιρούνται από τις μεγάλες θέσεις εξουσίας.  

Τι έκαναν τόσα χρόνια οι Πρώτες και Δεύτερες Κυρίες 

Πέραν της ικανότητας, του πείσματος και της υπομονής, η Harris έχει ένα βασικό κοινό με τις προγενέστερες αυτής γυναίκες ηγέτες. Ένα κοινό απαραίτητο πολλές φορές για να πετύχεις. Έναν σύντροφο, που είναι διατεθειμένος να έρθει δεύτερος. Παρά το γεγονός ότι η κοινωνία προσπάθησε επί χρόνια να τον διδάξει ότι ως άντρας αυτός δικαιούται να είναι πρώτος.  

Στην περίπτωση της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, ο σύντροφος αυτός είναι ο Doug Emhoff. Ο σύζυγός της δεν αποδέχτηκε απλά την θέση του ως πρώτος Δεύτερος Κύριος (Second Gentleman) στην ιστορία των ΗΠΑ. Τη ζει και την χαίρεται στο 100%. Έρχεται να περπατήσει πάνω στα χνάρια αποκλειστικά γυναικών Πρώτων και Δεύτερων Κυριών. Γυναικών που, τουλάχιστον για τη διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας των συζύγων τους, έκαναν πέρα τις δικές τους καριέρες και στόχους. Γυναίκες που έβαλαν σε προτεραιότητα την υποστήριξη του άντρα τους και στάθηκαν δίπλα του όπου κι όποτε έπρεπε. Κι αυτό, ενώ συγχρόνως συνέχιζαν να φροντίζουν τα παιδιά τους.  

Ο ρόλος τους δεν είναι μόνο αυτός που παρουσιάζουν τα media. Δεν μιλάμε για γυναίκες που απλά ντύνονταν καλά, έκαναν μακιγιάζ και έφτιαχναν μαλλί, ώστε να σταθούν δίπλα στον εκάστοτε πολιτικό χαμογελαστές. Μιλάμε για γυναίκες που έκαναν τα πάντα, ώστε να στηρίζουν τους συντρόφους τους πολιτικά, συναισθηματικά και μιντιακά. Μιλάμε για γυναίκες που εγκατέλειψαν δουλειές. Μιλάμε για γυναίκες που έπρεπε να προσέχουν κάθε τους λέξη και κίνηση, ώστε να φαίνονται καλοί οι άντρες τους. Μιλάμε για γυναίκες που συχνά αποκτούσαν τον ρόλο του αμισθί συμβούλου ακόμα και για κρίσιμα ζητήματα. Ακόμα και για γυναίκες που έμειναν στον γάμο τους μετά από απιστίες, για να μη δημιουργηθεί ένα σκάνδαλο που θα κατέστρεφε την καριέρα του άντρα τους ή θα έφερνε μία πολιτική κρίση. Όχι πάντα από αποκλειστικό ενδιαφέρον για εκείνον, αλλά και από αφοσίωση και πίστη στον ρόλο που δεσμεύτηκαν να αναλάβουν τουλάχιστον για μία τετραετία.  

Η στάση του Doug Emhoff ως Δεύτερος Κύριος 

Όλα τα παραπάνω αναλαμβάνει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ να τα κάνει ένας άντρας, που καλείται να στηρίξει τη γυναίκα του. Και ο Emhoff φαίνεται ότι σκοπεύει να το κάνει με τον σωστό τρόπο. Ανεβάζει συνεχώς posts υποστήριξης στην Harris ήδη από την προεκλογική περίοδο. Βγάζει φωτογραφίες και κάνει παρέα με άλλους άντρες συζύγους γερουσιαστών και βουλευτών, όπως ο Chasten Buttigieg, σύντροφός του Pete Buttigieg, του προτεινόμενου από τον Joe Biden για το Υπουργείο Μεταφορών. Παράλληλα, πριν ο οποιοσδήποτε από εμάς προλάβει να αναρωτηθεί, ο Emhoff ανακοίνωσε ότι παρατάει τη δουλειά του ως δικηγόρος, για να αφιερωθεί πλήρως στον νέο του ρόλο και να στηρίξει τη γυναίκα του. 

Δεν πειράζει και οι άντρες να είναι “δεύτεροι”  

Η στάση του Δεύτερου Κυρίου έχει μεγάλη αξία για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας είναι ότι ανοίγει τον δρόμο για τις μελλοντικές γενιές. Μάς δείχνει ότι τίποτα κακό δεν θα συμβεί αν οι άντρες ξεκινήσουν να κάνουν αυτό που κάνουν οι γυναίκες επί τόσα χρόνια. Να καταλάβουν, δηλαδή, ότι είναι εντάξει να βρεθούν αυτοί “δεύτεροι” αν αυτό σημαίνει ότι οι σύντροφοί τους -άσχετα με το φύλο- θα κάνουν τεράστια βήματα στην καριέρα τους. Ο Emhoff αποδεικνύει ότι όχι απλά δεν είναι ντροπή να έχεις έναν σύντροφο που καταφέρνει να εξελιχθεί και να κάνει τη διαφορά, αλλά αντιθέτως είναι τεράστια τιμή.  

Ο Emhoff δείχνει στα νέα αγόρια ότι δεν χρειάζεται να είναι πάντα πρώτοι και πάνω από τις γυναίκες. Δείχνει, όμως, και στα νέα κορίτσια ότι ένας σύντροφος, που σε στηρίζει, δεν αποτελεί την τυχερή εξαίρεση, αλλά τον κανόνα. “Θέλω να μεγαλώσουν σε έναν κόσμο, που δεν θα είναι είδηση ότι ένας σύντροφος -του όποιου φύλου- τις στηρίζει σε ό,τι κάνουν”, ανέφερε σε συνέντευξή του στο GQ.  

Ο ρόλος ενισχύεται 

Ο άλλος λόγος, που ο Δεύτερος Κύριος ανοίγει τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον, έχει να κάνει με το πώς λειτουργεί η κοινωνία μας. Δυστυχώς, πολλοί έχουν μάθει να θεωρούν πιο έγκυρη την όποια μαρτυρία ενός άντρα. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους, που τα ανδροκρατούμενα επαγγέλματα θεωρούνται δυσκολότερα και είναι πιο καλοπληρωμένα. Από την στιγμή που άντρας λέει ότι ένα επάγγελμα είναι απαιτητικό, πρέπει να είναι αλήθεια. Αντιθέτως, όταν το λένε εκατοντάδες γυναίκες για ένα άλλο επάγγελμα, κανείς δεν τις ακούει και μάλλον είναι ευαίσθητες και θέλουν να τραβήξουν την προσοχή. Αυτό δεν είναι εικασία, αλλά αποδεδειγμένο από έρευνες που δείχνουν ότι μόλις άντρες αρχίσουν να μπαίνουν σε τυπικά γυναικεία επαγγέλματα, ο μέσος μισθός σε αυτά αυξάνεται.  

Τι σημαίνει το παραπάνω; Ότι ένας άντρας στη θέση του Δεύτερου Κυρίου ίσως βοηθήσει κάποιους να καταλάβουν ότι ο ρόλος δεν είναι διακοσμητικός. Ίσως καταλάβουν ότι οι γυναίκες που βρίσκονται και βρίσκονταν στην ίδια θέση πριν από αυτόν, δεν ήταν απλά καλοφτιαγμένες χαμογελαστές παρουσίες που συνόδευαν τους άντρες τους και που πήγαιναν καλεσμένες στην Ellen και πέρναγαν καλά. Προφανώς, η θέση έχει και τα καλά της, αλλά τόσα χρόνια προβάλλονταν μόνο αυτά. Ο Emhoff ίσως βοηθήσει να καταλάβουμε ότι έχει και σκληρή δουλειά. Αυτό, δηλαδή, που χρόνια έλεγαν γυναίκες, αλλά κανένας δεν ενδιαφερόταν να ακούσει.